Bönthöö bönthöö: Suomen paras olut -gaalaristeily – uhkia ja mahdollisuuksia

Kuten eilen kirjoitettua, niin parin päivän Turku-ekskursion jälkeen oli aika hypätä laivaan. Tarkemmin Viking Linen Grace-lippulaivaan. Kyseessä oli Suomen paras olut -gaalaristeily, joka jo nimessään kiteyttää kaiken oleellisen: Suomen paras olut -kilpailun voittajat palkittiin merellä gaalaillallisen yhteydessä. Järkeenkäypää, eikö?

Vaikka Olutposti, eräs työnantajistani, oli vahvasti mukana tapahtumassa, niin itse olin tällä kertaa liikenteessä panimon edustajana, sillä Kanavan Panimo X Bönthöö bönthöö: Paljas saari voitti hapanoluiden sarjan. Tai siis ”marja-, hedelmä- ja hapanoluet”. Sinänsä hieman typerä sarja, sillä kahden hapanoluen (hopealla Rockin Bearin Vikinäinen Vattu Mojito) jälkeen pronssipallille nousi IPA. Kyllä, RPS Scissors sisältää greippiä, joten kilpaili sen takia samassa korissa. Hieman hämmentävää.

Toki hieman hämmentävää oli myös lopulta koko Suomen paras olut -kilpailun voittajan, Lammin Sahdin, ”muu tumma ale” -sarja, jonka muut mitalistit olivat Ruosniemen black IPA sekä samaisen panimon tynnyröity barley wine.

Tajuan toki, ettei kaikille oluttyyleille voi olla omaa kategoriaa, mutta jotain järkeä nyt tähän hommaan?

Jutun lopusta löydät muuten muut sarjat ja niiden kolme parasta.

2018-09-17 12.05.35 2.jpg

Itse risteily sujui omalta osalta yllättävänkin rauhallisissa merkeissä, sillä Turku-sessio sekä aivan liian pitkä gaalaillallinen kaatoivat minut sänkyyn jo hyvissä ajoin. Ehkä jokin muukin, mutta ei siitä sen enempää.

Gaala kesti tosiaan todella pitkään. Satamassa ehdin juomaan oluet Porin sekä Vääksyn delegaatioiden kanssa, tervehtimään muutamia olutnaamoja (tämän voi ymmärtää monella tapaa ja ne kaikki ovat oikein!) ja sitten oltiinkin jo hytissä vaihtamassa kiireellä vaatteita. Aikaa oli siis jätetty noin 20 minuuttia ennen kuin illallisen oli tarkoitus alkaa. Noh, ei alkanut. Ja ei tuntunut loppuvan, sillä kun pilliin vihdoin puhallettiin, niin olimme istuneet miltei neljä tuntia Oscar-ravintolassa.

Juomia odoteltiin, ruokaa odoteltiin, palkintoja odoteltiin, kaikkea odoteltiin.

Gaalamaisuudesta voisi myös valittaa, mutten jaksa. Tai ehkä ihan vähän. Paikalle oli palkattu juontajaksi kiven kova olutmies Arto Nyberg, mutta jotenkin tuntui, että hän ei saanut missään vaiheessa oikein otetta juontamiseensa. Huomioitavaa on myös, että Nybergillä oli vain yksi mikrofoni käytössä ja senkin kantomatka tuntui loppuvan heti nurkan taakse, niin vaikea siinä keskellä ruokasalia toki mitään kovin kummoisia temppuja on esitelläkään.

Hauska oli nähdä, että jotkut olivat ottaneet gaala-termin tosissaan ja tulivat paikalle puvut pykälässä, toiset taas myssy päässä sekä panimopaita niskassa. Itse olin välimallin mies pukeutumisen suhteen: musta toimii aina, vaikka hieman rennompanakin asuna.

Anikó Lehtisen loihtimat ruoka vs. olut -makuparit toimivat kelvollisesti, joskin muutamista annoksista oli pelkiltään hieman maku kateissa – katson erityisesti sinua suolaton ravioli! Paljas saari sai kunnian toimia alkumaljana.

Muiden jäädessä ottamaan kuvia ja bailaamaan yökerhossa aamukuuteen, me vetäydyimme ruokailun jälkeen hetkeksi hyttiin virkistäytymään… Toisin sanoen perjantai oli osaltamme taputeltu.

Alkuruoat

Friteerattu ja gratinoitu osteri, citrus sabayon

Maultasche-ravioli

Pääruoka

Glaseerattua karitsanpotkaa, tateilla maustettua emmervehnää ja tummaa kruunutillikastiketta

Jälkiruoat

Mangosorbet ja paahtomallasta

Suklaafondant

2018-09-17 12.05.38 1.jpg

Lauantai

Seuraava päivä valkeni aivan liian aikaisin, mutta pääsipä nauttimaan aamupalasta ja tuijottelemaan Tukholman sataman arvoasuntoja. Toki vähän myös ihan rehellisesti tyhjyyteen.

