Eduskunnan olutseurassa maistellaan tasavallan huipulla

2015 vaalien jälkeen perustetun Eduskunnan olutseuran tarkoituksena on edistää olutkulttuuria Suomessa sekä nostaa oluen arvostusta ja tuntemusta.

Eduskunnan olutseuran toimintaan kuuluvat panimo- ja oluttapahtumavierailut, olutkulttuurin seuraaminen ja edistäminen ja myös oluen eri muotoihin tutustuminen moderneista suuntauksista perinteiseen sahtiin. Seura on myös kehoittanut kollegojaan alkoholipoliittiseen keskusteluun järjestämällä aiheesta mm. keskustelutilaisuuksia.

5.11.2019 seuran uudeksi puheenjohtajaksi valittiin vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski.

jari myllykoski
Jari Myllykoski

Mikä on oma suhteesi olueen? Mistä kaikki alkoi?

”Historia kantaa noin viidenkymmenen vuoden päähän Kankaanpään Ala-Honkajoen kylään Viidanperälle, missä pojankoltiaisena löysin itseni valmistelemasta sahdin tekoa, kun markkapalkalla pyörittelin tiinua turpoamaan kyrölle. Sitten olikin vuorossa hikisempi urakka mäskin äärellä, eivätkä siinä meinanneet pienen miehenalun voimat riittää. Silloin kuului vierestä ”perkele poika sekoita, mäski palaa pohjaan” ja samaan aikaan kuupallinen vettä padan alle tulta sammuttamaan. Siitä se alkoi ja toki siihen liittyi myös vierteen maistaminen.”

Seuran puheenjohtaja valitaan vuodeksi kerrallaan. Oliko vaalitaisto tiukka?

”Vaalikamppailua ei käyty, Eduskunnassa toimivat kerhot eivät aina ole kansalaisten eli äänestäjien mieleen varsinkin kun kyseessä on joidenkin mielestä toiminta, joka ei ole kannatettavaa ja varsinkaan kansanedustajan arvolle sopivaa. Toisaalta EOS:aa ei voi arvostella verorahojen haaskaamisesta sillä emme hae avustuksia eduskunnalta.”

Koetteko voivanne seurana vaikuttaa alkoholipolitiikkaan?

”Meillä ei ole erillistä poliittista agendaa jota haluaisimme edistää. Leikkisästi voisi sanoa, että olemme kuin saunan jatke. Olemme kiihkottomia toimijoita, joita yhdistää halu edistää olutkulttuuria Suomessa sekä nostaa oluen arvostusta. Haluamme myös edistää oluen vastuullista kuluttamista ja kertoa liiallisen alkoholinkäytön aiheuttamista terveyshaitoista.”

Mikä on paras olutmuistosi olutseuraan tai eduskuntaan liittyen?

”Varmasti mieleenpainuvimpia ovat olleet Belgian suurlähetystön kutsut, mutta parhaat muistot tulevat eduskuntatyöskentelystä, kun pienpanimoiden verotus- ja ulosmyyntilainsäädäntöä ollaan saatu reivattua oikeaan suuntaan.”

Kuva: Eduskunnan olutseura