Hankala Asiakas: Kuukauden kohokohdat: heinäkuu

Heinäkuu huipentui heti alkukuusta Kööpenhaminan reissun osalta joka oli olutmielessä erinomainen. Loppukuu maisteltiin oluita siellä sun täällä, mm. muutama mainio bottleshare Tukholmassa ja pari pikavisiittiä SOPP -tapahtumaan Helsingissä mahtui mukaan. Oli myös hienoa olla osa uusinta Lahtikko -zineä. Kannattaa kyseinen julkaisu tsekata jos ei vielä ole ns. hallussa. Tässä tiivistettynä kuukauden mainitsemisen arvoiset olutjorinat.

Tukholmassa kokeiltiin muutamia hyvinkin vanhoja oluita kuten mm. Kenyassa ja Japanissa valmistettuja Guinnessejä vuosituhannen taitteesta (säilyvyys ja kehityskaari vaihteli reippaasti). Japanin purkkiversio oli lähinnä pilaantunut mutta itse purkissa oli hauska yksityiskohta printattuna purkin sisäreunaan (kuva alla). Kenyassa valmistettu Guinness, jossa parasta ennen oli vuonna 2002, tuoksui tunkkaiselta mutta samalla sieltä nousi mielenkiintoisia mämmin ja ruisleivän aromeja. Maistaminen hirvitti hieman mutta maku oli kuin ikääntynyt belgiquad, jopa etäisesti vanhempaa Westvletereniä (XII) muistuttava siirappinen ja rukiinen neste. Pientä soijaisuuttakin puski läpi. Guinnessiä, oli se sitten se hieman vahvempi versio, ei välttämättä kannata liian kauaa säilöä makuelämystä odottaen. Toinen vanhemman luokan olut joka kokeiltiin oli— Westmalle Tripel noin vuodelta 2002 (kiitos TBone vuosiluvun paikantamisesta!). Yllättävän hyvin säilynyt ja hunajaiseksi, jopa simamaiseksi, kehittynyt tripel oli edelleen hyvässä vedossa, tosin kovin erilainen kuin tuore versio. Tämä ei ollut yhtä ohueksi muuttunut kuten joskus näin vanhat belgit voivat olla (esim. Chimay on 20 vuoden jälkeen lähes kuin maustettua vettä).

Stouteista puheenollen, tuli muutama naapurimaiden olut myös kokeiltua. Omnipollon, Duggesin ja Evil Twinin Jesus Mud oli hattubaarin hanasta tarjoiltuna ihan miellyttävä sekoitus panimojen stouteja. Makua enemmän oluessa hämmensi kuvaus “aged in blueberrycheesecake barrels”… Kokeileeko Omnipollo rajoja minkälaisia verbaalisia mielikuvia voi luoda ennen kuin joku niihin kiinnittää huomiota vai oliko tosiaan joku kypsytellyt mustikkajuustokakkua tynnyreissä jonka jälkeen jeesusmuta sinne kaadettiin? Omnipollon Lorelei (Barrel Aged Extra Maple) oli itseasiassa ihan juotava ja maukas kokemus vaikka ko. panimon stoutit eivät yleensä allekirjoittaneen sokeri- ja esanssirajojen puitteissa liikukaan. Ah niin trendikästä vaahterasiirapin ja tynnyrikypsytyksen yhdistelmää joka vei ajatukset rasvaisen jenkkidinerin aamiaispöytään. Askelta lännemmän naapurin Mikkellerin vaahterasiirappinen Beer Geek Vanilla Maple Shake oli Himmerigetin jonossa kaadettu lasiin jossa oli ollut savuolutta ja joka maistui lähinnä savulta silloin kokeiltaessa. Oli siis paikallaan kokeilla sitä uudestaan, mutta tällä kertaa mielikuvat veivät hiiligrillauksen savuiseen maailmaan. Olihan se hyvää mutta tähän taisi jäädä jonkin sortin savuinen stigma. Tanskalaisen kemian opettajan Beer Geek Vanilla Shake Barrel Aged Bourbon oli tarjolla Tukholman uudehkon nimikkobaarin kaapista hurjaan toisen käden markkina-arvoon ($100+) suhtautettuna ihan OK hintaan 200 SEK. Todella hyvät vaniljaiset ja paahteiset maut yhdistyivät hienosti leikitellen pitkän jälkimaun poltteeseen. Hieman ohuen tuntuinen se toki oli mutta varsin nautittava.

