Hankala Asiakas: Hankala Asiakas x Lahtikko #4

Lahtikko-zine on ehtinyt jo neljänteen numeroonsa (kts. ensimmäinen) ja tällä kertaa mukana on myös Hankala Asiakas. Tarina vie lukijat muutaman vuoden takaiselle panimovierailulle Carlsbergille Kazakstanissa. Bönthöö Bönthöö -blogista löydät tarkemmat tiedot mistä tämä mainio julkaisu otetaan haltuun – mukana perinteiseen tapaan tarinoita ja jorinoita oluesta ja muista aiheista (ja niiden ympäriltä). Check it out! Tässä lehdessä julkaistu matkakertomus…

— 

Siinä silmä lepää

— 

Tapahtui keväällä 2013:

Panimovierailu Carlsbergilla… Kazakstanissa

Taksin ovi pamahti kiinni ja edessä seisoivat Carlsbergin panimorakennukset. Kuski kysyi tarvitsemmeko häntä vierailumme jälkeen ja jäisikö hän ulkopuolelle odottelemaan. Emme tarvinneet, sillä tästä tulisi todennäköisesti pitkä ja iloinen vierailu…

Elämäänsä kyllästyneen näköinen vastaanottovirkailija tuskin kohotti kulmakarvojaan kun kaksi turistia pöllähti ovesta sisään. Englantia ei paljon puhuttu, joten turvauduimme venäjän alkeiskurssin oppeihin ja kansainvälisiin käsitteisiin. Oppaamme, jonka olimme varanneet etukäteen, ilmestyi noutamaan meitä ja koululaisryhmää, jonka osallistumisesta samalle kierrokselle emme tienneet mitään. Liityimme jonon jatkeeksi ja kiertelimme panimotiloissa kuunnellen opastusta pääasiassa paikallisella kielellä.

Kattilat ja tankit eivät sinänsä tarjonneet mitään mullistavaa uutta opittavaa ja odotimme jo kierroksen päättävää olutmaistelua. Näin on ollut tapana panimokonsernin kierroksilla mm. Venäjällä ja Malawissa (don’t ask why). Olisiko tarjolla panimojättiläisen lokaali kattaus? Toisin kuin odotimme, kierroksen päätteeksi meidät kuitenkin hylättiin panimon parkkipaikalle kuin kesäkissat elokuun lopussa.

Opas ja muut ryhmä hajaantuivat teilleen ja palasimme takaisin vastaanottovirkailijan luokse. Mitä te vielä täällä teette? Takseja ei tänne soittamalla saatu eikä olutmaistiaisia herunut, mutta yllättävä kyllä suostui vastaanottovirkailija – säälistä tietenkin, ajamaan meidät läheiseen elintarviketukkuun, joka sekin sijaitsi jossain pellon laidalla keskellä ei mitään. Missä olimme ja miten pääsisimme takaisin Almatyyn hotellillemme, oli edelleen täysi kysymysmerkki. Lähdimme tukkuun seikkailemaan ja palasimme pölyisen moottoritien varteen mukanamme pullollinen kamelinmaitoa. Liftasimme epämääräisen minibussin kyydissä takaisin Almatyyn, jossa oli aika korkata makuhermoja hivelevä ostos. Sanat eivät riitä kuvaamaan miten hirveän makuista litkua kamelinmaito oli! Hapantuneen maidon, hikisten villasukkien ja vatsahappojen kirpeyden aromit pyörivät pitkään suussa. Oli sanomattakin selvää, ettei tätä pulloa saatu kurkusta alas.

Pari päivää myöhemmin pääsimme eteläisen naapurimaan Kirgisian vuoristossa Issyk Kul -järven laidalla kokeilemaan vielä astetta tiukempaa tavaraa. Ajelimme oppaamme kanssa vuoristoteillä ja pysähdyimme ostamaan tuoretta hevosen maitoa (“kumis”) ja kuivatusta jogurtista pyöriteltyjä suolaisia pikku palleroita (“qurut”). Pallerot sinänsä olivat mainioita snackseja esimerkiksi oluen kanssa, mutta hevosen maito jyräsi makuaistin muistikuvat kamelinmaidosta. Miksi kukaan joisi tätä? Hevoset tien toisella puolella mulkoilivat meitä,—  kun vuoron perään jouduimme äkilliselle pikavierailulle myyntikojun takana sijaitsevaan käymälän näköiseen nurkkaukseen.

Oppaamme mukaan hevosen maito saattaa aiheuttaa väsymystä. Ohuen vuoristoilman sekä uuvuttavan juoman ansiosta matka yöpaikkaamme jurttaleiriin pilkittiin auton takapenkillä. Kuulemma paikalliset eivät eri syistä niinkään alkoholijuomia juo, mutta nauttivat sitäkin enemmän hevosen maitoa. Ymmärtääksemme kumis-juoma fermentoituu valmistusprosessissa jopa 2% vahvuiseksi ja reilusti nautittuna aiheuttaa poskien punoitusta. Täällä kaukana vuoristossa, ränsistyneiden neuvostohotellien, paikallisten maatilojen ja perinteisten jurttien liepeillä, iloisesti hymyilevät punaposkiset paikalliset ihmettelivät kahta eksyneen näköistä turistia. Mene ja tiedä.

— 

Kumis ja qurut

mainos