Jaskan Kaljat: Jaskan juhannus 2019 Olutvinkit

Olen jo useamman vuoden ajan julkaissut kesäolutsuosituksia ja myöskin vinkkejä juhannusjuomista. Tällä kertaa julkaisen ensimmäisenä tämän vuoden suositukset juhannuksen viettoon ja myöhemmin on tulossa kesäolutvinkit tälle kesälle. Kesäolutvinkit tulen tekemään ainoastaan vuoden 2019 kevään ja kesän uutuusoluista, niin saadaan siihen tällainen uutuusaspekti mukaan. Nyt kuitenkin keskikesän juomien kimppuun.

Ennen kun siirryn vinkkien kimppuun, niin täytyy heti alkuun mainita, että Sahti on ehdottomasti paras juhannusjuoma, joten sitä kannattaa aina varata reilusti.

Juhannuksen oluita, kun katsotaan, niin niissä ei välttämättä lähdetä samalla tavalla hakemaan ruokapareja, kuten mm. jouluaterialla. Toki senkin voi tehdä, mutta yleisesti juhannuksen juomien tärkein osuus on, että juomat ovat hyviä seurustelujuomia. Tällä kertaa heitän jokaiselle oluelle sopivan nautiskelutilanteen. Tämä tilanne voi sisältää myös ruokaa ja aivan kaikkea muutakin. Tilanteet kuvastavat myös aika hyvin omaa tapaani juhlistaa juhannusta. Lähdetäänpäs käymään oluita läpi. Juhannukseen kuuluu juhannustaika, jossa on se 7 kukkaa jne… Jaskan juhannustaika on 7 erilaista olutta heh heh!

Muistakaa kuitenkin aina kohtuus alkoholin käytössä ja älkää nyt jumalauta menkö hukkumaan.

Jutun lopussa on linkkejä myös aikaisempien vuosien juhannus- ja kesäolutvinkkeihini. Niistäkin kannattaa poimia vinkkejä talteen ja rakentaa hyvä kokonaisuus. Olen jokaisen oluen kohdalle lisännyt linkin tekemääni arvioon ja jos en ole kyseisestä oluesta vielä kirjoittanut arviota, niin laitan linkin siihen blogiin joka on sen tehnyt hyvin!

Nyt lopetetaan paskan jauhaminen ja tässä on ne oluet!

Tilanne: Se ensimmäinen!

Saavut juhannuksenvietto paikalle. Raskas työviikko takana ja stressihiki vielä puskee pikkuisen ohimosta pihalle. Tarvitset jotain kylmää ja virkistävää juomaa, joka poistaa stressin ja siirtää työhuolet pois ajatuksista. Otat jääkaapista kylmän Tornion Panimon NORTH Arctic Lagerin, kaadat sen olutlasiin ja nautiskelet kurkusta alas suurilla kulauksilla. Nyt ei ole aikaa ja tarvetta hitaasti nautiskella, vaan nyt virittäydytään tunnelmaan ja pyyhkäistään työn pölyt pois pyörimästä.

Tornion Panimo NORTH Arctic Lager

Panimo: Tornion Panimo

Maa: Suomi

Tyyli: Premium Lager

Voltit: 5,5 %

Fiilikset:
Virkistävä vaalea lager-olut, jossa greippisen kirpeä humalointi antaa luonnetta. Hyvärunkoinen ja täyteläinen lager, joka on yksi ehdottomia suosikkejani tässä tyylilajissa tällä hetkellä.

Arviota tästä en ole vielä tehnyt, mutta Kusetusta! -blogin Ilkka Sysilä kertoo sen puolestani!

Tilanne: Grilliä kuumaksi!

Juhannukseen kuuluu grillaaminen ja vähitellen onkin aika ruveta sytyttelemään grilliä. Grillin sytyttely ja ruoan valmistaminen vaativat myös kokille kostuketta. Jatkamme virkistävällä linjalla ja otamme yhden parhaista kesäoluttyylilajeista eli hefeweizen. Vaalea suodattamaton vehnäolut on mitä parhaimpia kesäjuomia ja Beer Hunter’s Mufloni-sarjasta löytyy siihen sopiva puteli.

