Hotelli- ja ravintolamuseo juhlistaa viisikymppisiään työn merkeissä

Olutpostin kumppani Helsingin Kaapelitehtaan Hotelli- ja ravintolamuseo täyttää 50 vuotta vuonna 2021.

Maineikas museo viettää juhlavuottaan kehittämällä toimintaansa kohti elämyksellistä ruoka- ja juomakulttuurin foorumia.  Konseptiuudistuksella museo pyrkii toimintansa suurempaan vaikuttavuuteen.  Myös näyttelyitä ja muita palveluja muokataan nykyaikaisemmiksi. Uudistettu museo avataan yleisölle syksyllä 2021.

Hotelli- ja ravintolamuseon juhlavuoden merkittävin muutos on mittava näyttelyuudistus. Museo työstää parhaillaan uutta ydinnäyttelyä, jossa tuodaan esille ruokaan ja juomaan liittyviä perinteitä ja ajallisia muutoksia sekä palveluita, ammatteja ja rakenteita. Elämyksellisyyttä lisätään uutta teknologiaa ja moniaistisuutta hyödyntäen. Juhlavuoden ohjelmistoon kuuluu myös tapahtumia, kuten Suomi syö ja juo -luentosarja yhdessä Helsingin työväenopiston kanssa. Varsinaiset juhlat järjestetään keväällä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Haagan kampuksella, jonka suojissa museon taival vuonna 1971 alkoi.

”Viiden vuosikymmenen aikana Hotelli- ja ravintolamuseo on kasvanut hotelli- ja ravintola-alan opiskelijoille suunnatusta pienestä erikoismuseosta ruoka- ja juomakulttuurin yleismuseoksi. Laajat ja monipuoliset yleisöt ovat löytäneet museon ajankohtaiset näyttelyt ja tapahtumat ja asiantuntevat ja elämykselliset palvelut. Asiakasmäärät ovat kasvaneet voimakkaasti. Se kertoo kasvaneesta kiinnostuksesta ruoka- ja juomakulttuuria ja museoita kohtaan, mutta myös onnistuneista toimintatavoista ja sisällöntuotannosta. Uudistusten avulla palvelumme ovat jatkossa entistä timanttisempia,” kertoo museonjohtaja Anni Pelkonen.

museon seinä

”Museomme tavoitteena on tehdä näkyväksi ruoka- ja juomakulttuurin ja siihen liittyvän palvelukulttuurin yhteistä kulttuuriperintöä ja yhteiskunnallista merkitystä. Ruoka- ja juomakulttuuri ei ole vain hienoja ravintoloita tai sometrendejä. Se on läsnä kaikkialla missä tuotetaan, hankitaan, valmistetaan ja kulutetaan ruokaa, juomaa ja niihin liittyviä palveluita. Tätä tulemme jatkossa korostamaan entistä vahvemmin kaikessa toiminnassamme.”

Juhlavuoteen liittyen Hotelli- ja ravintolamuseota ylläpitävä Hotelli- ja ravintolamuseosäätiö on perustanut 50-vuotisjuhlarahaston, johon kerättävien varojen avulla tuetaan museon toimintaa ja muun muassa näyttelyuudistusta. Rahastoon voivat lahjoittaa niin yksityishenkilöt, yhteisöt kuin yrityksetkin.

Lähde ja kuvat: Hotelli- ja ravintolamuseo, Hanne Granberg

Aateloi itsesi Olutdiplomilla ja voita!