Kaaosta ja kaasua joensuulaisessa pienpanimossa

Mitä ihmettä tapahtuu panimossa joensuulaisen teollisuuskylän laitamilla? Panimon puolella kaikki on totaalisen sekaisin. Osakas Miska Kämäräinen kantaa uutta tavaraa sisään samaan aikaan kun muut roudaavat Honkavuoren panimon jäämistöä ulos.

Oluenpanija Joni Sormunen heiluu viikset käppyrällä vesiletkut käsissä ja toinen oluenpanija Markus Tanninen käsittelee painepesuria soturin otteella.

Puolishokki valtaa mieleni, kun astun panimon myymälään joka on räjähtänyt koppero, jonne ahtautuvat jutustelemaan omien sanojansa mukaan aikansa legenda ja kaikkien janoisten sankari oluenpanija Sormunen, toimitusjohtaja Tomi Piipponen sekä panimon yleismies Aapo Gröhn. Mutta nyt ei ole kaikki kuten pitää. Ovatko tyypit seonneet täysin kaaokseen?

Olemme siis joensuulaisessa Unison Brewing -panimossa katsastamassa kuinka heidän ostamansa entinen Honkavuoren Panimo pelittää. Ei nimittäin pelitä ainakaan nyt kuten odotin. Mietin hieman vaivautuneena, kuinka päin oikein olla, kunnes panimon päällikkö Piipponen tokaisee vihdoin koko pelin avaavan lauseen;

– Päivitämme panimon täydellisesti seinästä seinään ja lattiasta kattoon hygienisoiden kaikki paikat vimosen päälle. Nyt pestään ensin kaikki mahdollinen käsin niin tarkkaan kuin mahdollista ja sitten koko panimo kaasutetaan.

Panimoa puhtaaksi kuuraamassa Markus Tanninen, Joni Sormunen, Tomi Piipponen sekä Aapo Gröhn.

Mikä helpotus. Satuin siis täysin tuurilla paikalle sangen mielenkiintoiseen aikaan, kun kaikki vanha kuurataan pois ja koko toiminta aloitetaan sanan mukaisesti puhtaalta pöydältä. Eli siis käynnistetään uudelleen aloittamalla tilojen perusteellinen pesu.

Kuuntele mitä oluenpanija Joni Sormunen kertoo mitkä toimet edeltävät viimeistelyä eli kaasutusta.

Mutta kelataanpa hieman takaisin. Siis panimon tilat kaasutetaan! Mitä se on? Millainen toimi on kyseessä. Kuuleman harvinainen käytäntö panimoiden kohdalla mutta muualla elintarviketeollisuudessa tuttu toimi. Asia kiinnostaa sen verran, että sanon pistäytyväni uudelleen paikalla katsomassa kyseistä tapahtumaa.

Kaasutettaessa näky on kuin tieteiselokuvasta.

Tilojen kaasuttaminen tapahtuu vetyperoksidilla. Kyseessä on varmaankin ensimmäinen kerta maailmassa, kun panimon tilat käsitellään kyseisellä metodilla. Toimi on kyllä tuttu mm. sairaaloissa sekä vaativissa elintarvike- ja laboratoriotiloissa.

XHomen yhteyspäällikkö Emma Nykyri esittelee kaasutuksen keskusohjaamoa

Kuuntele mitä X-Homen yhteyspäällikkö Emma Nykyri kertoo tästä sangen vallankumouksellisesta ja kotimaisesta keksinnöstä, jota on kehitetty yhteistyössä mm. VTT:n ja Väisälän kanssa. Luultavasti kaiken tämän jälkeen Unison Brewing on bakteerivapain panimo koko maapallolla.

Eikä uudistus tapahdu pelkästään panimon tiloissa, vaan koko yrityksen brändi uudistetaan täysin. Toimeen on palkattu kuulemma alan guru Kuopiosta saakka, joten sutinaa riittää kaikilla tasoilla. Toimitusjohtaja Piipponen haaveilee myös tulevaisuudesta, johon kuuluvat suuremmat panimotilat sekä oma taproom kaupungin keskustassa, mutta näistä sitten myöhemmin lisää.

Lähtiessä huomaan, että pihalla odottaa sangen massiivinen lasti aikaisemmin tiloissa toimineen panimon vanhoja oluita lähtövalmiina tuhottavaksi. Oluiden tuhoaminen ei tapahdu samaan aikaan menossa olevassa Ilosaarirockissa vaan asiaan vihkiytyneessä yrityksessä.

Joka tapauksessa meininki panimolla on sangen vakuuttavaa ja innostunutta, joten mielenkiinnolla seuraamme panimon kehitystä. Ja tietenkin kannustamme kuten Olutpostin kuvioon kuuluu.

Teksti ja kuvat: cyde