Humalablogi: USA:n talviturnee 2018 osa 4: Athens, Georgia


Maanantaipäivä ja nyt suuntasimme Atlantan itäpuolen naapurikaupunkiin Athensiin. Sadantuhannen asukkaan kaupunki ei ole kokoonsa nähden mitenkään erityisen hohdokas olutkaupunki, mutta jotain löytyy sieltäkin. Iso syy vierailulle oli kuitenkin musiikillinen pyhiinvaellusmatka. Musiikkimaailmalle Athens on antanut The B-52’sin, Widespread Panicin ja Indigo Girlsin sekä erityisesti R.E.M.:n.

R.E.M.-yhtyeeseen minulla oli erityinen suhde yhtyeen vielä ollessa aktiivinen. Näin yhtyeen livenä kaikkiaan kuusi kertaa, joista viisi jopa eturivistä. Albumit ostin Out of Timesta lähtien aina heti ilmestymishetkellä. 1990-luvun loppupuolella perustin yhtyeelle suomenkielisen postituslistan, jonka puitteissa hääräsimme mm. yhtyeen Suomen keikoilla. R.E.M.:n musiikillinen anti heikkeni 2000-luvun edetessä ja sen hajottua 2011 en enää ole samalla pieteetillä yhtyettä kuunnellut. Mutta nyt tuli siis mahdollisuus käydä Georgian yliopistokaupungissa Athensissa, joka leimallisesti tunnetaan R.E.M.:n kotikaupunkina.

Aamupäivän koleassa pikkusateessa reippailimme läpi R.E.M.-kohteita. Näitä muun muassa olivat:
* St Mary’s Episcopal Church – paikasta on jäljellä vain punainen torni. Täällä vielä nimeämätön yhtye heitti ensimmäisen keikkansa 5.4.1980. Hylätyssä kirkossa yhtyeen jäsenet alkuaikoina myös oleskelivat ja harjoittelivat. Kirkon jämiä oltiin purkamassa, mutta kulttuuripiireissä sitä pidettiin liian merkittävänä maamerkkinä.
* Murmur Railroad Trestle – Murmur-albumin takakannen kuvassa oleva puinen vanha hieno rautatiesilta. Tunnetaan paikallisesti ja mm. Googlen kartassa juuri Murmur Railroad Trestlen nimellä.
* Weaver D’s Delicious Fine Food – kävimme lounaalla Dexter Weaverin pienessä ravintolassa syömässä rehtiä kotiruokaa. Paikan slogan löytyy sen kyltistä: “Automatic for the People” antoi nimen R.E.M.:n kuuluisimmalle levylle.
* 40 Watt Club – legendaarinen musiikkiklubi, jossa R.E.M. soitteli alkuaikoina paljon keikkojaan.
* Wuxtry Records – levykauppa, jossa töissä ollessaan Peter Buck tapasi Michael Stipen.

Mutta olihan siellä oluttakin. Maanantaipäivä antoi omat haasteensa, sillä Athensin keskustassa sijaitseva Creature Comforts oli kiinni. Kovat panotouhut siellä tuntui olevan menossa. Athensissa toimii myös melko tunnettu craft brewery Terrapin, mutta senkään taproom ei ole auki alkuviikosta. Ydinkeskustasta löytyi myös Copper Creek Brewing Company, mutta se on lopettanut vuodenvaihteen tienoilla. Sattumalta entinen omistaja tuli paikalle ikkunaa ihmetellessämme ja vaihdoimme muutaman sanan. Mahdollisesti panimo jatkaa uusin voimin tulevaisuudessa. Samassa korttelissa Creature Comfortsin kanssa on The Rook & Pawn -niminen baari. Sen hanasta löytyikin muutama kotikylän panimon todellinen lähiolut. Erityisesti Get Comfortable IPA #5 oli eräs reissun parhaista ipoista. Paikan valikoima on aika pieni (5-6 hanaa), mutta tutustumisen arvoinen paikka. Kovin kaukana ei ollut myöskään melko maineikas Trappeze Pub. Tarjolla oli yli 30 hanaa ja laaja pullolista. Päädyin juomaan neljä Trappezen 10-vuotisjuhlaa varten tehtyä spessua. Yleinen vaikutelma oli, että tuotteet eivät olleet ihan parhaassa iskussa. On kuitenkin must-paikka Athensissa. Joku J. Keskisarja oli käynyt täälläkin …

Majoituimme jonkin matkaa keskustan ulkopuolelle motelliin. “Sattumalta” aivan lähistöllä oli Five Points Bottle Shop -pullokauppa. Valikoimaan kuului kait lähemmäs tuhat erilaista olutta. Iso osa tyylikkäästi kylmäkaapeissa. Vaikka tyypilliseen tapaan monet oluet olivat siksareina, kaupassa oli hyvä valikoima myös “singlejä” (ja isoja pulloja). Täältä löysin Viron oluthönöjä varten Mississippin osavaltiopisteen. Palvelu oli todella ystävällistä ja suosittelen tätä paikkaa jos satutte alueella pyörimään.

Seuraavana aamuna matka jatkui kohti pohjoista …