Pelican Brewing Company on viime aikoina näyttänyt saavaan verkkokauppajakelua joten oli hyvä hetki kaivaa kellarista esiin heidän legendaarinen barleywine Mother Of All Storms, vuosikertaa 2015. Tätä oli pitkään odotettu kokeiltavaksi, mutta kevyesti kellarissa kypsyneen makean ja siirappisen makunautinnon odotukset eivät aivan täyttyneet. Olut oli itseasiassa kuiva, puinen (cherry bark?), lakritsinen ja jopa kevyesti savuinen. Hämmentävä tapaus mutta oli joka tapauksessa hauska päästä vihdoin kokeilemaan tätä olutta.

Hapanoluista mainitsemisen arvoinen on tietysti Tilquinin uusin vuosikerta karhunvatukkasourista Oude Mûre Tilquin à l’Ancienne (2016-2017). Se, että Tilquinin oluet ovat allekirjoittaneen ehdottomiin suosikkeihin kuuluvia, ei ole uutinen näitä kirjoituksia lukeneille, mutta tässä oli taas kerran mahtava näytös jopa hieman hankalan (!) henkilön mainetta nauttivan panimomestarin sekoitustaidoista. Todella hieno ja hapan lambicpohja jolla marjat leikkivät upeasti hienon liilan oluen keskiössä. Wow. Hieman samaan värikategoriaan osui myös Brekerietin Purple Rain joka oli erittäin upen mustaherukka- ja passionsour joka oli yksi panimon tähän astisista huipuista. Tätäkin ollaan mahdollisesti saamassa Suomeen jos huhut pitävät paikkansa. De Garden The Kriek oli kuohkea kirsikkasour Portlandin ulkopuolella sijaitsevalta hypetetyltä jenkkipanimolta. Hienot maitohappoaromit nostivat kirsikan ominaisuudet esiin muullakin kuin happamalla tavalla (Hanssens, I’m looking at you). Lopuksi oli myös hienoa päästä kokeilemaan The Lost Abbeyn Veritas 018 joka oli hapanolut persikalla, nektariinilla ja aprikoosilla. Tuoksu oli todella funky ja kirpeä, jopa viinietikkainen versio Cantillonin Fou Founesta. Omenaviinietikkainen ja pyörehkö makuprofiili hiilihappoisella suutuntumalla. Oliko tämä sittenkin limonaadia? Nektariini tuntui maussa eniten mutta makuprofiili oli sen verran happoinen että kieli taisi jopa kärähtää. Jostain taustalle nousi marmelaadinen makeus. Hmm?

Lopuksi myös humavetoiset oluet, joista ei vielä erikseen ole kirjoiteltu. Uusia Trilliumin ja Monkishin oluita tuli kokeiltua vajaan tusinan verran heinäkuun aikana mutta vieläkään ei Tree Housea ole tullut vastaan. No, aina on hyvä olla jotain mitä odottaa. Monkishin Water Balloon Fighters oli mehukas dipa kuten tyyliin kuuluukin. Mangoa, persikoita, vastaleikattua nurmikkoa ja humalan tuuheaa poltetta. Harmillisesti nämä mehuipat, joita ilmestyy markkinoille tiuhaan tahtiin, tuntuvat kovin monotonisilta ja itseään toistavilta, mutta toisaalta ne— sopivat hyvin tilanteeseen kuin tilanteeseen. Helposti juotavia ja humalanjanoon täydellisiä. Siitä formaatista poikkeus oli Monkishin ja Evil Twinin yhteistyöolut— Molotovish. Tämän 12% humalapommin maussa maistui joulukuusi, mausteinen saunavihta ja oregano. Siis mitähän tässä oli tapahtunut? Ei kuitenkaan pidä valittaa jos tämä tuodaan nenän eteen muutaman viikon ikäisenä.

