Suomen Paras Siideri on Terissaari Korte

Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran SASSin järjestämässä Suomen Paras Siideri -kilpailussa ensimmäistä kertaa jaetun tittelin voitti aito siideri -sarjan ykköseksi valittu Terissaari Korte.

Terissaaren Korte on Suomen Paras Siideri 2022. Käsityönä Akaassa valmistettu aito siideri valittiin Suomen parhaaksi siideriksi vuonna 2022. Valinnan teki Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran kutsuma tuomaristo, joka sai kesäkuussa arvioitavakseen yli 80 siideriä 23 kotimaiselta tuottajalta. Kaupalliset siiderit arvioitiin sokkona kolmessa eri sarjassa, joista kaksi oli varattu sertifioiduille aidoille siidereille.

Aito siideri -sarjan kolme parasta siideriä ovat Terissaari Korte, Lepola Wild & Free Apple Cider ja Nude Cider Classic.

Maustetut aidot siiderit -sarjassa parhaina palkittiin Lepola Honey Apple Cyser, Panimoinen & Lemmes Born to be Mild ja Hallonmäki Hallon.

Muut siiderit -sarjan kolme parasta ovat Maku Brewing Sinneppäi omenasiideri, Prykmestar Premium White Grape Omenasiideri ja Brinkhall Sparkling Normanni.

Voittaja on malliesimerkki suomalaisesta aidosta siideristä. Sen valmistuksessa kaikki lähtee omenasta: kun Terissaaren luomuomenasato syksyllä kypsyy, omenat puristetaan tuoreeltaan ja mehu laitetaan käymään. Sataprosenttinen omenamehu saa käydä rauhassa tarvitsemansa ajan ja kypsyä sen jälkeen isoissa tankeissa yli talven. Aidon siiderin pullotus osuu yleensä keväälle, mutta joidenkin siiderien annetaan kypsyä kesään asti tai joskus useammankin talven yli.

”Korte on valmistettu yli sadasta omenalajista. Tämä on vuosikerran 2019 siideri, jonka makeutuksessa olen käyttänyt vuosien 2020 ja 2021 omenamehua. Pullotuksessa yhdistin 80 prosenttia siideriä ja 20 prosenttia oman tilan omenamehua. Siideri on suodatettu ja pastöroitu, ja kuplat tulevat painepullosta”, Terissaaren luomutarhan isäntä, Suomen Parhaan Siiderin tekijä Johannes Vuorinen kertoo.

Sadan omenalajikkeen sekoitus tekee siideristä maultaan muhkean ja moniulotteisen. Omenaisuutta tukee omenamehun lisääminen valmistuksen loppuvaiheessa. Vuorinen suosittelee Kortetta nautiskeluun ja mausteisenkin ruoan seuraan.

Kilpailun myötä kuluttajille tarjoutuu mahdollisuus maistella tuotteita Helsingin Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumassa 19.7. – 23.7.2022 & 26.7. – 30.7.2022. Voittaja julkistettiin tapahtuman avajaisissa ja sarjojen parhaat siiderit ovat myynnissä Aidon siiderin osastolla.

Lähde: Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran tiedote

Kuva: Harri Soinila