Kiertotalousolutta leivänmuruista

Helsinkiläisleipomo lähti oluen avulla taistoon hävikkiä vastaan.

Mika ja Nina Väyrysen luotsaama vuonna 2013 perustettu Leipomo Väyrynen huolestui siivutuskoneen hävikkimuruista ja päätti laittaa ne uusiokäyttöön.

”Siivutamme satoja leipiä viikossa siivutuslaitteella. Siivutuksesta syntyneet murut keräytyvät laitteessa olevaan laatikkoon. Ajatus on jo pitkään ollut, että tehdään niistä vaikka korppujauhoja ja myydään leipäkioskissa mutta vielä hienompaa on saada tehtyä niistä olutta”, kertoo Mika Väyrynen.

leipää ja olutta

Leipomo Väyrynen tuottaa tällä hetkellä myös Karhu-oluen mäskistä leipää

Leipäkioskin vakioasiakkaana tutuksi tullut Antti Karvanen tutustutti Väyryset Ville Purontaukseen ja Karvilan Panimoon.

”Karvilan kanssa pystyimme toteuttamaan projektin halutulla aikataululla ja näin saatiin hävikit kiertoon. Olkoon iso tai pieni panimo tai leipomo niin kaikilla meillä on sama kiertotalouspäämäärä: Minimoida hävikki tai hyödyntää ne”, kertoo Väyrynen.

olutta ja leipää

Leipomo Väyrynen on tuottanut myös panimoiden mäskistä leipää.

”Alunperin idea syntyi naapurissa sijaitsevan tislaamon tutustumiskäynnillä vuonna 2018. Nopeasti kokeilimmekin mäskistä tehtyä leipää ja sitä myytiin Teurastamon pihan kesätapahtumassa. Homma kuitenkin jäi kiireiden takia vähäksi aikaa työpöydälle. Talvella 2019 Keski-Euroopassa asustavat pikkuserkku Risto Väyrynen ja hänen puolisonsa Noora heittivät idean hävikkileivän hyötykäytöstä oluen valmistukseen. Idea oli Euroopassa jo jossain paikoissa toteutettu ja siitä syntyi sitten ajatus yhteistyöstä jonkun panimon kanssa: Me käytetään heidän hävikit, mäskit ja he vastaavasti käyttävät meidän hävikkileivät osana tuotantoaan. Vaihtokauppa idea oli valmis.”

Olut kuuluu suomalaiseen juhlapöytään siinä missä tuore leipäkin.

”Olut on seurustelujuoma, kun nähdään kavereita ja se kuuluu meillä viikonloppuna ruokapöytään. Olut merkitsee rentoutumista ja varsinkin pitkän viikon jälkeen se maistuu taivaalliselta saunan jälkeen. Haluamme tukea myös pienpanimoita ja siksi käymme välillä maistelemassa heidän tuotteitaan. Ikuisuuskysymyksenä on ollut: Kumpi oli ensin, muna vai kana? Me painimme ikuisuuskysymyksen äärellä. Kumpi oli ensin, leipä vai olut?” pohtii Väyrynen.

Kuvat: Valtteri Korola