HCBF 2024 käynnisti kotiolutharrastajien kesän

Räyskälän Suurella Huvilalla 7.–9.6. kolmatta kertaa järjestetty kesätapahtuma kokosi noin 60 olutharrastajaa yhteen talkoohenkisen kotiolutfestivaalin merkeissä. Tämän kesän HCBF:n kruunasi uusi pääpalkinto: tapahtuman parhaaksi valitun kotioluen tekijä pääsee versioimaan oluensa yhteistyössä United Gypsies Breweryn kanssa.

Kuvaa HCBF tapahtumasta

Tapahtuma alkamassa

HCBF eli Home Craft Beer & Food on vakiinnuttanut paikkansa kotiolutharrastajien tapahtumakalentereissa – ja sydämissä. Vuosi vuodelta hiottu tapahtuma vastasi jälleen kävijöiden odotuksiin. Hyväksi havaittu olutfestivaalia ja kaveriporukan mökkiviikonloppua yhdistelevä malli säilytettiin ennallaan, mutta pienillä uudistuksilla kokonaisuus ylitti kirkkaasti menestyksekkäät edellisvuodetkin.

-Jo vuoden 2022 ensimmäinen HCBF oli talkootapahtumaksi jymymenestys, mutta yksittäiseksi salamaniskuksi se ei jäänyt. Tapahtuman ympärille on rakentunut mahtava porukka ja yhteishenki, jonka ansiosta meno sen kuin paranee, tapahtuman perustaja Pauli Hodju hehkuttaa.

Viikonlopun ohjelmaan sisältyi tällä kertaa kotioluiden lisäksi muun muassa viinien ja rommien maistelua, leikkimielistä kisailua olutreseptien suunnittelussa ja alan ammattilaisten vierailuja. Yhteisillä aterioilla nautittiin tacoja, pitaleipiä sekä tietysti makkaraa, kuten kesätapahtumaan kuuluu.

Tapahtuman sponsoripalkintoja esiteltynä

Sponsoripalkintoja

-Vaikka järjestelyjä on vuosi vuodelta kehitetty ja aikataulutettuakin ohjelmaa on runsaasti, meininki halutaan pitää rentona ja talkoohenkisenä. Seurustelulle, saunomiselle ja tietysti oluiden maistelulle on jäätävä aikaa, tiivistahtinen viikonloppu kun on nopeasti ohi, Hodju kertoo.

HCBF:n hyvä maine kiirii koko olutalalla

HCBF:n päätähtiä ovat tietenkin kotioluet ja tekijät niiden takana. Ohjelmaan on kuitenkin alusta asti haettu mukaan kohderyhmää kiinnostavia kaupallisia toimijoita, erityisesti pienpanimoalalta.

Kesän 2024 tapahtumaan paikan päällä osallistuivat edellisiltä vuosilta tutut Pehkolan Mallastamo, Kuurnia ja Ruukki Distillery. Tapahtuman palkintoihin ja ruokahuoltoon tukea tarjosivat United Gypsies Brewery, Melkkobrew, Do Good Brew, Kuivalihakundi, Makkaramies ja Atria.

Pehkolan Mallastamon Heikki Haapalan esiintymisestä

Pehkolan Mallastamon Heikki Haapala jakoi vinkkejä maltaiden paahtamiseen kotiuunissa.

Myös samaan aikaan Suomen Paras Olut -kilpailussa tuomaroinneelta Olutliiton puheenjohtajalta ja Olutpostin päätoimittajalta Anikó Lehtiseltä kuultiin HCBF:n avajaisissa videotervehdys.

-Alan toimijat ovat lähteneet mukavasti mukaan tukemaan tapahtumaa, esimerkiksi erilaisilla tuotelahjoituksilla tai vierailuilla. Sponsorien tuki nostaa tapahtuman tasolle, johon ei nyyttikestibudjetilla pystyttäisi, Hodju kiittää.

Tapahtumaa alusta asti tukenut United Gypsies Brewery nostikin tänä vuonna panoksia entisestään: HCBF:n parhaana palkitun kotioluen panija pääsee valmistamaan version voittajaoluestaan United Gypsiesin panimolla.

Suuremman erän valmistamista tulee kokeilemaan Kaarlon Kotipanimon Kaarlo Reipas, jonka solera lambic Aarni: Kuusenkerkkä nappasi sarjassaan selvän voiton. Oluen toteutus kaupallisessa mittakaavassa on vielä pohdiskeltavana, mutta havuinen hapanolut lienee kuitenkin Kaarlolla ja United Gypsiesillä kiikarissa.

