Helppoa juotavaa: Alkon toukokuun tärpit

Kesä tekee tuloaan ja sehän tarkoittaa tietysti lisääntyvää uutuusoluiden määrää Alkossa. Tai niin voisi luulla. Toukokuun pruuvissa oli kuitenkin vain 9 olutta. Lisäksi uutuuksista Früh Kölsch puuttui. Viime kuussa puuttunutta Uintan Hop Noshia ei tälläkään kertaa ollut tarjolla. Nyt kuitenkin kaikki maisteltavat olivat oikeasti uusia tuotteita.

Top 5 (kaikki uutuuksia)

1.— Lowlander Poorter— 4.1 / 3,99 € / 0,33 l
2.— Maku APA— 3.9 / 3,48 € / 0,33 l
3.— Brewfist / To Öl Space Frontier— 3.9 / 5,78 € / 0,33 l
4.— Avery White Rascal— 3.5 / 4,70 € / 0,355 l
5.— Benediktiner Original / Hell— 3.2 / 3,50 € / 0,5 l

Kolmen kärki erottui todella selvästi muusta joukosta. Ihan kärkeä lukuunottamatta ollaan sentään tyylillisesti hyvinkin kesäisillä suunnilla, eikä loistava Lowlander Poorterkaan ole kovin voimakas. Makua ja kompleksisuutta siitä kyllä löytyi vähän vahvemmankin oluen edestä. Maku APA oli tullut maistettua jo SOPPissa, mutta parempi maisteluympäristö toi sen ominaisuudet paremmin esiin. Space Frontierin maistoin edellisenä viikonloppuna hyväksi todeten. White Rascal on tyylikkäästi hieman överisti maustettu witbier ja Benediktiner totutun tasainen dortmunder.

Top 5 hinta – laatu suhde

1.— Benediktiner Original / Hell— 0.46 p/€/l / 3.2 / 3,5 € / 0,5 l
2.— Tucher Ãœbersee Export— 0.39 p/€/l / 2.7 / 3,48 € / 0,5 l
3.— Maku APA— 0.37 p/€/l / 3.9 / 3,48 € / 0,33 l
4.— Lowlander Poorter— 0.34 p/€/l / 4.1 / 3,99 € / 0,33 l
5.— Beer Hunters Mufloni Pilsner— 0.30 p/€/l / 2.7 / 4,49 € / 0,5 l

Kolmesta maisteltavana olleesta 0,5 l pakkauksesta kaksi valtasi kärkisijat. Muflonin ohi kuitenkin kiilasi top 5 listan kahden kärki, sillä kumpikaan niistä ei ollut kovin kallis. Varsinkin Benediktiner Hell on kyllä kieltämättä hintaansa nähden erinomainen hankinta kesähelteille.

Muuta kuin olutta?

Koska oluttarjonta oli tämän kuun uutuuksien osalta varsin niukkaa, ehdin keskittyä enemmän muihin tuotteisiin. Muutamia poimintoja siis sieltä.

Uutuussiideri Devils Bit Mountain Cider— oli omaan makuuni hieman liian makea, mutta muuten oikein maukas. Hieman toffeinenkin. Ei hinnalla pilattu.

Santa Fiesta Sangria oli hyvin todennäköisesti paras maistamani valmissangria. Rima ei tässä ole erityisen korkealla, mutta se ylittyi komeasti. Tässäkin hinta ja pakkauskoko on oikein sopiva kesäiseen puistovierailuun.

Maisteltavana oli useampi hassun värinen / makuinen makea kuohuviini. Blue Hawaii oli selvästi parempi kuin miltä näytti, eli jossain määrin juomakelpoinen. Opera Prima Mimosa oli selvästi parempi, oikeastaan aika miellyttävän appelsiininen. Thr3 Monkeys Moscato & Pomelo taas oli klassinen limuviin(i/a). Makea, karkkinen.

Samppanjaosasto on yleensä budjettini yläpuolella, mutta nyt jaloa kuohujuomaa yritetään ilmeisesti tosissaan tuoda matalammalla kynnyksellä ihmisten käyttöön. Nicolas Feuillatte —¼ Champagne Brut sekä Rose-serkkunsa olivat molemmat oikein maukkaita litrahinnaltaan suolaisia, mutta yksikköhinnaltaan huokeita juomia. Mukana tuleva minicooleri viimeistään tekee selväksi, että tämä on tarkoitus ottaa puistoon mukaan. Nämä tulivatkin myyntiin vapun alla tänä vuonna. Maisteltavana oli myös kaksi alle 30 € samppanjaa, Gustave Roché Champagne Brut ja Baron-Fuenté Grande Réserve Champagne Brut, jotka eivät aivan pikkupulloille pärjänneet, mutta ovat molemmat selvästi keskivertoskumppaa parempia. Juhlajuomaksi suosituksen saa hieman hintavampi André Clouet Grande Reserve Blanc de Noirs Champagne Brut. Maukas blanc de noirs komeassa 1,5 l pullossa.

Kuohuviiniuutuuksissa ei ehkä kelvollista Kracher Rosé Brutia lukuunottamatta ollut juuri mitään mainitsemisen arvoista. Pitäydyn vanhoissa suosikeissa tältä osin.

Viinipuolelta maininnan ansaitsevat Chronic Cellars Sofa King Bueno 2015 ja Mucho Mas, jotka molemmat antavat aika lailla sitä mitä sopii odottaa. Ensimmäinen on loistavan täyteläinen, jopa hieman suklainen. Jälkimmäinen kannattaa jättää hyllyyn.

Ensi kerralla onkin luultavasti taas suuri ja monipuolinen olutkattaus, itse kun joudun Jukolan viestin takia jättämään pruuvin väliin.