Juoma ja ruoka: Oluella silattu moussaka

Moussaka (tai musaka) on kreikkalaisesta keittiöstä tuttu munakoisopaistos.

Vaikka Moussaka yhdistetään monesti kreikkalaiseen keittiöön, se on suosittu perinneruoka myös Balkanin alueella sekä Turkissa ja Lähi-idässä.

moussaka

2 isoa tai 3 pientä munakoisoa
2 rkl oliiviöljyä
Hieman suolaa

Täyte:
400 g jauhelihaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl tomaattipyrettä
1 tl timjamia
2 tl makeaa paprikajauhetta
Suolaa ja mustapippuria
2 dl lihalientä
1 dl tummaa lager-olutta

Kastike:
3 dl maitoa
2,5 dl juustoraastetta
Hyppysellinen suolaa
Päälle tuoretta basilikaa

Leikkaa munakoisot ohuiksi viipaleiksi ja laita ne leivinpaperille uunipellille, voitele oliiviöljyllä ja mausta suolalla. Paahda munakoisoja 200 asteessa noin 15 minuuttia. Ota ne sitten uunista. Pieni sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä oliiviöljyssä, lisää sitten jauheliha ja ruskista. Mausta, lisää olut, tomaattipyre ja lihaliemi ja hauduta seosta pienemmällä lämmöllä noin 15 minuuttia.

Öljyä uunivuoka ja lado sinne kerroksittain munakoisoviipaleita ja jauhelihaseosta, niin että aloitat ja lopetat munakoisoviipaleilla. Sekoita kastikkeen ainekset kasarissa ja kiehauta. Kaada uunivuokaan kaiken päälle ja laita uuniin 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi. Koristele basilikalla ja tarjoa rapeakuorisen leivän kera.

Juomasuositus: Vaalea tai tumma lager-olut

Resepti on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 1/2020.

Resepti ja kuva: Anikó Lehtinen

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.