Helppoa juotavaa: Alkon maaliskuun uutuudet – tässäkö ne oli?

image

Pääsin nyt ensimmäistä kertaa Alkon pruuviin konseptiuudistuksen jälkeen. Nythän kerran kuussa myymälöihin tulee “erikoiserä”, joka ainakin maaliskuussa painottui niin härskisti viineihin ettei konseptille juuri arvostusta vielä heru. Oluiden osalta maaliskuun erään kuului neljä tuotetta joita ilmeisesti yhdistää happamuus. Juuri muuta yhteistä näistä ei sitten löytynytkään. Maaliskuun pruuvi oli melko repaleinen kokonaisuus. “Tavallisia” uutuustuotteita oli listattu vain kuusi, ja näistäkin ehkä kaksi tai kolme oikeasti uusia oluita. Puolet puuttui pruuvista. Lisäksi maisteltavana oli maaliskuun erikoiserän nelikko sekä Alkon pääsiäisoluiden lista koko komeudessaan, kokonaista kolme olutta joista yksi uusi. Tästä poikkeuksellisesta rakenteesta johtuen käynkin uutuuslistaa vähän eri tavalla läpi kuin aiemmin. Tuotteet on kategorioiden sisään listattu jonkinlaisessa karkeassa ostosuositusjärjestyksessä.

Uutuusoluet

Õllenaut Must Eksport 0.37 p/€/l / 3.9 / 3.49 € / 0.33 l
Chimay Première 0.31 p/€/l / 3.7 / 8.91 € / 0.75 l
La Trappe Isid’or
0.30 p/€/l / 3.7 / 4.10 € / 0.33 l
Duvel Triple Hop Citra 0.26 p/€/l / 3.6 / 4.49 € / 0.33 l
Saimaan Sunshine Lager ?? p/€/l / 4.64 €/l / 2.32 € / 0.5 l
Perła Koźlak

0.25 p/€/l / 2.3 / 3.07 € / 0.33 l

Harmillisesti pruuvista tosiaan puuttui sekä Saimaan uutuus (jota ei tosin ole juuri ylistetty) ja mainiot trappistit, joita kumpaakaan en ole hetkeen maistanutkaan. Enkä siis maistanut nytkään. Virolainen porter on yksinkertaisen mainio ja hinnat kaikilla näillä ovat oikein kohtuulliset. Iso pullo Chimayta alle 10 € varsinkin houkuttelee kellarikypsyttäjää. Ainoastaan puolalaisen bockin kohdalla jouduin kysymään miksi tämä on vaivauduttu tuomaan. Yleensä tämä etiketin perusteella tylsältä vaikuttava osasto on kyllä Alkolla toiminut mutta ei nyt. Olin melko yllättynyt että Duvel ja Õllenaut olivat maistamatta. Olivat kai tulleet niin usein jo vastaan.

Maaliskuun erikoiserä

Hopping Brewsters Thora 0.29 p/€/l / 3.9 / 4.51 € / 0.33 l
Wild Beer Sleeping Lemons Export 0.27 p/€/l / 4.0— / 4.86 € / 0.33 l
Jopen Koyt 0.24 p/€/l / 3.9 / 5.29 € / 0.33 l
Oud Beersel Bersalis Sourblend 0.27 p/€/l / 3.4 / 4.23 €— / 0.33 l

Nämähän olivat oikein hyviä kaikki! Vähän kalliin puoleisia tosin, kaikki. Thora oli jopa parempi kuin aiemman hanamaiston perusteella muistelin ja Sleeping Lemons oli juuri niin hyvä kuin viime vapun ison pullon perusteella muistelin. Oikein hyvä erikoiserä siis, vaikka vähän pieni ja kallis.

Pääsiäisoluet

Aecht Schlenkerla Fastenbier 0.43 p/€/l / 3.9 / 4.49 € / 0.5 l
Vakka-Suomen Prykmestar Suklainen Pääsiäisporter 0.35 p/€/l / 3.5 / 4.99 € / 0.5 l
Laitilan Mämmi Cream Stout 0.23 p/€/l / 3.1 / 4.54 € / 0.33 l

Kolme pääsiäisolutta joista kahta saa hyvin varustelluista ruokakaupoista ja se kolmas on koristanut pitkäripaisen hyllyjä jo ainakin neljä pääsiäistä putkeen. Nyt ei taidettu oikein edes yrittää? Schlenkerla on tietysti hyvää ja luonnollisesti pesee mulla lattioita mm. hinta-laatusuhteessa, mutta olisi kai sille voinut jonkun kilpailijankin tuoda valikoimiin. Laitilan mämmiolut ei taaskaan ole edes mämmisin olut samassa pruuvissa.

Siiderit

Saimaan dry-hopped crafty puuttui pruuvista, mutta maistoin Cornish Orchardin Heritage Ciderin ja Malmgårdin Omenasiiderin. Valitettavasti Malmgård jäi jalkoihin tässä melko keskinkertaisten siiderien taistossa. Cornish Orchard oli mukavan puolimakea ja hunajainen, joskin särmätön. Malmgårdissa ei sitten oikein ollut makua ollenkaan vaikka voltit oli nostettu uuteen kaupparajaan. Ehkä janojuomaksi?

Viinit

Erikoiserässä oli tullut kasa rajattuja eriä Bordeaux’n alueen viinejä. Jos listalla on yli 400 € pullohinnan viini jota on tuotu 60 pulloa maahan, sitä lienee pakollista maistaa? Olihan se hyvää. Maistoin myös kahta muuta rajatun erän (360 pulloa) paremman tason punaviiniä, jotka olivat ulkoisten odotusten mukaisesti hyviä, mutta eivät aivan yhtä hyviä.

Kuvia olisi voinut ottaa pari lisää, mutta on päässyt pruuvirutiini unohtumaan! Ensi kerralla paremmin.