Itsenäisyyspäivän toivotus

Olutposti toivottaa oikein hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! Olut on osa Suomen ruoka- ja juomakulttuuria, joten tänään kannattaa kilistää kotimaisella oluella.

105 vuotta sitten Suomi oli oluen suhteenkin hyvin erilainen maa. Oluttyylejä olivat teollisesti valmistettavat baijerilainen olut (lager), portteri sekä erilaiset ale-tyyliset oluet. Tämän lisäksi kotona tehtiin olutta, sahtia ja kotikaljaa. Suomi oli hyvin köyhä maa ja alkoholin kulutus juuri itsenäistyessä on Euroopan matalampia, mutta jo säädetty kieltolaki oli tulossa. Panimoiden määrä oli vähenemässä vuosisadan alun yli sadasta, monet panimot olivat lopettaneet toimitansa jo ennen kieltolakia raaka-aineiden puutteen tai kannattamattomuuden takia.

Nyt, yli sata vuotta myöhemmin, Suomessa tehdään kymmeniä oluttyylejä ja panimoita on reippaasti yli sata. Vaikka mustia pilviä on kasautunut raaka-aineiden hinnan ja saatavuuden ylle, voi silti sanoa monestakin syystä, että asiamme ovat oluenkin suhteen paremmin kuin itsenäisyyden alkaessa. Kippis sille!

Vielä ehtii kokata juhlamenun!

https://olutposti.fi/joulukalenterin-4-luukku-stoutmarinoitua-filetta/