Etko Brewing Keravalla – uusi panimo ja taproom

Etko Brewingin uuden panimon ja taproomin ovet avautuvat lauantaina 25.5. Keravan Klondyke-talossa.

Vanhan tehtaan ikkunat päästävät kauniisti valoa sisälle.

Vuonna 2017 perustettu Etko Brewing on siirtynyt Helsingin Herttoniemestä Keravan Klondyke-taloon, vanhan kumitehtaan tiloihin. Panimon ja uuden taproomin avajaisia vietetään lauantaina 25.5. , samalla kun Klondyke-talossa on avoimet päivät.

Uusi panimo mahdollistaa Etkolle suuremmat tuotantoerät ja monipuolisemman valikoiman.

– Kun Herttoniemen keittokoko oli 500 litraa, täällä teemme 3000 litran keittoja, kertoo Etko Brewingin toimitusjohtaja Jan Grehn. – Uusia käymistankkejakin on hankittu niin, että voimme halutessamme kasvattaa volyymin miljoonaan litraa, toki emme ole sitä vielä tekemässä. Monenkokoiset, tonnin, kolmentonnin ja kuudentonnin käymissäiliöt mahdollistavat erityyppisten tuotteiden tekemisen.

Jan Grehn uuden panimolaitteiston portailla.

Vanhan tehtaan sali sopii hyvin panimomiljööksi, siellä on valmiina myös kauniin karun tunnelma sekä huomattava huonekorkeus.

Uuden panimon tiloihin mahtuu myös mittavampi tynnyriohjelma, johon Etko tähtääkin, koska näin saadaan oluita kotimaanmarkkinan lisäksi myös vientiin.

Panimo tekee oluita kahdella eri brändillä; Etko on suunnattu enemmän kotimaan markkinoille ja siitä löytyy paljon myös päivittäistavakauppavahvuisia tuotteita, kun taas oluentekijä Jirko Ordénin visioima Factory Brewing käsittää paljon vahvoja, trendikkäitä IPA- oluita ja tynnyrikypsytettyä olutta, joita voi hyvin viedä myös ulkomaille. Grehn itse suhtautuu valoisasti ulkomaankauppaan ja uskoo, että siellä on paljon otettavaa, varsinkin vahvoilla tynnyrikypsytelyillä oluilla, jotka ovatkin herättäneet huomiota kansainvälisesti.

– Jo nyt myymme olutta niin Tanskaan, Viroon, Hollantiin, Sveitsiin ja Espanjaan. Tämän vuoden aikana olisi myös tarkoitus avata markkinat Ranskaan, Norjaan ja Ruotsiin Factory-tuoteperhe kärkenä, suunnittelee Grehn.

Etkon uudessa Keravan panimossa oluentekijänä työskentelee myös yhdessä Ordénin kanssa kotiolutharrastuksensa aloittanut Pontus Björkell, joka on innoissaan työstään.

Taproomissa ruokaa ja olutta myös mukaan

Etko uusi taproom aukeaa panimon viereen. 170 -paikkaisessa ravintolassa on erillinen parvi tastingeille ja yksityistilaisuuksille, mittava baaritiski ja pizzauuni, jossa henkilökunta paistaa pizzaa oluen seuraksi. Tarkoitus on myös virittää terassi Klondyke-talon eteen, mutta tässä neuvottelut ovat vielä kesken. Taproom on auki joka päivä, ja Grehn toivottaa kaikki tervetulleeksi joko lounas- tai iltapizzalle tai olutostoksille.

– Sijaintimme on vallan mainio tässä Lahden tien vieressä, josta suuri osa suomalaisista ajaa vaikka mökille. Mikäpä se parempaa kuin poiketa motarilta panimomyymäläämme, josta saa tuoretta olutta suoraan panimolta, lastata auto täyteen ja lähteä viikonlopun viettoon, Grehn vinkkaa.  – Tietysti toivomme että myös paikalliset löytävät meidät, tänne kun voi helposti pistäytyä vaikka matkalla junalta kotiin.

Klondyke-talo mahdollistaa panimolle myös osallistumisen erilaisiin tapahtumiin, niitä kun on tarkoitus talossa järjestää sekä btob-tilaisuuksina että kuluttajille. Talolla on pitkä historia, se on 1990-luvulla tunnettu sisähuvipuistona, ja siellä suoraan Etkon taproomin alla on kuvattu  ysäri-sarjaa Gladiaattorit.

Klondyke-talon avajaisia pidetään 25.5. ja Etkollakin tapahtuu tuolloin. Grehnin mukaan kannattaa seurata panimon sosiaalista mediaa, koska päivän aikana on niin panimokierroksia kuin pientä yllätysohjelmaa hyvien oluiden lisäksi. Klondyke-talo on koko päivän täynnä elämää, ja näin Etkon taproomikin on auki myöhään iltaan!

Klondyke-talon viihtyisä pääula

Näin menet Etkolle:

K-junalla Savion asemalle ja sieltä Klondyken puolelle -> radanviertä punatiiliseen rakennukseen sisäpihalle – > sieltä parkkipaikan poikki eteenpäin, kunnes näet Klondyken pääsisäänkäynnin. Siitä sisälle ja rappuset puoli kierrosta ylös ja olet perillä!

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso myös: