Hartwall tuo markkinoille uuden version Toppilan oluesta

Toppilan oluen tarina alkoi vuonna 1865 Isak Wilhelm Fellmanin perustamassa Toppilansalmen Oluttehtaassa Oulussa. Panimon lippulaivatuote oli juuri Toppilan olut, jota tehtaalla valmistettiin aina 1970-luvulle saakka.

Hartwall Toppilan olut 5,1 % on saksalaistyylinen kevyesti humaloitu mallasvetoinen helles lager. Uutuuden reseptiä on hiukan muokattu alkuperäisestä vastaamaan tämän päivän vaatimuksia. Oluen rungossa maistuvat Pilsner-, Vienna- ja Caramelmaltaat. Humaloinnissa on käytetty Hallertau Hersbrucker -lajiketta sekä Nugget hybridihumalaa. Toppilan oluen ja edesmenneen panimon muidenkin oluiden reseptit ovat olleet Hartwallin omistuksessa 1980-luvulta lähtien. Perinteikkään oluen etiketissä komeilee alkuperäisen Toppilan oluen tapaan Toivo-fregatti. Myös Toivolla on kytköksensä Toppilaan. Se rakennettiin Kraakkulan veistämöllä vuosina 1869–1871. Toivon omisti vuosina 1871–1888 Kauppahuone J. W. Snellman G:son, joka omisti tuolloin myös Toppilansalmen Oluttehtaan sen perustajan Fellmanin ajauduttua vararikkoon. Vuonna 1915 oluttehdas rekisteröitiin uudella nimellä Toppilan Mallasjuomatehdas.

toppilan olutta lasissa

”Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia erikoisoluista, joten aika oli nyt kypsä tarttua myös Toppilan olueen. On mahtavaa, että me voimme olla mukana herättämässä henkiin perinteikästä paikallista brändiä ja luoda näin osaltamme rikasta ja elävää olutkulttuuria Suomeen”, Hartwallin tuotepäällikkö Ari Nykänen kertoo.

Olutta on saatavilla ensimmäisenä valikoiduista oululaisravintoloista. Mukana lanseerauksessa ovat Kaarlenholvi, Oluthuone Leskinen, 45 Special ja Zivago. Ravintoloiden edustajat olivat mukana myös uuden reseptin kehitystyössä antamalla konsultaatiota oululaisten asiakkaiden vaatiman makumaailman suhteen.

”Etenkin vanhempi jengi muistaa oluen, ja nuoremmatkin tietävät siitä, jos ovat vähänkään asiaan perehtyneitä. Minulla on myös omakohtaista kokemusta Toppilan oluesta. Pelasin pikkujätkänä futista joukkueessa, jonka kautta olin 11-vuotiaana, vuosina 1971 ja 1972 laittelemassa pulloja koreihin Toppilan oluen tehtaalla”, 45 Specialin ja Zivagon Ilpo Sulkala kertoo.

 

Lähde ja kuva: Hartwallin tiedote.