Kaarlo Reippaan esiintyminen ja taustalla osallistujia

Ohjelmassa kuultiin myös Kaarlo Reippaan kokemuksia sekamikrobeista.

Kymmeniä kotioluita komeasti esillä

HCBF:ssä oluet kisailivat tänä vuonna edelliseltä kesältä tutuissa sarjoissa: Best Beer, Best Label ja Surprise Beer of the Year. Mukana oli kaikkiaan 23 kotipanimoa ja 33 erilaista olutta.

Etikettikisalla on haluttu kannustaa kotipanijoita panostamaan myös oluiden esillepanoon. Kokeellisemmille oluille suunnattu ”yllätysoluiden” sarja puolestaan sai alkunsa, kun vuoden 2022 HCBF:ssä osallistujien suosikiksi nousi Sphere Brewingin Mikko Salon marjainen hapanolut, joka ei ollut mukana varsinaisessa kilpailussa.

Luonnosteltuja etikettejä.

Luonnosteltuja etikettejä.

Best Beer of the Year -tittelin napanneen Kaarlo Reippaan ohella sarjojen voittajiksi kirivät tällä kertaa Spiritual Healing Breweryn Andrei Kazakov ja Beard Breweryn Olli-Pekka Niinimäki.

Parhaasta etiketistä palkitun Andrei Kazakovin Salarakkaus-oluen esillepanon kruunasi maistelijoille käsin kirjoitetut sydämelliset mietelauseet. Olli-Pekka Niinimäen tuhti smoothie gose Razzmango Puff puolestaan palkittiin Surprise Beer -sarjan ykkösenä.

– Oluiden taso oli tälläkin kertaa todella kova ja eri tyylien kirjo laaja. Aloittelevakin kotipanija voi silti huoletta osallistua tapahtumaan, sillä yhteishenki on todella hyvä ja palaute rakentavaa, Hodju kannustaa.

HCBF:ssä oluita ei tuomaroida virallisten olutkilpailujen tarkoin kriteerein. Sen sijaan osallistujat äänestävät kolmea suosikkiaan, joista eniten pisteitä keränneet kruunataan sarjojensa voittajiksi. Myös sanallisiin arvioihin kannustetaan, mutta osallistujille arvokkaimpia lienevät kohtaamiset ja keskustelut paikan päällä.

Sarjojen kärkikolmikkoihin kuten myös kaikkiin tapahtumaan osallistuneisiin kotipanimoihin ja sponsoreihin voi tutustua HCBF:n Instagramissa.

HCBF saa jatkoa myös vuonna 2025

Kahden kesän kokemuksen jälkeen HCBF:stä järjestettiin viime helmikuussa myös pienempi ja ohjelmaltaan kevennetty talviversio. Seuraavan kerran 7.-8.2.2025 järjestettävä HCBF Winter onkin jo tämän vuoden onnistuneiden tapahtumien myötä lähes loppuun varattu.

-Tarjoamme aina paikkoja edelliseen tapahtumaan osallistuneille ensin, mutta totta kai uusiakin kasvoja halutaan mukaan! Tapahtuman vastaanotosta kertoo se, että moni on ollut mukana jo jokaisessa HCBF:ssä. Pieni vaihtuvuuskin virkistää, ja kokeneiden kehäkettujen ja vielä aloittelevien panijoiden kohtaamiset ovatkin tapahtuman arvokasta antia, Hodju sanoo.

Jo edellisten vuosien HCBF:iin osallistuneet Mikael Heiskanen ja Sanna Hodju hyppäsivät talvella Pauli ja Mathilda Hodjun avuksi tapahtumaa järjestelemään. Pauli Hodjun kanssa tapahtuman perustanut Petrik Saari oli tänä vuonna mukana oluentekijänä.

HCBF:n järjestäjät Mathilda ja Pauli Hodju, Mikael Heiskanen ja Sanna Hodju

HCBF:n järjestäjät Mathilda ja Pauli Hodju, Mikael Heiskanen ja Sanna Hodju lauantai-iltana valmiina vaihtamaan vapaalle – palkinnot on jaettu ja virallinen ohjelma onnistuneesti paketissa.

HCBF tullaan järjestämään myös kesällä 2025. Lisätietoa julkaistaan tapahtuman somekanavissa, kun sen aika on.

Teksti: Mikael Heiskanen
Kuvat: Mikael Heiskanen, Kaarlo Reipas

Katso lisää:

Kotipanijoiden kesäoluet arviossa