Harvinainen panimomestaritutkinto Tornioon

Suomessa on jo lähes 120 panimoa, mutta vain viitisenkymmentä panimomestaria. Nyt heitä on yksi enemmän.

Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander sai viime perjantaina Certified Brewmaster -tutkintotodistuksen kuuluisasta tutkimus- ja koulutuslaitoksesta VLB Berlinistä.

– Etsimme panimomestaria Suomesta yli vuoden tuloksetta, ja kun koronatilanne vei pohjan kansainväliseltä rekrytoinnilta, tajusin että oli tartuttava haasteeseen itse, Kostiander kertoo motiiveistaan ryhtyä opiskelemaan työkiireiden keskellä.
Hyvänmakuisia oluita pannaan ilman panimomestarin pätevyyttäkin, mutta tuotteiden laadun takaamiseksi syvempi osaaminen on tarpeen. Raaka-aineilla ja reseptiikalla, mutta ennen kaikkea prosessin teknisillä ja biokemiallisilla muuttujilla, on valtava merkitys oluen laatuun. Panimomestarikoulutus antaa valmiudet oluenvalmistuksen syvällisempään tieteellis-tekniseen ymmärrykseen.

kaj kostiander
– Lapin Kullan kehittäjänäkin tunnettu oppi-isäni, panimomestari Leo Andelin on aina korostanut, että maun säilyvyys on oluen laadun tae. Panimomestarikoulutus tarjosi alan uusimman tietämyksen lisäksi paremmat valmiudet omaksua panimomestarilegendan vuosikymmenien kokemuksen kartuttamia oppeja, Kostiander kiittelee.
Olutmarkkina on rikastunut valtaisalla kotimaisella ja ulkomaisella tarjonnalla. Uutuusoluita tulee markkinoille hengästyttävällä tahdilla. Olutkulttuurin kehittyessä kuluttajista on tullut yhä valveutuneempia ja vaativampia kuitenkin myös laadun suhteen.
– Jotkut ovat kyselleet, mikä on tuoreen panimomestarin ensimmäinen uutuusolut. Uutuuksia toki tulee, mutta ennen kaikkea me Torniossa panostamme siihen, että jokainen oluemme, erästä riippumatta, on laadukas ja raikas, kun se lasketaan kuluttajan lasiin, Kostiander summaa.

Jos haluat tietää lisää Tornion Panimosta vuosien varrelta niin löydät lisää artikkeleita tästä

Lähde ja kuva: Tornion Panimo, VLB