Pidä eri maiden siideritasting!

Koska omena kasvaa hyvinkin laajalla alalla, siidereitä valmistetaan ympäri maailmaa ja varsinkin Irlannissa, Englannissa, Ranskassa ja Espanjassa siideri on osa juomakulttuuria.

Irlannissa ja Englannissa siiderit ovat olleet kansanjuoma, johon on liittynyt paljon erilaisia uskomuksia ja tapoja kihdin parantamisesta lasten kastamiseen. Jo Englannin alueella asuneet muinaiset keltit ovat palvoneet omenaa ja löytyypä lähteitä, jossa kerrotaan munkkien paastonneen siiderin avulla. Näiden maiden siiderit ovat hyvin omenaisia, ja niissä on syksyisen omenatarhan tuoksua. Siidereitä saatetaan kypsyttää tammitynnyreissä, joka antaa juomalle vaniljaisen mausteista aromia sekä tiettyä ryhtiä makuun. Siideriomenalajikkeita on monia ja siiderin makuun vaikuttaa olennaisesti käytetyt lajikkeet.
Ranskassa siiderikulttuuri elää voimakkaasti Normandian alueella, jossa siideriä on tehty jo 400-luvulla. Normandiassa siideri sekoitetaan useammasta omenalajikkeesta, ja siitä tulee normandialaiselle siiderille tyypillinen hieman käyneen omenainen aromi ja happoisen katkera maku. Siideriä juodaan varsinkin ruuan kera, joka Normandiassa onkin hyvin tuhtia ja näin hapokkaalle siiderille sopivaa. Siideristä tislataan myös normandialainen juomaherkku calvados. Toinen siiderikulttuurin keskittymä on Bretagne, jossa tuotetaan myös hyvin omenaisia siidereitä.
Pohjois-espanjalainen, tyypillisesti Asturian tai Baskin alueen siideri on taas maultaan hennompaa ja hyvinkin hapanta, hennosti poreilevaa ja kuivan omenaista. Oma tapansa on kaataa tätä espanjalaista siideriä korkealta lasiin. Sillä saadaan happea sitoutettua juomaan ja onhan se myös hauskan näköistä (ja yllättävän vaikeaakin).

PIDÄ ERI MAIDEN SIIDERITASTING KAVEREILLE

Voit yhdistää siidereihin myös maille tyypillisiä juustoja.
Kokeile vaikka näitä:
La Brique Cidre Bouché Brut 5% Cidrerie de la Brique, Ranska
Tuoksuva ja hapokas omenasiideri, jonka maussa on mukavasti tanniineja. Kokeile brien kera.

Thatchers Vintage Oak Aged Somerset Cider 2016 7,4%
Thatcher’s Cider, Englanti
Vahvan omenainen ja tallimainen omenasiideri. Tämä siideri on erinomaista cheddarin kera.

Maeloc Sidra Natural 5,5% Custom Drinks, Espanja
Hennon omenainen ja pirskahteleva siideri, jossa on vihreän omenan aromi. Manchengon kanssa erittäin hyvä juoma.

Kuva: Anikó Lehtinen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 2/2018.

Olutpostin mainos

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.