Muuten aamupäivä meni makoilun ja pakollisten tax-free -pyörimisien parissa. En toki mitään ostanut, mutta tulipa käytyä.

2018-09-17 12.05.35 3.jpg

Puolenpäivän aikoihin suuntasimme, pubin kautta toki, laivan kokoustiloihin, jossa oli hetki sitten alkaneet pienimuotoiset olutmessut. Luulimme vielä edellisenä iltana olevamme vain asiakkaina tapahtumassa, mutta mitä vielä. Joku neropatti oli keksinyt, että sarjojen voittajat tulevat esittelemään voittajatuotettaan… Muille voittajille ja mitalisteille, sillä alan ulkopuolisia asiakkaita oli todella vähän liikenteessä. Ja miksi olisi ollut, sillä tapahtuman, “messujen”, markkinointi oli olematonta.

Paljon kertoo myös se, että erään nimeltä mainitsemattoman pohjoisen panimon edustaja oli eksynyt etsiessään kokoustilaa ja oli niin ollen yli tunnin myöhässä – tosin miehen kello näytti Suomen aikaa, joten ehkä silläkin oli osansa, heh.

Ei kylmäkaappeja (Kanavan Janski keksi hakea jääkulhon pulloille), ei pullonavaajia (jaoimme omaamme kolmen panimon kanssa), ei kunnollista infoa maksutavoista (paperilapulla sai pari desiä, koko pullon joltain muulta tiskiltä), ei näin (ei näin).

Viisi tuntia ja noin viisitoista olutta myöhemmin surkuhupaisa, mutta silti hauska, messu oli ohi – kuten koko risteily pikku hiljaa.

Nopeat pizzat vielä ravintolasta, viimeinen olut pubista ja sataman viinilasillisten jälkeen kohti kotia Matkahuollon kyydissä.

Kiitos Suomen paras olut -tuomaristolle äänistä, kiitos Kanavan Panimolle yhteistyöstä, kiitos Essille seurasta ja kiitos kaikille muille alan tyypeille, jotka teette näistä tapahtumista aina astetta mukavampia.


Suomen paras olut 2018 palkitut oluet:

Vaalea lager

1. NORTH Arctic Lager 5,5 t% (Tornion Panimo Oy)

2. Vastaranta Savulager 5,5 t% (Panimo Kiiski Oy)

3. Rock – An allday, everyday Lager 4,7 t% (RPS Brewing Oy)

Tumma tai värillinen lager

1. Savu Kekri 5,7 t% (Iso-Kallan Panimo Oy)

2. Luomu Musta Valssi 5,5 t% (Fiskarsin Panimo)

3. Bock’s Dunkel 4,9 t% (Bock’s Corner Brewery Oy)

Vaalea tai keskitumma ale (eurooppalainen)

1. New England IPA 5,5 t% (Stadin Panimo Oy)

2. Bryggeri Summer Ale 4,6 t% (Bryggeri Helsinki)

3. Lapland Red Ale 5,2 t% (Tornion Panimo Oy)

Amerikkalaistyylinen vaalea ja keskitumma ale

1. The Lizard NEIPA 5,5 t% (RPS Brewing Oy)

2. Thunder Chief 5,4 t% (Hopping Brewsters Beer Company Oy)

3. Juiciness 5,5 t% (Cool Head Brew)

Stout ja portteri

1. Ikiiurso 12,0 t% (Panimoyhtiö Hiisi Oy)

2. Coco Jambo 6,0 t% (Cool Head Brew)

3. Moood 5,8 t% (Pohjoisen panimo Maistila Oy)

Muu tumma ale

1. Lammin Sahti 7,5 t% (Lammin Sahti Oy)

2. Arkkitehti #000000 IPA 6,1 t% (Ruosniemen panimo Oy )

3. Porvari Oloroso Barley Wine 11,3 t% (Ruosniemen panimo Oy )

Vehnäolut

1. Weizen Bock 7,5 t% (Plevna / Koskipanimo Oy)

2. Porco Bianco 4,9 t% (Hopping Brewsters Beer Company Oy)

3. Heili 6,6 t% (Panimo Honkavuori Oy)

Marja-, hedelmä- ja hapanoluet

1. Kanavan Panimo X Bönthöö bönthöö: Paljas saari 3,5 t% (Kanavan Panimo)

2. Viikinäinen Vattu Mojito Sour Ale 4,1 t% (Rocking Beer Brewers Oy)

3. Scissors – Indie Pale Ale 5,4 t% (RPS Brewing Oy)

Muut oluet

1. Maple Bourbon Barley Wine 11,0 t% (Cool Head Brew)

2. Pyynikin Bourbon Barrel Aged Imperial Stout 13,0 t% (Pyynikin käsityöläispanimo Oy )

3. Ulrika Saison 5,5 t% (Suomenlinnan panimo)