Hankala Asiakas: Bourbon County Brand Coffee Stout (2016)

Bourbon County -sarjasta on täälläkin kerrottu mm. vuoden 2015 Rare -version arviossa. Tällä kertaa saatiin arvioitavaksi viime talvena julkaistu, vuoden 2016 Bourbon County Brand Coffee Stout. Kyseessä on Goose Islandin yhteistyö panimon naapurissa Chicagossa sijaitsevan Intelligentsia -paahtimon kanssa. Tämä on heidän vuosittain vaihtuvalla papusekoituksella höystetty versio jo muutenkin äärimmäisen herkullisesta imperial stoutista. Kahvin ystävien kertoman perusteella kyseessä on kahvipiireissä arvostettu paahtimo, joka on vuoden 2016 versioon tuonut sekoituksen Costa Rican Flecha Roja papuja. Lopputulema on 13,4% vahvuinen imperial stout. Kuuluuko kahvilla höystetyt stoutit juoda heti pois vai kellaroida? Tästä on varmasti eri mielipiteitä mutta joissakin stouteissa kahvisuus saattaa ajan myötä heikentyä joten se oli tarpeeksi hyvä tekosyy korkata tämä yksilö.

Tuoksu toi mieleen cold brew -kahvin ja vastajauhetut pavut. Jossain taustalla oli myös pientä makeutta, kuin hunajaa. Tuoksu ei kuitenkaan tehnyt kunniaa maulle, joka oli aivan eri tasolla kuin aluksi hieman mitäänsanomaton tuoksu. Suklaatryffeliä, todella reilua kahvisuutta, pehmeää fudgea ja kevyesti polttelevaa mausteisuutta, joka jatkui pitkään jälkimaussa. Bourbontynnyröinti ei tuntunut missään, vaan kahvi oli tässä pääroolissa jopa peittäen olutsarjalle tutun bourbonvaniljaisuuden. Mämmiä, praliineja ja todella silkkistä kahvisuutta ilman katkeruutta. Ero perinteiseen Bourbon County Brand Stoutiin verrattuna bourbonin puuttuessa oli yllättävä. Tämä oli enemmän illallisen jälkeinen kahvi kuin avec. Prosentitkaan eivät tuntuneet missään.

Täydellisessä maailmassa tämän yhteydessä olisi tietysti kokeiltu vuoden 2016 normiversio Bourbon County Brand Stoutista ja Intelligentsian ko. pavuista jauhettua kahvia, mutta tällä kertaa mukana oli vain tämä pullo joten se siitä ideasta (ehkä ensi kerralla?). Olut oli erilainen kuin mitä odotettiin mutta se vei— kahvistoutin määritelmän uudelle tasolle. Oli Goose Islandin omistuksesta mitä mieltä tahansa, tämän olutsarjan laadusta ei voi väitellä. Tätä on saatava lisää…

— 

Etiketti edestä

Ja takaa

mainos