Grilli tulessa – viskin ja grillauksen liitto

Grilli tulessa -keittokirja on viskivelho Jarkko Nikkasen ja kokki Robert von Bellin yhteinen ylistys viskille grillauksen kaverina. Kirjassa on huima määrä maukkaita ja helppoja reseptejä, joissa on hyödynnetty viskiä niin raaka-aineena kuin juomissakin.

Grilli tulessa -kirja on kokki Robert von Bellin ensimmäinen keittokirja: – Oli mielenkiintoista tehdä reseptejä eri kulmalla kuin työssäni ravintolakeittiössä. Alun pyörittelyn jälkeen reseptejä syntyikin runsaasti, onhan viski hyvin monipuolinen raaka-aine myös keittiön puolella. Kirjassa löytyy viskiä niin kastikkeista, marinadeista kuin hampurilaispihvin mausteenakin. Olen yrittänyt laatia kaikki reseptit niin, että viskin aromit maistuvat juuri sopivasti, tasapainottaen ruuan muita makuja.

Grilli tulessa -teos ei ole pelkkiä reseptejä, vaan mukaan on mahdutettu tietoa itse viskistä. Tämän tiedon takana on tietysti jo monta kirjaa viskistä kirjoittanut viskiguru Jarkko Nikkanen, joka paljastaa myös nauttivansa viskistä grillauksen lomassa ja tietysti cocktaileina, joita kirjassa on myös runsaasti. – Viskien makumaailma on hyvin moninainen, ja näin ne taipuvat sekä ruuan raaka-aineiksi että juomasekoituksiksi mainiosti. Monasti me muistamme ne turvesavuiset viskit, mutta kun katsotaan viskien maailmaa, sieltä löytyy sopiva maku kaikille.

Visuaalisesti vaikuttavasta kirjasta löytyy myös runsaasti tietoa grillaamisen perusteista, siihen liittyvistä välineistä ja tekniikoista. – Halusimme tehdä kirjan, jonka avulla kuka tahansa voi grillata, vinkkaa von Bell. – Siksi teoksessa on myös esitelty grillilihoja, savustamista ja kerrottu peruskikat grillauksen onnistumiseen.

Hauska osa kirjaa on myös Yhdysvaltojen grillausperinteen esittely, joka on monelle kiinnostavaa luettavaa sekä lyhyt katsaus viskien historiaan. Reseptit ovat lihapainotteisia, mutta mukana on myös kasvisreseptejä ja grillijälkiruokiakin. Grilli tulessa – kirja soveltuu hyvin kesätuliaiseksi vaikka grillauksesta kiinnostuneelle kaverille tai viskin ystävälle.