— 

Da Kriek

Omenaviinietikkaa?

1992 ’til infinity?

Made in Kenya

Tämä oli kehittynyt hienosti muutamassa vuodessa brettan ansiosta

Tyhjiä pulloja rivissä

Saunakaljaa muovimukista

Korrekti kapsyyli

Design thinking?

Blueberrycheesecake BA?

Purkitettua olutta

Proud moment 1/2

Proud moment 2/2

— 

Panimo Olut Tyyli Maa
Adelsö Bryggeri R.E.S.P.E.C.T. Stout – Other Sweden
AleSmith Brewing Company Private Stock Ale Old Ale United States
Almanac Beer Company Blueberry Jack American Wild Ale United States
Almliden Doffe’s IPA Series – Citra/Mosaic IPA – American Sweden
Amager Bryghus Marianna The Moody MILF Barleywine – Other Denmark
Amager Bryghus Todd – The Axe Man IPA – American Denmark
Birra del Borgo Sedicigradi Barleywine – American Italy
Bock’s Corner Brewery Barrel Aged Doppelbock Doppelbock Finland
Brasserie Cantillon Blåbær Lambik (Blueberry Lambic) (2017) Lambic – Fruit Belgium
Brauhaus Bevog Hagger Blend 0615 Barleywine – American Austria
Brekeriet Beer AB Purple Rain Sour – Berliner Weisse Sweden
Brewski Brewskival Pilsner Pilsner – German Sweden
Brewski Conan DIPA IPA – Imperial / Double Sweden
Brewski Red Robot IPA – Imperial / Double Sweden
Brewski Three Fourteen IPA – American Sweden
Brooklyn Brewery Defender IPA IPA – American United States
Brouwerij 3 Fonteinen Oude Lambiek (4 Year Old) Lambic – Traditional Belgium
Brouwerij De Molen Cabreúva & Safraras Saison / Farmhouse Ale Netherlands
Brouwerij De Molen Hemel & Aarde Bourbon BA (2016) Smoked Beer Netherlands
Brouwerij De Molen Hier & Nu Lager – IPL (India Pale Lager) Netherlands
Brouwerij De Molen Mout & Mocca (2016) Stout – Russian Imperial Netherlands
Brouwerij De Molen Skulls & Tentacles Barleywine – American Netherlands
Brouwerij De Molen Txapela & Klompen Barleywine – American Netherlands
Brouwerij De Molen Verdeel & Heers Stout – Imperial / Double Netherlands
Brouwerij De Ranke Simplex Blonde Ale – Belgian Blonde / Golden Belgium
Brouwerij der Trappisten van Westmalle Westmalle Trappist Tripel (1992) Belgian Tripel Belgium
Brouwerij Hof Ten Dormaal Vallen & Opstaan Stout – Imperial / Double Belgium
Brouwerij Kees American Barley Wine Barleywine – American Netherlands
Brutal Brewing A Ship Full of IPA IPA – American Sweden
Brutal Brewing Session Pale Ale Pale Ale – American Sweden
Brutal Brewing Texas State of Mind (3.5%) Lager – American Amber / Red Sweden
Bryggeri Helsinki Sofia Sherry Barrel Aged Stout – Imperial / Double Finland
Bryggverket Lillpangarn IPA – Session / India Session Ale Sweden
Buddelship Brauerei Doktor Schnabel Stout – Imperial / Double Germany
Buxton Brewery Trolltunga Sour – Farmhouse IPA England
Carlsberg Group Somersby Apple Cider Cider Denmark
Cascade Brewing Company (USA) Sang Du Chêne (2015) Sour – Ale United States
Cascade Brewing Company (USA) The Vine (2015) American Wild Ale United States
Cidrerie Duché de Longueville Duc De Coeur – Cidre De Normandie Cider France
Cigar City Brewing Marshal Zhukov’s Imperial Stout – Apple Brandy Barrel Aged w/ Madagascar Vanilla Beans Stout – Imperial / Double United States
