Jaskan Kaljat: Lakeuden Panimojuhlat 2018 fiiliksiä

Viime viikolla saavuin Thaimaan lämmöstä takaisin pakkaseen ja saman tien tuli lähtö Helsingistä kohti Seinäjokea. Tarkoituksena oli vierailla Mallaskosken Panimolla ja Lakeuden Panimojuhlassa. Kummassakaan en ollut aikaisemmin vieraillut, joten uhkuin intoa kuin pikku lapsi jouluaattona. Yli 30 asteen lämmöstä palaaminen noin – 10 asteeseen tuntui pahalta, mutta sitkeänä sissinä syöksähtelin kohti Seinäjokea valtion rautatietä pitkin. Reissuseurueeseen kuului mm. toimittaja Mariaana Nelimarkka ja Keikkakeittäjä Mikko Salmi.

Lounaalla Mallas Kabackassa
Laukut hotellille ja siitä pieni taival kohti lounaspaikkaamme. Olutravintola Mallas Kabacka tarjoili maittavat Kabackan lankut täynnä herkkuja aina makkaroista kanaan ja sieltä cheddarin kautta salaatteihin. Siihen kaveriksi Mallaskosken Panimon uutta True Saisonia, joka oli tyylissään erittäin hyvää tekoa. Mallas Kabacka oli kaikin puolin viihtyvä ravintola hyvällä juomavalikoimalla ja maistuvalla ruoalla.

Panimovierailu Mallaskosken Panimolla
Sitten alkoi visiittimme Mallaskosken Panimolla, jossa meidät vastaanotti panimon Olutmestari Jyri Ojaluoma. Hän esitteli meille panimonsa ja samalla pääsimme maistamaan tankista pariakin eri olutta. Parhaiten mieleeni jäi vierailusta sympaattisen pieni pullotuslinjasto. Panimoravintolan puolella sitten oli vapaata maistelua ja pääsin ensimmäistä kertaa maistamaan True Double IPAn, joka oli erittäin hyvä DIPA. Maistoin pullosta ja sitten myöskin tankista. Kiitoksia Jyrille, että esittelit panimosi meille.

Jyri Ojaluoma kertoilee tarinoitaan.
Pullotuslinjasto esittelyssä
Mallaskosken TRUE Double IPA

Lakeuden Panimojuhlat 2018
Panimolta olikin sitten aika siirtyä itse panimojuhlille. Thaimaan matkaaja palautettiin kunnolla maan pinnalle, kun 10 asteen pakkasessa odoteltiin taksia yli puoli tuntia. Siinä tippui panimon pihalle viimeisetkin rusketuksen rippeet. Onneksi juhlissa sai välittömästi hieman lämmikettä loistavan Põhjala Must Kuld El Salvador Porterin merkeissä. Mainio kahvinen Portteri Põhjalalta.

Kvarken Brewery

Servaalin Henrik Larkion kanssa aloitimme testaamaan uusien panimoiden tuotteita ja ensimmäisenä iskimme täsmäiskun Kvarken Breweryn tiskille. Mukana maistelemassa oli myös Mikko Salmi. Kävimme läpi koko viiden oluen valikoiman ja itselleni parhaiten maistui hyvin perinteitä noudatteleva Home Port Portteri. Muut oluet olivat vielä sellaisella asteella, että hiomista löytyy.

Maistilan tiskiltä täytyi maistaa Ryhä Hoppy Saison, joka oli maukas reilusti humaloitu Saison. Hailuodon Panimon tiskiltä tuli maistettua Laakeri ja Pilsneri. Kumpikin ilman peruskikkailuja valmistettuja puhtaita ja laadukkaita oluita. Sonnisaari tarjoili suomalaisten Ipojen kärkikastia Humalaja IPAllaan. Kertaalleen pullosta maistettuna ja nyt festareilla hanasta imaistuna tämä olut on probably the best IPA in Finland!

Sonnisaari Humalaja

Hailuodon Panimon valikoimaa

Uusi panimo itselleni oli NP Brewers, jonka neljä olutta hakivat vielä hyvinkin paljon paikkaansa suomalaisessa oluttarjonnassa. Erittäin ujoja esityksiä, jotka tarvitsevat noustakseen esille reilusti enemmän luonnetta.

Panimon Hiisin valikoimaa

Loppuun otin vielä maistoon oluen, joka nousi samalla tapahtuman parhaaksi olueksi. Tämä herkku löytyi Mallaskosken Panimon tiskiltä ja kantoi nimeä Nemesis 2. Kyseinen olut oli 11,4 % tynnyrikypsytetty Imperial Stout, joka hiveli makuhermojani. Tynnyri vahvasti esillä, vaniljaa ja kaikin paksuhko suuri olut.

Mallaskosken Nemesis 2 ja kerrankin oikea nautiskeluastia :)

Kokonaisuutena Lakeuden Panimojuhlat olivat hieno, pieni ja intiimi oluttapahtuma, jossa paljon laadukkaita oluita ja uusia tuttavuuksia. Kyllä tänne täytyy toistekin tulla. Kiitoksia kaikille seurassani pyörineille!

Sympaattisin pesupiste mitä olen oluttapahtumissa ikinä nähnyt

Maistilta tulossa seuraava herkku

Humalajaa Sonnisaarelta

Taattua laatua!

Kiva pieni chilin purenta