Helppoa juotavaa: Alkon kesäkuun erikoiserä

— Kun aloin aikanaan käymään Alkon mediapruuveissa, harmittelin sitä että sokkomaistelu oli tarjolla vain viineille. Nyt erikoiserien myötä myös olutniilot ovat alkaneet päästä nauttimaan sokkomaisteluista, joskin vain erikoiserien osalta. Maisteltavana oli kolme neljästä oluesta. Luin vahingossa erikoiserän teeman ”Trendikkäät hapanoluet” etukäteen. Vaikka happamista pidänkin, tämä ei varsinaisesti kuulostanut kovin ”erikoiselta”.

Oluet on maistettu ilman sen suurempia ennakkotietoja ja nimet tarkistettu vasta jälkikäteen.

Olut A:

Samean keltainen, matalahko vaahto. Tuoksu erittäin hapan, hieman omenainen. Maussa samoja piirteitä yllättävänkin intensiivisesti. Omenaisuutta, happamuutta, marjaisuutta? En ole varma maistanko suolaa vai en, mutta totean että lactobacillusta se varmaan kuitenkin on. Kyllä tämän täytyy olla joku moderni kattilasour. Hyvää. Veikkaan jotain Cool Headin gosea.

Olut oli— Hiisi Itse. Yllättävä mutta tervetullut comeback mainiolta hapanoluelta. Ratebeer-pisteet sokkona olivat lähes tarkalleen samat kuin aiemmin festareilla annetut. Eikä tuo veikkaus nyt kovin pahasti pieleen mennyt.

Olut B:

Samea on tämäkin, enemmän kultaa kuin keltaista. Vähän enemmän vaahtoa. Tuoksu miedosti hapan ja hieman tallisen tunkkainen. Saison? Maku on myös hapan, samaa tallisuutta ja myös selvästi humalaa. Saison kolkuttelee edelleen takaraivossa, mutta alan kallistua jonkinlaisen sour IPAn suuntaan. Pidän kyllä tästäkin, joskaan en yhtä paljon kuin edellisestä.

Olut oli— To Öl Sur Citra. Ihan kohdalleen osui siis tämäkin. Arvio myös hyvin samoilla linjoilla aiemmin One Pintin hanasta maistetun kanssa. Aivan kelpo tuote.

Olut C:

Kirkas syvän tumma punainen tai punaruskea. Pienikuplainen hieman beige vaahto. Tuoksussa hapanta kirsikkaa. Makeutta. Vähän ehkä liikaakin. Maussa elegantti kevyt happamuus ja lähinnä makeaa kirsikkaa. Melko ohut. Ehkä Boon Kriek tai jopa Neuzellerin kirsikkaolut? Ei tämäkään huono ole, mutta selvästi kolmikon heikoin.
Olut oli— Liefmans Goudenband. Tämä oli kyllä monella tapaa pettymys. Goudenbandia on nähty Alkossa niin monesti että tuominen osaksi erikoiserää tuntuu aika oudolta. Lisäksi maku oli paljon flätimpi ja tylsempi kuin aiemmin. Lieneekö karahvissa seisottamisella osuutta asiaan, mutta tässä kunnossa en ehkä Goudenbandia ostaisi. Käykää mielummin One Pintissä maistamassa tynnyrikypsytetty versio jos sitä on vielä jäljellä. On meinaan hyvää.