Cigar City Brewing Vanilla Hazelnut Marshal Zhukov’s Stout – Russian Imperial United States
CoolHead Brew Salty Ananas Sour Sour – Gose Finland
CoolHead Brew Salty Cherry Sour Sour – Gose Finland
Crooked Stave Artisan Beer Project Batch #60 American Wild Ale United States
Crooked Stave Artisan Beer Project Nightmare On Brett W/ Blueberries Sour – Ale United States
de Garde Brewing Saison Facile Saison / Farmhouse Ale United States
de Garde Brewing Saison Mélange No. 3 Saison / Farmhouse Ale United States
de Garde Brewing The Kriek Lambic – Kriek United States
De Struise Brouwers Aardnon / Earthnun (2009) Sour – Flanders Oud Bruin Belgium
De Struise Brouwers Rio Reserva (2012) Belgian Quad Belgium
De Struise Brouwers Tsjeeses Reserva PBA (Port Barrel Aged) (2013) Winter Ale Belgium
Dois Corvos Creature IPA – American Portugal
Donut Island Brewing Andrea Sour – Berliner Weisse Finland
Donut Island Brewing I Hop It’s Not A Problem #3 IPA – New England Finland
Dry & Bitter Brewing Company Hobo Chic IPA – Imperial / Double Denmark
Dugges Bryggeri Christmas Idjit! Stout – Russian Imperial Sweden
Dugges Bryggeri Orange Haze IPA – American Sweden
Dugges Bryggeri Perfect Idjit! (2014) Stout – Russian Imperial Sweden
Ego Brygghus Helt Rått Pale Ale – American Norway
Evil Twin Brewing Aún Más A Jesús Stout – American Imperial / Double United States
Evil Twin Brewing Imperial Mexican Biscotti Cake Break Stout – American Imperial / Double United States
Evil Twin Brewing Old Fashioned Lemonade IPA Fruit Beer United States
Fat Lizard Brewing Co. Mango Monitor IPA – American Finland
FiftyFifty Brewing Co. Eclipse – Templeton Rye (2016) Stout – Imperial / Double United States
FiftyFifty Brewing Co. Eclipse – Woodford Reserve (2016) Stout – Imperial / Double United States
Firestone Walker Brewing Company Luponic Distortion: Revolution No. 005 IPA – American United States
Firestone Walker Brewing Company Velvet Merkin—  (2016) Stout – Oatmeal United States
Firestone Walker Brewing Company Velvet Merlin Stout – Oatmeal United States
Flensburger Brauerei Emil Petersen BrauArt Blonde Blonde Ale – Belgian Blonde / Golden Germany
Flensburger Brauerei Emil Petersen BrauArt Dark Amber Dark Ale Germany
Founders Brewing Co. Doom IPA – Imperial / Double United States
Fremont Brewing Bourbon Barrel Aged Dark Star – Coffee Edition (2014) Stout – Imperial Oatmeal United States
Funky Buddha Brewery Last Snow Porter – American United States
Galway Bay Brewery Two Hundred Fathoms (2017) Stout – Imperial / Double Ireland
Geuzestekerij De Cam Lambiek Special Lambic – Traditional Belgium
Goose Island Beer Co. Bourbon County Brand Coffee Stout (2016) Stout – American Imperial / Double United States
Grimm Artisanal Ales Forcefield (2017 DDH version) IPA – American United States
Grängesbergs Bryggeri Gränges Lättöl Lager – Euro Sweden
Gueuzerie Tilquin Oude Mûre Tilquin à l’Ancienne (2016-2017) Lambic – Fruit Belgium
Guinness Guinness Foreign Extra Stout (International) Stout – Foreign / Export Ireland