Beer Hunter’s Mufloni Tuffan Vehnä

Panimo: Beer Hunter’s

Maa: Suomi

Tyyli: Hefeweizen

Voltit: 5,0 %

Fiilikset:
Tuoksultaan pehmeän hedelmäinen vehnäolut tarjoilee makupuolella kirpeää sitruksisuutta. Neilikkaista mausteisuutta ja pehmenee loppua kohti. Hyvää tekemistä, kuten tältä panimolta poikkeuksetta.

Eihän mulla omaa arviota tästä ole, mutta Olutkellari kertoo sen puolestani!

Tilanne: Syömään!

Ruoka on valmista ja aika siirtyä pöydän ääreen nauttimaan grillimaisterin luomista ruokaelämyksistä. Grilliruokien kanssa karamellinen ja hedelmäinen red ale toimii loistavasti. Grillimakkara ja possunpihvi ovat tälle juomalle ne parhaat ystävät. Menee kyllä nätisti ilmankin ruokaa.

— Laitilan Kukko Red Ale

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Maa: Suomi

Tyyli: Red Ale

Voltit: 5,0 %

Fiilikset:
Karamellisen maltainen makumaailma, joka vähitellen alkaa tuoda taustalta humalien tuomaa hedelmäisyyttä ja mausteisuutta. Tasapainoa hehkuva olut, jossa brittihenkisyys hyvin läsnä. Tykkään erittäin paljon.

Enhän minä näköään oo arviota tästä tehnyt, mutta Reittausblogi sen teille kertoo!

Tilanne: Saunan lämmitystä ja pihapelejä!

Juhannukseen kuuluu sauna ja se pitää laittaa lämpenemään. Toisilla se on napista naps (meillä kotona) ja toisilla puita saunan kiukaaseen ja tulta perään (meillä nyt juhannuksena). Oli tapa mikä tahansa, niin siihen lämmittäjä tarvitsee myös hieman lämmikettä. Samalla voidaan kaivaa esiin perinteiset pihapelit kuten tikkataulu, Mölkky, Petanque ja muita mukavia ajanviettoleikkejä. Siinä on sitten mukava pelailla, lämmitellä saunaa, huitoa hyttysiä ja siemailla olutta. Välillä pitää myös kantaa vedet saunalle (huom. jos löytyy suihku, niin tätä ei tarvitse tehdä, vaikka toki saa tehdä). Jatkamme Kukko Red Alen luomalla brittilinjalla ja kaivamme hyvinkin lämpöä tuottavan juoman brittien saarelta.

Shepherd Neame 1698 Kentish Strong Ale

Panimo: Shepherd Neame

Maa: Englanti

Tyyli: English Strong Ale

Voltit: 6,5 %

Fiilikset:
Makeahko olut, jossa puumaisuutta. Paahteista mallasta ja tummia hedelmiä. Ripaus pähkinäisyyttä ja mausteisuus läsnä koko maistelun ajan. Laadukas ja loistava brittiolut, joka ei turhia kikkaile, vaan tarjoilee hienon makuelämyksen.

Ite en oo vielä arviota kirjoittanut, mutta Olutkellarin arvio kannattaa tsekata

Tilanne: Saunaan!

Sauna on valmis ja pihapelit ovat tuottaneet tiukkoja tilanteita ja kyllähän se hikikin tulee, kun totisen leikkimielisesti taistellaan juhannuksen pihapelien parhaimmuudesta (minä tietenkin voitan, niin kuin aina). Siitä eiku vaan Fat Lizardin 101 ja pyyhe kainaloon ja kohti saunaa. Saunan löylyissä on mukava siemailla tätä tuoretta ja virkistävää olutta. Tässä tilanteessa toimii myös hyvin tölkin avausmekanismi, jossa koko kansi irtoaa.

