Eräsmies: Fiskars panimo – tervahauta 4,5%

Höpinää ja triviaa:
Terva se on sellainen maku mikä jakaa ihmisiä kahtia kuin aktiivimalli konsanaa. Suomessa varmaan ollaankin pioneerejä tervan käyttämisessä, siitä tehdään saippuaa, saunatuoksuja, karkkeja ja nyt myös olutta. Henkilökohtaisesti terva on ihan ok hillitysti käytettynä, se on kohtuullisen vahva ainesosa joka peittää helposti aivan kaiken alleen.

Terva yleisesti by wikipedia:
”Terva on puusta, tavallisesti männystä tai lepästä kovassa kuumuudessa pyrolysoitua tummaa, paksua ja tahmeaa öljyä. Tätä mänty- tai leppätervaa on vuosisadat käytetty muun muassa veneiden, laivojen ja rakennusten suojaamiseen vettymistä ja pilaantumista vastaan. Suomesta on tervaa viety kaikkialle Eurooppaan lähinnä laivoja varten.[1] Lääkeaineena esimerkiksi shampoossa se estää ihon hilseilyä. Tervasta tehty tervavesi on aromiaine, jota käytetään niin hajun kuin maun takia. Tervalla voidaan maustaa esimerkiksi liharuokia, alkoholijuomia ja jäätelöä. Koivun kaarnasta valmistetaan puolestaan koivutervaa eli tököttiä, jota on käytetty esimerkiksi voiteluaineiden raaka-aineena.”

”Mäntyterva valmistetaan, poltetaan, kuivatislauksella tervahaudassa. Kytevät mäntypuun palaset peitetään maalla siten, että hapen tulo valtaosin estyy. Ilman happea pihka ei syty palamaan, vaan pehmittyy kuumuudessa, ja valuu puuaineksesta ulos tervahaudan pohjalle. Tämä terva voidaan valuttaa talteen. Tervaa voidaan pyrolysoida tervaksista myös tynnyripoltolla; tällöin tervahaudan sijaan reaktorina käytetään terästynnyriä. Tervanpolton sivutuotteena saadaan terpeenejä, jotka muodostavat tärpättiä ja mäntyöljyä. Koivuterva on tavallisesti valmistettu patatervana retortissa.”

Siinäpä päivän tietoisku nuorukaisille mutta nyt isketään itse oluen kimppuun.

Ulkonäkö & Tuoksu:
No ensikosketus oluen kanssa on hiukan negatiivinen, kuohuu nimittäin ihan kohtuuttomasti lasiin kaataessa. Tuoksussa löydetäänkin sitä tervaa ja nokea, mustaksi paahdettu mallas ilmoittelee itsestään sekä myöskin rusina.

Maku:
Suutuntuman on aika happoinen, erehdyin nappaamaan kaadon jälkeen osan pullon suusta niin se aloitti sen saman kuohumisen sitten siellä, hyvä ettei nenästä puskenut ulos. Suutuntuma on hiilihappoinen myös lasista nautittuna vaikka luulisi että tuo kuohuminen olisi vienyt ainakin puolet siitä pois. Maussa on todella vahvasti tervaa mutta ei dominoi kuitenkaan niin paljoa että dark maltaat jäisi piiloon. Karrelle palanutta makumaailmaa ja muutenkin monipuolista meininkiä. Katkerot on maltilliset ja nokinen paahteisuus viipyy suussa

Aavistuksen vetinen alku mutta siitä se kahvitteluksi muuttuu, pieni sitruunaisuus mutta maut tuntuvat jotenkin päälle liimatuilta. Kuiva ja kevyt sauna tahi metsäreissun nuotio olut.

Olut on saatu panimolta ja nautittu karjalanpaistin kaverina johon käytetty hirveä. Maut kyllä peittivät toinen toisiaan.

Arvosana: 8/10