Alkutervehdys

0

Nyt kun aloittelen kirjoittamaan täällä Olutpostin sivustolla, niin on varmaan asiallista ensiksi kertoa kukas se täällä nyt kirjoittelun aloittaakaan? Minä olen Jaakko ”Jaska” Matikainen ja olen joensuulainen oluenystävä. Kirjoitan myös olutblogia nimeltä JaskanKaljat. Kyseistä olutblogia olen kirjoittanut jo viisi ja puoli vuotta, joten olen nähnyt tämän suomalaisten pienpanimoiden melko vauhdikkaan tulemisen. Blogini syntyhetkillä Suomessa oli noin 30 pienpanimoa* ja tällä hetkellä niitä on noin 100 eli reilussa viidessä vuodessa on tapahtunut paljon.

Olut harrastuksena!
Oma kiinnostukseni oluita kohtaan alkoi siinä 18 vuoden iässä ja se oli alkuun melko ns. perinteistä kuluttamista. Tuli ostettua se kauppojen edullisin monipakkaus ja silloin tällöin joku ”erikoisolut”. Tällaista olutkäyttäytymistä jatkui useampi vuosi, kunnes kesken bulkkilagertölkillisen koin kyllästymisen juoman mauttomuuteen. Tästä on aikaa noin kymmenen vuotta ja sen jälkeen en olekaan salkkuoluita ostanut. Lähdin rohkeasti kokeilemaan erilaisia oluita ja usein myös nämä kokemukset olivat tottumattomalle melko shokeeraavia. Vahvat maut hyökkäsivät kimppuuni ja ajattelin, että olisiko vain helpoin palata takaisin salkkuoluiden mauttomaan ja värittömään maailmaan. Siellä maailmassa mikään ei hyökkäilisi kimppuuni, vaan jokainen tölkki olisi taattua samanlaisuutta aina uudelleen ja uudelleen. En kuitenkaan luovuttanut.

Aloitin ottamaan asioista selvää. Luin Internetin kautta sen vähäisen tiedon mitä silloin oluista oli saatavilla. Sitten siirryin kauppojen oluthyllyille norkoilemaan, josta kirjasin oluiden nimiä ylös. Kotona sitten otin selvää, että mistä näissä oluissa on kyse. Mikä on Golden Ale ja miksi joku olut on juuri Golden Ale. Ai onko olemassa muitakin oluttyylejä, kuin tumma olut ja vaalea olut? Nämä olivat alkuun niitä asioita joiden kanssa pyöriskelin, mutta vähitellen opin enemmän ja enemmän. Olen aina ollut melko laiska lukemaan asioita ja koulussakin lukemiset jääneet vähäisiksi. Nyt kerrankin löytyi asia, mikä minua kiinnostaa eli oluet. Lukemisen ja asiaan paneutumisen hyödyt olivat heti nähtävillä ja ennen kaikkea maistettavissa. Mitä enemmän paneuduin asioihin, niin sitä harvemmin vastaani tuli oluita joista en tykännyt. Samalla kulutettujen oluiden määrä tipahti huomattavasti. Aikaisemmin saattoi mennä mäyräkoira tai olutsalkku viikkoon, kun tämä uusi harrastukseni toi mukanaan oluttoistoja 3 -6 oluen verran viikossa. Sama määrä on edelleen se missä mennään viikkotasolla. Määrä korvattiin laadulla ja makuelämyksillä.

Olutblogi!
Olutblogin kirjoittaminen tuntui itselleni seuraavalta sopivalta askeleelta omassa olutharrastuksessani. Monet ovat lähteneet olutharrastuksessaan valmistamaan kotiolutta ja sieltä on myös syntynyt uusia panimoita suomalaisten pienpanimoiden joukkoon. Itse en lähtenyt siihen, vaan pysyin mieluummin maistelupuolella. Maisteluista kirjoittaminen lähti mukavasti käyntiin ja blogini seuraajien suuri määrä edelleenkin yllättää minut. Suomalaiset pienpanimot ovat blogini se ykkösasia ja sitä kautta mahdollisuus kirjoittaa myös Olutpostiin tuntui itselleni sopivalta ja mielenkiintoiselta seuraavalta askeleelta.

JaskanKaljat -olutblogi jatkaa edelleen tasaisen epätasaista julkaisutahtiaan ja siinä samalla tulen myös kirjoittamaan juttujani tänne Olutpostin puolelle. Mukavia lukuhetkiä kaikille oluidenystäville ja nähdään Olutpostin palstoilla! Kippis!

*Huom. 22.4.2018 klo 17.57 korjattu panimoiden määrää.


JAA KAVERILLE.

Kirjoittaja

Jaakko Matikainen
Scroll Up