Fat Lizard 101 California Pale Ale

Panimo: Fat Lizard Brewing Co.

Maa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale

Voltit: 5,4 %

Fiilikset:
Tasapainoinen, tuore ja raikas APA, jossa Fat Lizard-oluiden tavaramerkki eli juotavuus pääroolissa. Hyvin juotava, mutta paljon makuakin tarjoava olut. Hedelmiä vaikka muille jakaa. Loistavaa työtä kerta kaikkiaan. Toimii tilanteessa kuin tilanteessa.
Tarkempi arvio tästä

Tilanne: Jälkihiet ja kokko tulille!

Kovat löylyt ovat nyt historiaa ja nyt voi huoletta vielä istahtaa hetkeksi itikoiden syötäväksi. Jälkihiki puskee pihalle ja samalla nämä verta imevät kusipäät imevät sinua kuiviin. Kaivat esiin oluen ja heität sen huiviin. Helkkari! Siinähän tuli väliin tuollainen ”näppärä” runo. Savuista olutta siemaillen voi hakea jatkumoa savusaunan löylyille ja siitä nätisti aasinsiltana siirtyä kokkoa polttelemaan. Jos grilliä vielä lämmittelet, niin tästä grillimakkaralle kiva kaveri. Juhannuskokonkin voi sytyttää (huom. metsäpalovaroitukset tulee ottaa huomioon) Tästä linkistä näet varoitukset.

Prykmestar Savu antaa mukavan fiiliksen myös kokon katseluun oli kokossa sitten tulta tai ei.

Vakka-Suomen Prykmestar Savu

Panimo: Vakka-Suomen Panimo

Maa: Suomi

Tyyli: Savuolut

Voltit: 5,5 %

Fiilikset:
Liukuva olut, jossa reilusti savuisuutta. Rungoltaan sopusuhtainen ja sehän helpottaa juotavuutta. Noussut vuosien varrella yhdeksi suosikkisavuolueksi.

Tästä tarkempi arvio

Tilanne: Yömyssy

Eihän se ilta tähän vuoden aikaan juurikaan hämärry, mutta kello alkaa olla jo paljon ja aika rauhoittua sen viimeisen hitaan pariin. Yömyssyksi kaivetaan klassikkojen klassikko. Tämä olut yksi niistä oluista, joka on ollut sydäntäni lähellä koko olutharrastukseni ajan ja mikäs sen mukavampi tapa päättää juhannuksen juhlat, kuin siemailla Duvelia. Tämä olut tarjoaa sen verran potkua, että varmasti toimii yömyssynä ja siitä onkin hyvä hipsiä nukkumatin maille.

Duvel

Panimo: Duvel Moortgat

Maa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale

Voltit: 8,5 %

Fiilikset:
Pirskahteleva iso olut, jossa on voiman tunnetta. Alkoholi ei hyökkää, mutta kyllä se vääntää poskia punan puolelle ja lämmittää sisäisesti. Belgihiivaa, hedelmäisyyttä, mausteisuutta ja oikeastaan pelkkää täydellisyyttä. Tämä on yksi itselleni tärkeimmistä oluista. Niin paljon hyviä muistoja ja tämä olut on avannut silmäni maailmaan, jossa olut voi olla muutakin kuin vaaleaa lageria. En vaan keksi parempaa tapaa päättää juhannuksen viettoa. Kippis!

Tästä tarkemman arvion pariin!

Mukavaa juhannusta kaikille ja muistakaa myös juoda vettä.

Tässä vielä aikaisempien vuosien vinkkejä!

Vuonna 2014 mentiin näillä olutvinkeillä
Juhannuksen viettoon 2014

Vuonna 2015 julkaisin tällaiset olutvinkit ja samalla myös seuraajani saivat kuvansa näkyville

JaskanKaljat -blogin seuraajien juhannusjuomat

Kesän 2017 olutvinkin löytyy tän linkin alta
Jaskan Kesäoluet 2017