Klassikkokapakka: Viisi Penniä

Viisi Penniä on helsinkiläinen ravintolalegenda, jonka uudet vaatteet eivät aiheuta Kummelin ”tonnin seteli” -ilmettä.

Muistatteko sen ajan, kun Helsingissä oli kolme yksityisessä omistuksessa olevaa KUNNOLLISTA olutravintolaa sekä tukuittain eri toimijoiden ketjupubeja? Minä muistan sen aina, yökerhomoguli Zedu de Lucaa mukaillen.
Ne ajat ovat kuitenkin kaukana. Eivät niinkään pituudellisesti, vaan sen suhteen, miten Helsingin olutravintolakulttuuri on kehittynyt. Ennen hieman tylsähkökin (olut)pääkaupunkimme kaataa armon vuonna 2021 sellaisen sortimentin laseihin, että harrastajat ympäri maailman tekevät Härmään pyhiinvaellusmatkoja. Ennen se oli päinvastoin.

neon kyltti

Niin, ne kolme kunnollista olutravintolaa: Puotilan Pikkulintu, One Pint Pub sekä tämän tekstin tähti, Viisi Penniä. Kaikki kolme toki ansaitsevat klassikko-statuksensa, mutta tällä kertaa suurennuslasi suunnataan Töölöön.
Töölön tulliin, valtaväylä Mannerheimintielle vuonna 1956 perustettu Viisi Penniä on yksi pisimpään samalla nimellä ja samalla paikalla toimineista olutravintoloista Suomessa. Ja ravintolatoimintaa osoitteessa Mannerheimintie 55 on harjoitettu jo yli 80 vuotta. Klassikko? Legenda? Kyllä ja kyllä.

Onniravintolat Oy otti ohjakset vuonna 2006 ja siitä voisi sanoa Viiden Pennin olutvallankumouksen alkaneen. Aiemmin ruokaan painottunut tarjonta laajeni vuonna 2011 kun naapurin liikehuoneistoon perustettiin Viiden Pennin oluttupa. Kolme vuotta myöhemmin huoneistot yhdistettiin kaatamalla tilojen välinen seinä. Sisustusta uusimalla tiloista saatiin yhteneväinen, kaikkien tuntema olut- ja ruokaravintola Viisi Penniä.

panimoravintola

Viimeisin, ja todennäköisesti se kaikista kiinnostavin uudistus tehtiin tänä vuonna. Ravintolan miljöö ei muuttunut paljoakaan, sillä edelleen Viisi Penniä on viihtyisän tummanpuhuva, olutorientoituneen ja erittäin laadukkaan korttelikapakan oloinen paikka. Sisustuksen ”eye-catcher” on hymyilemisestä ja craft beerista kertova kirkas neonkyltti.
Mutta jotain muuta isoa tapahtui: ravintolan alakertaan avautui Mad Hopper Brewing Co. -panimo. Vaikka kyseessä on itsenäinen panimo, sen symbioosi Viiden Pennin kanssa on vahva. Kurkistaahan osa panimosta pleksilasien läpi ravintolan puolelle heti baaritiskin takaa. Mad Hopperin oluet ovat vallanneet myös Viiden Pennin hanaston ja parhaimmillaan niitä on saatavilla pitkälti toistakymmentä kerrallaan. Taproom? Ei ehkä virallisesti, mutta epävirallisesti todellakin.

Oluen lisäksi Viisi Penniä tunnetaan ruoasta. Laadukkaan lounaan lisäksi à la carte on koottu elementeistä, jotka yhdistelevät onnistuneesti korttelikapakan ja huippuravintolan maailmoja: perinteisiä makuja modernilla otteella.
Ehkä kuitenkin tärkein, tai ainakin näkyvin osa Viiden Pennin kokonaisuutta on terassi. Ravintola itsessään on hieman huomaamaton, mutta iso ja viihtyisä terassi kiinnittää satunnaisen ohikulkijan huomion heti. Ja vaikka terassin vieressä kulkee raskaasti liikennöity Mannerheimintie, silti Viidessä Pennissä tuntee olonsa rauhalliseksi.

Se tekee paljon.

VIISI PENNIÄ
Mannerheimintie 55
00250 Helsinki

Teksti: Teemu Lahtinen

Kuvat: Teemu Lahtinen ja Viisi Penniä

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 4/2021.