Helppoa juotavaa: Lokakuun sessiot: Keskiolut

image

Tuopillinen heitti haasteen Suomen olutblogosfäärin ensimmäiseen sessiopostaukseen. Kierona savolaisena herra valitsi aiheeksi keskioluen. Mitä siitä muka voi sanoa kun ei niistä oluistakaan ole oikein mitään sanottavaa? Vai onko? Mitä keskiolut oikeastaan edes tarkoittaa? Tätä se taisi hakea. Onneksi olen itsekin kiero savolainen, joten pistin vahingon kiertämään ja crowdsourcasin tämän postauksen.

Olutkulttuuriseuran lokakuun kuukausikokoontuminen osui sopivasti blogipostausviikolle ja alustajaa ei ollut. Pidin siis lyhyehkön alustuksen keskioluesta ja kyselin samalla paikalle saapuneelta olutharrastajien ylimmältä kastilta, mitä keskiolut heille tarkoittaa.

Ensimmäisenä pyysin kaikkia kirjoittamaan ensimmäisen oluen joka tulee mieleen sanasta— â€œkeskiolut”.

Syvään näyttävät juurtuneen vanhat käsitteet myös harrastajapiireissä. Isojen yhtiöiden markkinointi vaikuttaa myös onnistuneen.

Seuraavaksi pyysin jokaista kirjoittamaan miten he määrittelevät keskioluen.

Sanalla on selkeästi heikohko maine, mikä ei kauheasti yllättänyt.

Viimeinen alustava kysymys oli jokaisen suosikki keskiolut. Tähän ei joidenkin mielestä ollut edes mahdollista vastata.

Hyvin harva lähti vielä tässäkään vaiheessa poikkeamaan totutusta linjasta, osa kuiteknin mietti asiaa vähän tarkemmin, mikä oli ollut myös tarkoitus. Alustuksessa puhuin tietysti siitä miten keskiolut on aina määritelty vain alkoholiprosenttinsa perusteella eikä nykyään mitään virallista määritelmää edes ole, vaikka Alkoon siirtäminen onkin suosittu puheenaihe. Lopuksi kysyin onko kenenkään vastaus mihinkään mainituista kysymyksistä muuttunut.

Yllätyin melkoisesti kun kukaan ei muuttanut vastauksiaan. Omani muuttuivat paljonkin asiaa ja tuota alustusta miettiessä. Sanat saavat toki puhekielessä uusia merkityksiä ja siksi keppanakin tarkoittaa nykyään juuri tietynlaista oikeiden prosenttirajojen väliin jäävää tai ehkä jopa hieman rajojen yli lipsuvaa olutta. Itse pysyn kuitenkin edelleen siinä viimeisimmässä virallisessa merkityksessä. Suosikki keskiolueni on siis— AF Brew Passion Is My Confession. Ei ne venäläiset osaa keppanaakaan tehdä. Happamaksi oli mennyt.

mainos