Guinness West Indies Porter Porter – Other Ireland
HIISI Hattara IPA – Session / India Session Ale Finland
Hohenthanner Schlossbrauerei Kellerbier Hell Kellerbier / Zwickelbier Germany
Interboro Spirits & Ales Premiere IPA IPA – American United States
Jackie O’s Pub & Brewery Bourbon Barrel Champion Ground Stout – Imperial / Double United States
Jester King Brewery Atrial Rubicite American Wild Ale United States
Jopen Hop Zij Met Ons Gluten-Free Netherlands
Jämtlands Vingård Folkmjöd (Älgört) Mead – Other Sweden
Kaiser Bräu Veldensteiner Vollbier Hell Lager – Helles Germany
Kopparbergs Bryggeri Sofiero Lättöl (2.25%) Lager – Euro Sweden
Left Coast Brewing Voo Doo Stout – American United States
LoverBeer Madamin (2016) Sour – Ale Italy
LWC Drinks Bangla Lager – Pale England
Magic Rock Brewing Common Grounds Porter – Other England
Magic Rock Brewing Telepathy IPA – American England
Malduguns Pazemē Porter – Other Latvia
Malmgårdin Panimo Emmer Pale Ale Pale Wheat Ale – American Finland
Midtfyns Bryghus SMaSH Mosaic IPA – American Denmark
Mikkeller Beer Geek Vanilla Maple Shake Stout – Imperial / Double Denmark
Mikkeller Beer Geek Vanilla Shake Barrel Aged Bourbon (2016) Stout – Imperial Oatmeal Denmark
Mikkeller Black (Barrel Aged Tequila / Speyside Edition) Stout – American Imperial / Double Denmark
Mikkeller Drink’in Yuzu Berliner Sour – Berliner Weisse Denmark
Mikkeller Hallo Ich Bin Berliner Weisse Apricot Sour – Berliner Weisse Denmark
Mikkeller K:rlek (2017) Pale Ale – American Denmark
Mikkeller Prince & Pauper Grisette Denmark
Mikkeller Raspberry Quadrupel Barrel Aged Bourbon Belgian Quad Denmark
Mikkeller Sture Spontanale Lambic – Traditional Denmark
Mikkeller Brewing San Diego Stella 8 (2017) Stout – Imperial / Double United States
Monkish Brewing Co. Molotovish IPA – Triple United States
Monkish Brewing Co. Water Balloon Fighters IPA – Imperial / Double United States
Monks Cafe & Brewery Black Jack (2016) Porter – Imperial / Double Sweden
Mora Bryggeri Guld-Pilsner (3.5%) Pilsner – Other Sweden
Möllys Bryggeri Möllys Goes Tropicana Saison / Farmhouse Ale Sweden
Nerdbrewing Indexoutofbounds Oak Aged Imperial Vanilla Stout Stout – Russian Imperial Sweden
O/O Brewing 50/50: Mosaic/Citra IPA – New England Sweden
Odd Island Brewing Co. Folkale Other Sweden
Omnipollo Hypnopompa Rum BA Stout – American Imperial / Double Sweden
Omnipollo Jesus Mud Stout – American Imperial / Double Sweden
Omnipollo Lorelei (Barrel Aged Extra Maple) Porter – Imperial / Double Sweden
Oppigårds Bryggeri Session Pale Ale Pale Ale – American Sweden
Oppigårds Bryggeri Shanti Golden Ale Pale Ale – English Sweden
Oslo Brewing Company Norwegian Blonde Blonde Ale Norway
Panimoyhtiö Tuju Hapan Humala Sour – Ale Finland
Pelican Brewing Company Mother of All Storms (2015) Barleywine – English United States
Pihtla Õlleköök Okas Kurku Other Estonia
Pipeworks Brewing Company Mango Guppy IPA – Session / India Session Ale United States
Pipeworks Brewing Company Smoke Break Abduction Stout – Imperial / Double United States
