Kanavan Panimon kesäterassi auki – sunnarit Vääksyssä

Monella alalla heinäkuu on rauhoittumisen aikaa, mutta pienpanimoilla ei ole varaa levätä laakereillaan – tai aleillaan. Myös vääksyläisen Kanavan Panimon heinäkuu on kiireen täyteinen, sillä debyyttinsä kesän olutfesteillä (SOPP Helsinki) tekevät olutmaakarit ovat pari viikkoa sitten saaneet puotinsa auki ja sunnuntaina juhlittiin panimon kylkeen pystytetyn terassin avajaisia. Olutposti oli paikalla kyselemässä kuulumisia ja vetämässä sunnareita.

Saavuin Vääksyyn iltapäivästä ja hämmästyin siitä, miten kova kuhina kanavan ympäristössä kävi: turistit, mökkeilijät, peräkonttikirppis ja Kanavajamit-musiikkitapahtuma olivat kaikki ahtautuneet Vesijärven ja Päijänteen leikkauspisteeseen samaan aikaan.

Kuhinaa riitti myös panimon terassille, jossa Kanavan Jukka Karlstedt teki puolisonsa kanssa kesän ensimmäistä työvuoroa. Koukkasin tiskiltä vadelmien kanssa tarjoillun Vadelmagosen ja istahdin hetkeksi puupenkeille tarkkailemaan ympäristöäni.

Ihmiset vaikuttivat onnellisilta olutlasiensa äärellä, iskelmä pauhasi PA-laitteista ja vaikka tiskin takana riitti säpinää, niin hymy oli silti herkässä. Vääksy selvästi kaipaa panimoterassia kesäänsä ja ensi vuonna Kanavan veljekset ovatkin suunnitelleet pidentävänsä pation aukioloaikoja – kuten kahtena edellisenä suvena, niin myös tänäkin vuonna terassi on auki vain heinäkuun.

Kasvusta ja kiinnostuksesta kertoo myös se, että terassille pystyttiin kesäkaudeksi palkkamaan työntekijä, kuten myös muutama viikko sitten avautuneeseen panimopuotiinkin. Alun perin kauppa piti pystyttää panimon viereen, Päijännetalon aulaan, mutta erinäisten vaiheiden jälkeen oikea tila löytyi pihan toiselta puolelta, Koiruuksia-keramiikkapajan yhteydestä.

Vaikka olutkauppa ja keramiikkapaja alkuun hieman omituiselta yhdistelmältä kuulostaakin, niin käsityötähän molemmat ovat. Myös osapuolet vaikuttivat tyytyväisiltä yhteistyöhön, varsinkin keramiikkapajan Marika Lehtonen oli iloinen alati kasvavasta asiakasvirrasta. ”Nyt myös miehet uskaltavat tulla sisään”, Lehtonen naureskeli.

Karlstedtien siskon suunnittelema kauppanurkkaus sulki ovensa neljän jälkeen, joten minä palasin samoja reittejä takaisin terassille, jossa janoisten määrä oli kasvanut. Selkää lämmittänyt aurinko ja kinttuja kylmännyt tuuli vuorottelivat, kun istahdin alas oluen sekä ruoka-annoksen kanssa.

Omien oluiden lisäksi Kanavan terassi tarjoaa Pihamaan siidereitä, Ägräsin lonkeroa, Kahiwan kahvia, Vilppulan mehua sekä muutamia ruoka-annoksia. Ukkomunkiksi ristitty annos oli lihapiirakka, jonka sisään on leivottu nakki ja sinihomejuustoa, viereen vielä humalakurkkuja sekä hunajasinappia. Maistuvaa, ja päivän toinen gosekin toimi moitteettomasti ruokajuomana.

Jukka Karlstedt kertoili, että kaikki terassilla myytävät tuotteet on valittu tarkoin: ”Itse tehtyä, paikallista tai pientuottajien tuotteita. Laatua halutaan tarjota”.

Kello alkoi lähestyä jo seitsemää, jolloin terassi normaalisti sulkee ovensa. Mutta koska Kanavajamit kaikuivat vielä sulkuporttien seinämissä, niin aukioloaikaa oli helppo pidentää tunnilla, että myös jamien järjestäjät pääsevät hyvin ansaitulle oluelle. Sitä on hyvä asiakaspalvelu.