Keikyklubi: Vihreä vallankumous


Parasta, mitä suuhuni olen housut jalassa saanut, sanoo— sitaatti Nokian Panimon facebook-sivujen seinällä. En tiedä kenen suusta saati lausahduksesta on kyse, mutta aika legendaariselta vaikuttaa. Jollain tapaa mieleeni yhtyy jonkinlainen kesäfestivaalimeininki ja kieltämättä sellaista myös tölkin lehtivihreän hekumallinen sielunmaisema suorastaan hohtamalla hehkuu. Keskikesän koivut Ruissalossa ja niiden välissä harjateltta. Taustalla Ville Leinonen & Valumo. Keisari sihahtaa ja samaan aikaan naapuriteltassakin nasahtaa.

Nokian tuorein uutuus on mutkaton ja suodattamaton saksalaistyylinen pils, joten olut on parhaimmillaan mahdollisimman tuoreena. Sain tämän korruptiotoimituksen suoraan panimolta, mutta keväisen vihertävät tölkit saapuvat kautta maan myös ruokakauppoihin aivan näinä päivinä. Panimo itse kuvailee olutta niin sanotuksi ”joka paikan höyläksi, joka istuu tilanteeseen kuin tilanteeseen, eikä kikkaile”. Sellaistahan pilsneri todellakin parhaillaan on. Kaikkeen sopivaa. Vaikka tuore alkoholilakimme salliikin nyt ruokakauppoihin pilsnerin optimaalisen alkoholivolyymin, niin nokialainen pidättäytyy neljässä ja puolessa pinnassa.
-— Niin.. Kyllähän se pils tietysti vahvempana olisi enemmän rodunomainen, mutta eipä se hyvin valmistettuna prosenteista ole kiinni. Se on toi meidän verokäsittely. Mukavampi pitää hinta asiakasystävällisenä, panimo vastaa palautteeseen.

Oljenkeltainen olut vaahtoaa valkean tasapainoisesti. Maltaisen täyteläisessä tuoksussa mehiläisten pörinä vie kukkakedolta kohti auringon polttamaa ja hunajaisen höyryävää viljasiilon betonikattoa. Mukavan makea myhäily maalaa suussa raikkaan rapeita olkiaskareita sekä ruohoisen ryhdikkäitä näköaloja. Palaamme takaisin leirintä-alueelle ja aamukeksin elikkäs Digestiven kumppanina on tällä kertaa jotain yrttejä poimittuna siitä teltan kupeesta. Suoraviivaisen puhdas jälki ei dilemmaa aiheuta ja jälkimaun hallittu diasetyylisyys kruunaa leiviskän aidolla voilla voideltuna. Ei huonosti mielikuvamatkaa tässä pakkasessa, jossa vaahtokin pyrkii kiinteyttämään muhkeimpia ulokkeitaan. Nokian Keisari Pils on silkkaa summeria!