Põhjala Batch Zero Cognac BA (Cellar Series) Red Ale – Imperial / Double Estonia
Port Brewing Company Churchill’s Finest Hour (2017) Stout – American Imperial / Double United States
PSCHHHT Hantverksbryggeri Bee’s Oatmeal Mild English Mild Ale Sweden
Rogue Ales & Spirits 4 Hop IPA IPA – Session / India Session Ale United States
Rogue Ales & Spirits 6 Hop IPA IPA – American United States
S:t Eriks Bryggeri S:t Eriks & De Molen Citra Saison Saison / Farmhouse Ale Sweden
Slottskällans Bryggeri Juicy IPA IPA – International Sweden
Sori Brewing Sweet Mistress (Brandy Barrel-Aged) Stout – Imperial / Double Estonia
Spendrups Bryggeri Mariestads Alkoholfri Non-Alcoholic Sweden
Spritköket Pseudolambik 8 (Surkörsbär) Lambic – Kriek Sweden
Stillwater Artisanal Extra Dry Saison / Farmhouse Ale United States
Stone Brewing – Berlin Stone Maui Aloha! Berlin Porter – Imperial / Double Germany
Tempel Brygghus Cluster Sour – Ale Sweden
The Bruery Chocolate Rain (2016) Stout – American Imperial / Double United States
The Bruery Grey Monday (2016) Stout – American Imperial / Double United States
The Bruery The Grade (2016) Porter – Baltic United States
The Bruery White Chocolate (2017) Wheat Wine United States
The Lost Abbey Veritas 018 American Wild Ale United States
The Rare Barrel Gifted Branch American Wild Ale United States
Threes Brewing Counterpart Pale Ale – American United States
Threes Brewing There You Are IPA – American United States
Tingvalla Bryggeri Amarillo*1 Pale Ale – American Sweden
To Öl Sort Mælk (2014) Stout – Russian Imperial Denmark
Tornion Panimo Czech Style Pilsner Pilsner – Czech Finland
Tornion Panimo Original 1964 Lager Lager – Euro Finland
Trillium Brewing Company Dialed In (w/ Sauvignon Blanc Juice) IPA – Imperial / Double United States
Trillium Brewing Company El Dorado Cutting Tiles IPA – Imperial / Double United States
Trillium Brewing Company Permutation Series: Number Eleven American Wild Ale United States
Trillium Brewing Company PM Dawn Stout – American Imperial / Double United States
Trillium Brewing Company Pocket Pigeon Pale Ale – American United States
Trillium Brewing Company Scaled IPA – American United States
WarPigs Brewpub Booty Call IPA – Session / India Session Ale Denmark
WarPigs Brewpub Double Mads Hands Pale Ale – International Denmark
WarPigs Brewpub Lazy Rite IPA – American Denmark
WarPigs Brewpub Parking Lot Zamboni IPA – Imperial / Double Denmark
WarPigs Brewpub Sture IPA IPA – American Denmark
WarPigs Brewpub Totally Fucking Entombed AD Stout – Imperial / Double Denmark
Westbrook Brewing Co. Maple Bourbon Mexican Cake (2016) Stout – American Imperial / Double United States
Westbrook Brewing Co. Mexican Cake Reserva (2016) Stout – Imperial / Double United States
Whiplash Saturate IPA – Imperial / Double Ireland
Victory Art Brew Queen Mary Old Burton Ale 2015 BA Edition: Scotch Single Malt Brown Ale – Other Russia
Victory Art Brew Queen Mary Old Burton Ale 2015 BA Edition: Sherry Burton Ale Russia
Örebro Brygghus Oyster Gose (2.8%) Sour – Gose Sweden
mainos