Ant Brewn hävikkiolutsarja Wasted Potential saa jatkoa

Uusimman oluen valmistuksessa käytetään kalojen uimarakkoja.

Pienpanimo Ant Brewn olutsarja täydentyy uuden yhteistyön tiimoilta, kun Sisä-Suomen Kalatalousryhmä ehdotti hoitokalastussaaliin särkien uimarakkojen hyödyntämistä oluen valmistukseen. Syntyi ainutlaatuinen Find The Fish Blond Ale 5,0 %. Sen valmistuksessa on käytetty ohra-ja vehnämaltaita, German Ale-hiivaa ja Hull Melon ja Loral -humalia. Olut tulee myyntiin kevään aikana Ant Brewn panimoravintolaan ja muihin lahtelaisiin ravintoloihin. Oluen julkistamisen aikoihin paikallisissa ravintoloissa tarjoillaan myös lähikala-annoksia, joissa on hyödynnetty hoitokalastussaalista.

tölkki

”Olutsarja on ollut meidän tapamme osallistua ympäristöpääkaupunkivuoteen ja nostaa esiin tärkeitä teemoja, kuten kiertotaloutta, ruokahävikin pienentämistä sekä lähi- ja villiruokaa. Emme kavahda erikoisempienkaan raaka-aineita oluiden valmistuksessa, kuten hanhen jätösten hyödyntäminen jo osoitti. Nyt pääsemme kokeilemaan jälleen jotain täysin uutta olutrintamalla ja kertomaan samalla Vesijärven hoitotyöstä”, kertoo Ant Brewn panimovastaava Kari Puttonen.

”Lahti on kiertotalouden edelläkävijäkaupunki, mutta Vesijärven kunnostus on se, mikä antoi ympäristötyölle alkusysäyksen. Ilman Vesijärven pelastamiseen liittyvää tutkimusta ja yhteistyötä emme olisi nyt ainoa kaupunki Suomessa, joka on valittu Euroopan ympäristöpääkaupungiksi. Uutuusoluessa siis tiivistyy kaksi Lahdelle merkittävää ympäristöteemaa yhteen tölkkiin: vesienhoito ja kiertotalous”, kertoo ympäristöpääkaupunkiprojektin viestintäpäällikkö Saara Piispanen.

Tiettävästi kotimaisten kalojen uimarakkoja ei ole aiemmin hyödynnetty oluen valmistuksessa. Uimarakot kuivataan ja niistä valmistetaan Isinglass-nimistä valmistetta. Se on eräänlaista kalaliimaa, jota hyödynnetään esimerkiksi taulujen entisöinnissä. Isinglassin avulla hiiva ja oluen proteiinit saostuvat tehden oluesta kirkkaampaa. Perinteisesti kirkastamiseen on käytetty sammen uimarakkoja, mutta nykyään lähes poikkeuksetta trooppisten kalojen rakkoja.

”Aloitimme ensimmäiset kokeilut uimarakkojen kuivauksesta alkuvuodesta. Uimarakot saadaan jalostettua tarvittavaan muotoon luonnontuotteiden kuivaamista varten perustetussa elintarvikehuoneistossa. On todella kiinnostavaa kokeilla täysin uudenlaista hyödyntämistapaa hoitokalastussaaliille”, kertoo Sisä-Suomen kalatalousryhmän kalatalouskoordinaattori Janne Niemimäki.

Lahti tunnetaan ennakkoluulottomista ympäristöteoista. Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotta 2021 ja kiertotaloutta juhlistavassa Wasted Potential -olutsarjassa on aiemmin hyödynnetty muun muassa villi- ja kaupunkiyrttejä, hävikkihedelmiä sekä hanhenkakkaa.

Lähde ja kuva: Lahti – European Green Capital 2021