Helppoa juotavaa: Cantillon Tyrnilambic Baie d’Argousier

En yleensä vaivaudu kirjoittamaan yksittäisistä oluista blogiin arviota, sillä sitä tekee niin moni muu niin paljon paremmin. Eikä sellaiseen olisi edes aikaa. Tämä ei kuitenkaan ollut ihan tavallinen olut.

Cantillonin tyrnilambic oli pitkään One Pint Pubin erikoisuus, olut jota tultiin satojenkin kilometrien päästä juomaan hinnoilla jotka nousivat varaston huvetessa tähtitieteellisiin lukuihin. Muistan itse käyneeni ensi kertaa One Pint Pubissa vuonna 2014, jolloin viimeistä Pintin teettämää erää oli pari pulloa vielä kaapissa. Hinta oli kolminumeroinen, joten maistamatta jäi.— 
Muutaman vuoden tauon jälkeen tämä perinne on kuitenkin saanut jatkoa. Tällä kertaa Stadin panimon toimesta. StaPan oman baarin ja Pien – olutkaupan lisäksi tätä herkkua saatiin tietysti myös Pinttiin. Koska Ota Olut kiinnosti enemmän, en jaksanut vaivautua lauantaina jonottamaan tuotetta lähibaariini, mutta sen verran vaivaa jaksoin nähdä että laitoin ravintolapäällikkö Gretalle viestin, ”Jos sitä Cantillonia sais yhden pullon jemmaan…” Ja näin yksi pullo päätyi odottamaan nimelläni tiistaista Olutkulttuuriseuran kuukausikokoontumista.
Jaoimme pullon muutaman kiinnostuneen kanssa kokoontumisessa. Valveutuneimmat jäsenemme olivat tietysti maistaneet oluen jo lauantaina. Tiskin takana päivystänyt nuorempi Montin sanoi ettei uskalla maistaa koko olutta, niin hyvät muistot oli jääneet edellisistä vuosikerroista. Itseänikin hieman jännitti vaikken edellisiä ollutkaan maistanut.
Hyväähän se kuitenkin oli. Erinomaista. Jokseenkin odotetulla tavalla. Sameahko keltainen, vähän ehkä perus gueuzea oranssimpi. Tuoksussa jo Cantillonin normaaliin lambic-aromiin sekoittuu vieno tyrnin happamuus. Maussa tyrni ja bretta soittavat yhteen kuin kymmeniä vuosia yhdessä keikkaillut yhtye, toisiaan loistavasti täydentäen. Erinomainen kompleksi happamuus, tyrnin makua juuri sopivasti. Ei tästä helppo ole valittamisen aihetta löytää.
Tätä erää ei enää mistään saa, ellet sitä ole etukäteen varannut tai päädy johonkin tastingiin jota varten pulloja on laitettu sivuun, mutta ole sitten ensi kerralla hereillä. Yllätyn jos ei ensi kertaa tule.

4.2/5.0