Keikyklubi: Takatalo & Tompuri – Aina on pantu

”Oluessa käytettävät mallasohra, kaura ja vesi tulevat isäntien omilta tiloilta.— Laadukkaasta ja korkealuokkaisesta raaka-aineista pantu olut on makumatka esi-isien juurille,— jotka aikoinaan metsät pelloiksi kaskesivat. Aina on pantu.”
”Alhonkorvessa hiljaisuuden kuulet, yksin et ole, vaikka niin luulet. Aamu-usva, kylmä henkäys, kasken tuoksu, savumaltaan. Mailta esi-isien, lainassa vuosisatojen, ohran nostaa ja maltaaksi muuttaa, pojat tilojen Takatalon ja Tompurin.”


Kaski Kylmäsavulager

Maatilan isäntä istui kerran kannonnokassa ja mietti mitä kaikkea ei ollut vielä siihen päivään mennessä savustanut. Mieleen ei tullut muuta kuin olut ja vaimo. Näin syntyi ensimmäiset ajatukset Takatalo & Tompurin Kylmäsavulagerista, josta Mikko Suur-Uski teki puolentoista vuoden aikana kaikkiaan 26 koekeittoa ennen kuin hän pääsi toivomaansa lopputulokseen. Tämän päiväisessä versiossa savustamiseen on käytetty 70%:a tervaleppää ja 30%:a katajaa. ”Nyt sitten savustuu vaimokin tässä samalla” oluen isä toteaa SOPP-festivaaleilla paremman puoliskon laskiessa vieressä hanaolutta.
Kirkkaan kultainen Kylmäsavulager täyttää Jorma Vennolan kuusikon latvukset puhtaan valkealla vaahdolla. Tuoksu on viljaisen väkevää ja savuisen sumuista. Tunnelma on vahvasti aromipesäinen. Suutuntuma sivelee silkkisen smoothisti suupieliä savuisella smaakkeudellaan. Puhtaan pohjahiivaoluen ja sementin semanttisen savun symbioosi saa aikaan poskipäitä botoxivapaasti kohottavan ilmiön, jota myös hymyksi kutsutaan. Navettaisen lempeä lantaisuus on oikeastaan koko matkan ajan ainakin ajatuksen tasolla läsnä, mutta jollain eriskummallisella tavalla tämä ei häiritse oluen aromikkuutta millään tavoin, vaan päinvastoin kulkee kokonaisuutta koossa pitävän makumaailman kanssa tiiviisti käsi kädessä kohti talonpoikaista yhteisymmärrystä. Savuisen sweet savulager heinäisellä hiilloksella. Sikakova.

”Esi-isät aikoinaan, kasvattivat tiloille pensaan, humalan. Humala tilalla edelleen, kasvaa kiviaitaa vasten kaarrellen. Oluessa tässä, maistuu humala ikiaikainen, esi-isät myhäilevät kiviaitaa vasten nojaillen. Pojat Takatalon ja Tompurin tiloja esi-isien jatkavat, vuosisatojen jälkeen viljan olueksi tekevät.”

Kaski Pils

Sameahkosta ulkokuorestaan huolimatta Kaski Pils on harvinaislaatuisen puhdaslinjainen pilsu. Semisti yrttejä ja hellurei humalaa. Niittyleinikki taitaa kukkia jo?! Raikas ja rapsakka kokonaisuus freesaa fooliintuneenkin fiiliksen ja olut heilahtaa kiduksiin sellaista tahtia, että muistiinpanotkin jäävät hatariksi. Helkkarin hyvä!

”Esi-isät ennen Kärmeskorvessa kyntivät, metsät pelloiksi kaskeamalla muuttivat. Nyt pojat Takatalon ja Tompurin tiloja jatkavat, kauraa Kärmeskorvesta nostavat. Vuosisatojen jälkeen sadon maltaaksi muuttavat, viljan olueksi tekevät.”

Kaski Kauraporter

Tumman meripihkaisen ruskea ja runsas vaahtoinen yläpeti vispikermaisella sekä likaisehkollakin hunnulla. Makean maltainen tuoksu vie kohti makua, joka valitettavasti sointuu suklaisesti suussa vaterisen viskoosin veistämänä, mutta toisaalta taas tummenee tasaisen trilisaiseksikin tsufeeksi. Itse henkilökohtaisesti en juo kahvia, mutta tässä voisi hyvin olla toimiva keskikesän aamupalaportteri. Tunnelmallisen taagi!

”Kylvö kevään odottaa, maa vielä levätä saa. Talven kohme rukiin vahvistaa, routa viljan jäisen karaistaa. Väkevänä keväällä ruis maasta kohoaa, kuten esi-isät mailla aikoinaan. Maat esi-isien, lainassa vain hetkisen, viljan maltaaksi muuttavat pojat tilojen Takatalon ja Tompurin.”

Kaski Ruislager

Kaupoissa myytävistä panimon tuotteista tämän hetken uusin teos. Meripihkaisen samea olut vaahtoaa vienosti ja tuoksuu maltaisen makealta rukiilta sekä hiivaisilta luumuilta. Aromin jo esiin tuonut kotikaljaisuus voimistuu suussa vetisen oloisasti yhä makeampaan suuntaan. Kokonaisuus on ruohoisen yrttinen ja omaa sekä ruosteisen metallin että punotun piiskan flavoriyhdistelmiä. Jälkimaussa snadisti savua. Tähän mennessä Takatalo & Tompurin heikoin lenkki.

Suuret Oluet Pienet Panimot Helsingissä TakaTalo & Tompurilla oli ensimmäistä kertaa tarjolla myös Hellesiä, joka ei todellakaan jättänyt kylmäksi. Maalaispanimon kaikkien muidenkin tuotteiden tapaan tämäkin toimi erittäin virkistävänä kesäpäivän raikastajana jo heti aamusta alkaen. Ehdoton terassin ja saunan liittäjä yhdessä tai erikseen. Parhaimmillaan varmasti toki tuoreeltaan hanasta.

Kaskia Helsinki Beer Festivaaleilla

mainos