Fat Lizardille 360-tölkki ensimmäisenä panimona Suomessa

Fat Lizardin uusi 360-tölkityslinja otettiin käyttöön heinäkuun puolivälissä. Ensimmäiset irtoavalla kannella varustetut tölkit Ankle Slapper Surf Alea tulevat kauppoihin loppukuusta.

Kokonaan aukeavalla kannella varustettu 360-tölkki eli aromitölkki puhutti olutmaailmaa loppukesästä 2016, kun The London Beer Factory lanseerasi tölkin ensimmäisenä pienpanimona Euroopassa.

Suomessa uudesta tölkki-innovaatiosta uutisoi ensimmäisenä Shaker-lehti syyskuussa 2016. OlutPOSTI puolestaan kirjoitti The London Beer Factorysta numerossa 1/2015.

360-tölkin patentin omistaa globaali pakkausjätti Crown, jolla on tuotantolaitoksia viidessä maanosassa. Maailmanensi-iltansa tölkki sai jalkapallon MM-kisoissa Etelä-Afrikassa vuonna 2010.

Fat Lizardin linjaston toimittaja on pientölkittämisen pioneeri, kanadalainen Cask Global Canning Solutions. Linjaston kapasiteetti on 1 800 tölkkiä tunnissa, ja se riittää hyvin pienpanimon tarpeisiin.

Tölkkejä on kahta eri kokoa, 0,44 ja 0,25 litraa. Isommassa tölkissä on esipainettu grafiikka vihreällä pohjalla sekä osittain läpinäkyvä etiketti. Pienessä tölkissä esipainatuksen asemesta kansiosa erottuu vihreällä tehostevärillä.

Nettilöytö

Fat Lizard löysi tölkin internetistä viime vuoden alkupuolella ja kiinnostui ideasta välittömästi. Käytännön kokemus kuitenkin puuttui, sillä kukaan osakkaista ei ollut törmännyt aromitölkkiin edes Amerikan-matkoillaan.

– Ensimmäinen henkilökohtainen kokemus tölkistä sekä minulle että Heikki Yliselle oli erään helsinkiläisen oluttoimittajan kotona, kun meille tarjottiin näihin tölkkeihin pakatut The London Beer Factoryn Chelsea Blonde ja Beyond the Pale, kertoo Fat Lizardin toinen pääosakas Tuomas Koskipää.

Vaikka panimolla oltiin jo valmistauduttu investoimaan uuteen tölkkiin, oma käyttökokemus yllätti positiivisesti.

– Se ylitti kaikki odotukset. Tölkki tuntui heti hyvältä huulilla ja siitä saattoi juoda muutenkin kuin puoliväkisin. Tosi toimiva systeemi, Koskipää muistelee.

Hän hehkuttaa 360-tölkin soveltuvuutta nimenomaan Fat Lizardin tuotteille:

– 360-tölkki sopii erityisen hyvin meidän amerikkalaistyylisiin oluisiin, joissa on paljon aromihumalaa. Isosta suuaukosta aromit tulevat hyvin nenään ja olut on helppo siemalla missä vaan, jos hyvää lasia ei ole saatavilla.

Uusi tölkki testissä
Cask Global Canning Solutionsin tekninen edustaja Chas Love Kanadasta ja Fat Lizardin Tuomas Koskipää, Eero Kukko ja Topi Kairenius testaavat aromitölkkiä.

Yliverto pakkaustapa

Pakkauksena tölkki hakkaa pullon mennen tullen, ainakin mikäli Tuomas Koskipäätä on uskominen. Olutta tulisi käsitellä samalla kunnioituksella kuin muitakin elintarvikkeita. Valo, lämpö ja happi ovat tuoreen oluen pahimmat viholliset.

– Vaikka kruunukorkitkin ovat vuosien saatossa kehittyneet, perinteisiin olutpulloihin vuotaa väistämättä happea sisään.

Kokonaan aukeavaa kantta on kritisoitu muun muassa siitä, että se roskaa luontoa ja kannen terävät reunat voivat aiheuttaa viiltohaavoja eläinten jaloille.

Koskipään mukaan pullonkorkit ja etenkin rikotut lasipullot ovat kuitenkin paljon vaarallisempia. Sitäpaitsi alumiinisen kannen voi tipauttaa tölkin sisään heti avattaessa.

– Se ei vaikuta juoman makuun eikä haittaa edes juomista, siellä se vaan lilluu.

Teksti ja kuvat: Peter Tammenheimo

 

mainos