Hankala Asiakas: Suklaata The Brueryltä

The Bruery tekee SUURIA oluita suurissa pulloissa. Kalifornialaispanimo julkaisee vuosittain useita uusia oluita sekä suurelle yleisölle että omille yhteisöilleen. Panimon viikonpäivästoutit— (Grey Monday, Black Tuesday, Mocha Wednesday jne.) ovat erityisen suosittuja mutta muutkin stoutit ja barley/wheat winet ovat yleensä suuria sekä prosenteiltaan että makumaailmojensa suhteen. Tällä kertaa rinnakkain kokeiltiin pari jättiläistä joita yhdisti suklaiset nimet. White Chocolate sai vihdoin keväällä jakelua eurooppalaisiin nettikauppoihin kun taas Chocolate Rain saatiin tuttujen kautta.

White Chocolate tuoksui reippaasti bourbonilta ja mantelilta. Oluen maussa oli bourbonvaniljaa ja hyvällä tavalla rasvaisuutta. Prosentit (13,8%) eivät tuntuneet maussa ollenkaan. Nestemäistä jälkiruokaa. Maku kehittyi hienosti vaihtaen sävyjä makean pehmestä mausta jälkimakuun, jossa se tuntui jopa poreilevana. Lopulta suuhun jäi pitkään kiemurteleva valkoisen Tobleronen maku. Tämä todella maistui valkoiselta suklaalta hämmentävän todenmukaisesti. Panimon vehnäviinityyliseksi olueksi määrittelemä White Chocolate muistutti hieman Firestone Walkerin vaaleaa barleywineä Helldoradoa sekä väriltään mutta myös miellyttävän bourbontynnyröinnin suhteen. Äärimmäisen upea nautinto jonka ei millään soisi päättyvän.

Chocolate Rain puolestaan tehtiin alunperin vaniljalla ja kaakaopavuilla höystetyksi erikoisversioksi Black Tuesdaysta, mutta nykyään se on tuotannossa omana oluenaan (ei siis välttämättä juuri Black Tuesdayn päälle tuunattuna versiona). Prosentteja on reippaat 19,7% mutta ne eivät puskeneet läpi vaikka maku olikin miellyttävästi poltteleva. Olut oli liköörimäinen suutuntumaltaan ja toi mieleen kahviliköörit ja kahvidrinkit. Liköörikonvehteja ja tummaa suklaata, väljähtänyttä colajuomaa ja viinimäistä likööriä, sherryäkin ehkä. Tätä olisi voinut luulla jopa hyvin tummaksi barley wineksi viinimäisyytensä johdosta. Juoman lämmetessä makeus nousi vahvasti esiin ja loi illuusion viinaisuudesta ehkä juuri liköörimielenjohteesta. Kuukausi sitten Kööpenhaminassa kokeiltu sisarolut Grey Monday (Black Tuesday hasselpähkinällä) muistuu mieleen kuitenkin astetta parempana vaikkakin erilaisena tulkintana alkuperäisoluesta.

— 

White Chocolate

Chocolate Rain

— 

Tällä kertaa kaveri Tukholmassa otti kuvat (kts. Instagramista lisää) näistä oluista. Sivulauseena mainittakoon että sama kaveri piti 2002-2016 välillä omaa ruotsinkielistä olutarviosivustoaan osoitteessa www.pilsnertest.com. Nostalgiasuositus jos kielimuurin ylittää.

mainos