Bönthöö bönthöö: Tirra: Cloudwater, Brewski ja Wylam

Tirran hanauutuudet 20.10.2018


Cloudwater DDH Pale Amarillo Citra | 5,5% | DDH APA

Jos joku ei nyt vielä jostain syystä tiennyt, niin Cloudwater on vihdoin rantautunut Suomeen. Euroopan parhaaksikin tituleerattu panimo ei “olut pitää myydä mahdollisimman tuoreena” -syyhyn vedotan aiemmin halunnut härmän markkinoille, mutta Pienen uuden shop & bar -konseptin myötä britit saatiin hurmattua. Cloudwater siis kuuluu tätä nykyä Pienen maahantuontirosteriin.

Tölkit ovat liikkuneet Tirran kylmäkaapeista hämmentävän nopeasti, joten siksi on hyvä, että ensimmäinen hanatuote saatiin myös vihdoin kiinni.

Pellettinen olut, pelkästään positiivisella tavalla. Ananas, greippi… Kyllä te nämä DDH-hedelmäsalaatit jo tiedätte.

Raikas ja rapsakka, mehumainen, mutta sopivasti lopussa puraiseva. Tirramainen olut kaikin puolin.

Brewski Do I Have A Contact In Moscow? | 8,5% | DIPA

Helsingborgilaispanimo on viime aikoina tuntunut olevan hieman allapäin, sillä hittien sijasta panimo on lyönyt huteja. Tai siis hyviä oluitahan ruotsalaiset ovat panneet, mutta ne kunnon tykittelyt, joista firma tunnetaan, ovat jääneet tekemättä.

Nyt tarjolla Do I Have A Contact In Moscow? -tupla-IPA— â€“ joidenkin lähteiden mukaan New England -etuliitteellä varustettuna.

Hitti vai huti? Väri on ainakin sellainen huti, joka roiskuu vessanpöntön reunoille, sillä silkkaa pyllypissaa kaatuu lasiin.

Ei Moskova uusienglantilaista tropiikkia ole nähnytkään! Olen tainnut ymmärtää/lukea väärin. Kyseessä on hyvin toffeemaisen makea tupla-IPA, sellainen, mitä aikoinaan koko DIPA-kenttä tuntui olevan täynnä. Jopa barleywinemainen, jopa vanhanaikainen.

MUTTA. Aina on mutta. Nyt se mutta on “mutta tämähän toimii”.

Toffeeta siis. Huulia tahraavaan karamellista. Pientä hilloisuutta taustalla. Humalointi yrittää kevyellä “sitrushavuisuudellaan” tasapainottaa tuhtiutta, siinä kuitenkaan täysin onnistumatta.

Isot tuopit käteen joka makeilijalle, muille riittänee pienempi annos.

Wylam / Stu Mostów Life Beyond the Metronome | 6,3% | farmhouse IPA

Loppuun session ehkä mielenkiintoisin olut. Wylamin tölkit on jo Tirrasta tuhottu, mutta varastosta löytyi vielä yksi brittipanimon kegi, houkuttelevasti farmhouse IPAksi tyylitelty tuote. Tehtailtu yhteistyössä puolalaisen— Stu Mostówin kanssa.

DDH Farmhouse IPA. A Farmhouse IPA fermented with a saison strain then double dry hopped with Centennial, Citra, Denali and Simcoe. High tones of citrus peel and young pine fir with a subtle peppery saison finish.

Niin kauniin oljenkeltainen olut, että tekisi mieli kirjoittaa tähän “oispa kesä”. Kaiuttimissa Karkkiautomaatti julistaa “ja kesä hiipuu hiljaa”. Sattumaako?

Tuoksu on kaksijakoinen: herkullista belgihedelmää, mutta myös selvää käsisaippuaa. Saippuaa löytyy maussakin, mutta sellaista, jota joku ihana nainen voisi käyttää. Rakas, kylpysi on laskettu.

Saippuan lisäksi olut on banaanikarkkinen, mutta sellainen hapan versio. Hyvää. Sitruunaa, toki. Valkoisen oluen funkia ja valkoisen pippurin mausteisutta.

Tuota ja tätä. Makuja on monia, mutta silti— â€œmetronomi” nakuttaa suoraviivaisen raikkaana alusta loppuun.


img_20171031_183702-2.jpg

Yhteistyössä: Tirra – Lahen reiluin kapakka jo vuodesta 1957

Facebook

Instagram— 

olutlista