Kierrä Suomen kauneimpia panimokohteita

Miksi et viettäisi lomaasi tutustuen suomalaiseen panimomaailmaan? Olutposti vinkkaa muutaman kauniin olutkohteen, joissa hyvän oluen lisäksi myös maisema on ihailun arvoinen.

Kaksi täyttä olutlasia sammaleisen penkin päällä ulkona, taustalla heinikkoa ja järvi

Espoo

Fat Lizard Brewing Co.

Fat Lizard panimoterassilla voi ihailla urbaania Otaniemen aluetta. Terassilla on usein ohjelmaa ja panimokierroksiakin järjestetään säännöllisesti. Jenkkihenkisiä oluita voi ostaa myös mukaan ja mennä läheiselle amfiteatterin alueelle nautiskelemaan.

Etualalla suomalaisia kesäisiä luonnonkukkia ja taustalla henkilö nauttimassa Fat Lizardin olutta nurmella istuen

Helsinki

Helsinki Bryggeri

Keskellä historiallista Helsinkiä, panimoravintola Helsinki Bryggerin rauhallisella sisäpihaterassilla voi aistia menneen kaupungin historian ja nykykaupungin vilinän. Mutkattoman ruuan kanssa maistuu useampikin olut.

CoolHead Brew

Viikissä, vanhassa kasvihuoneessa sijaitseva CoolHead Brew on reippailijalle sopivan pyörämatkan päässä. Kokonaan lasista tehty rakennus ja värikäs panimobaari, josta näkee myös panimon puolella, on hauska kohde vaikka päiväretkeksi. Panimo järjestää myös omia oluttapahtumia ja keikkoja, niitä kannattaa seurata CoolHeadin sosiaalisesta mediasta.

Olutlasissa mango coconut sour -olutta

Fiskari

Veitsitehdas (Fiskarsin Panimo, Suomenlinnan Panimo, Noita Winery ja Ägräs Distillery)

Veitsitehdas on kokonaisuus jossa asustaa kaksi panimoa, viinimö ja tislaamo. Fiskarin kylän keskustassa, idyllisen joen vieressä sijaitsevassa juomakokonaisuudessa järjestetään juomakierroksia ja paikan gastrobaarissa voi nauttia juomia sekä sisällä että kaunista jokinäköalaa katsellen terassilla.

Jokinäköala Fiskarsin gastrobaarista

Turku

Kakola Brewing

Vanhan vankilan tiloissa Kakolanmäellä sijaitsevan panimon ravintolassa saa erinomaista pizzaa ainutlaatuisessa ympäristössä. Lisäjännitystä tuo se, voiko paikkaan matkustaa funikulaarilla eli kaupunkivinohissillä – se kun ei aina toimi. Mutta jos voi, se kannattaa kokea.

Kakola Brewingin olutpulloja terassin pöydällä

Vaasa

Bock´s Corner Brewery

Vanhan Bockin panimorakennukseen perustettu panimo, jossa on viehättävä panimoravintola, jonka terassilta avautuu urbaani puutarhatunnelma.

Bock´s Corner Breweryn olutlasi pöydällä tunnelmallisessa miljöössä

Lahti

AntBrew

Vanhassa Mallasjuoma -panimon kiinteistössä, Lahden keskustan tuntumassa sijaitseva AntBrew:n hanahuone on mutkaton, viihtyisä baari, jossa baarin seinän takaa näkyy itse panimo. Nykyään Malskina tunnettu rakennus kätkee sisäänsä myös erinomaisen kahvilan ja on juuri sopivan kävelymatkan päässä rautatieasemalta, niin että panimon hanahuoneeseen tultaessa onkin jo kylmän oluen jano.

Ant Brew -olutlasi ja olutta baarin pöydällä

Vääksy

Kanavan Panimo

Nimensä mukaan kanavan rannan vieressä sijaitseva Kanavan Panimo on oiva kesäkohde, sinne voi matkata niin bussilla ja pyörällä Lahdesta kuin kanavaa pitkin laivalla. Panimolta voi ostaa oluet terassille tai mukaan ja istuskella kanavan varrella.

Virolahti

Takatalo&Tompuri Brewery

Keskellä suomalaista maalaismaisemaa olevassa Takatalo&Tompurin panimossa on suomalaista tunnelmaa. Erinomaisesta Navetta-panimoravintolasta kannattaa varata viikonloppuisin pöytä etukäteen, se on varsin suosittu.

Takatalo&Tompuri

Oulu ja Hailuoto

Hailuodon Panimo

Hailuodon Panimo on Suomen kauneimpia panimoita ja sijaitsee nimensä mukaan Oulun edustalla Hailuodossa. Panimon yhteydessä on pieni baari, jossa on mukava istuskella ja ihailla Hailuodon ainutlaatuista tunnelmaa. Jos ei Hailuotoon asti ehdi, panimo pitää Mallassauna-nimistä ravintolaa Oulun viehättävässä Pikisaaressa.

Hailuodon Panimon piharakennus

Sotkamo

Haapala Brewery

Kaunis vanha maatila, joka nykyään toimii niin panimona, ravintolana kuin yöpymispaikkana. Maalaisromantiikkaa parhaimmillaan, hyvillä oluilla ryyditettynä.

Haapala Breweryn piha-alueelta

Kuvat: Anikó Lehtinen

Ilmestynyt 2/24 Olutposti-lehdessä.

Katso myös:

Maltainen matkalla: Gotlandsdricke – sahdin sukulainen