Artesaaniglögiä ruokahävikistä

Omenasieppari <3 Kåska -glögibaari Tuomaan Markkinoille.

Omenasiepparin ja Kåskan yhteispiste aukeaa Tuomaan Markkinoiden ravintolapihalle Joulukuun alussa. Osa myynnistä ohjataan Kehitysvammatuki 57 ry:n kaveritoimintaan. Omenasiepparin ja Kåskan yhteistyö alkoi tänä syksynä päivittäistavarakauppoihin lanseeraatusta matala-alkoholisesta Omppu Spritzistä, jossa Omenasiepparin poimimat suomalaisten pihojen ja puutarhojen hävikkiomenat yhdistyvät Kåskan kuusenkerkkätisleeseen. Nyt samoista palasista on tehty yhdessä myös glögi, joka on myynnissä ainoastaan Tuomaan Markkinoiden ravintolapihalle nousevassa yhteisessä mietoja ja alkoholittomia glögejä tarjoilevassa Glögibaarissa.

omenan keräilyä

“Halusimme ehdottomasti jatkaa yhteistyötä Omenasiepparin kanssa. Tässä
pelastetaan valtava määrä pihaomppuja hävikiltä ja työllistetään ihmisiä, joilla on
haasteita päästä kunnon töihin. Teemme jatkuvasti muutenkin impaktityötä
lahjoittamalla osan kaikkien Kåskan tuotteiden myynnistä syrjimisen ja yksinäisyyden vastaiseen työhön, joten on ollut hienoa saada myös työllistävää ja ruokahävikkiä vähentävää vaikutusta aikaan”, kertoo Kåskan Eetu Topo.

Kåskan ja Omenasiepparin yhteistyötuotteet tuovat positiivisen yhteiskuntavaikuttamisen osaksi tuotteiden valmistusta. Muuten hukkaan menevät omenat tulevat hyötykäyttöön ja niiden keruussa työllistetään kehitysvammaisia ja autismin kirjon henkilöitä reiluihin palkkatöihin. Omenasiepparin tuotto käytetään kokonaisuudessaan työllistämistoimintaan ja Kåska ohjaa myös omasta myynnistään tuotteiden alkoholiprosenttia vastaavan osan Kehitysvammatuki 57 ry:n kaveritoimintaan. Kaveritoiminnassa yhdistetään kavereiksi kaksi mahdollisimman samankaltaista ihmistä, joista toisella on kehitysvamma ja toisella ei. Tällä hetkellä toiminnassa on mukana yli 100 kaveriparia ja lahjoituksella halutaan tukea kasvavaa kysyntää kavereista.

kåska logo

“Syrjäytymisen torjuminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen on koko
Omenasiepparien olemassaolon syy ja meille on aina ollut selvää, että suurin muutos
syntyy yhdessä tekemällä. Juomakentällä, etenkin alkoholijuomissa kaivataan
kipeästi sosiaalista vastuunottoa ilman kieltoja tai holhoamista. Yhteisöllisyys,
osallisuus ja vapaus nauttia elämästä omalla tavallaan, holilla tai ilman, ovat kaikki
osa positiivista ja inklusiivista juomakulttuuria. Omenasiepparien ja Kåskan
yhteistyötuotteissa iloitaan uudella tavalla lähiluontomme orvoista ompuista, luodaan yhdenvertaista reilua työtä ja tehdään asiat niin, että niistä koituu hyvää
mahdollisimman monelle”, kertoo Susanna Pykäläinen Omenasieppareilta.

Tuomaan markkinoiden ravintolapihalle 1.-22.12. pystytettävän Omenasieppari <3 Kåska -glögibaarin valikoimista löytyy punaisia ja vaaleita pientuottajaglögejä. Alkoholittomien vaihtoehtojen ohella vahvin glögi on yritysten yhdessä tekemä omena-havuglögi, jossa alkoholia on kaksi prosenttia. Ilomantsilaisen Nordic Premium Beveragesin kanssa tehdyssä punaisessa glögissä alkoholia on prosentin verran. Glögit on tehty sekä paikan päällä kuumana nautittavaksi, että lahjaksi tai kotiin vietäväksi pulloittain. Mukaan on lähtenyt myös paikallinen leipomo-kahvila Bakerika, joka valmistaa tarjolle erityisesti glögin viereen sopivia joululeivonnaisia.

“Olen kuluttajana tosi iso Kåskan juomien fani ja tiesin heti, että haluan heidän
tuotteitaan omaan valikoimaan kun viime keväänä avasin Fredalle ensimmäisen
toimipisteeni. Tuleva yhteistyö tuntuu todella luontevalta ja koen, että jaamme myös
samoja arvoja brändiemme kesken. Kåskan tyyppien kanssa työskentely on aina
sujuvaa”, kertoo Bakerikan Erika Poussa.

Tuomaan Markkinat järjestetään tänä vuonna 1.-22.12. Helsingin Senaatintorilla.

Lähde ja kuva: Kåska