Kotiolutta: #19 Starry Night Stout (3. versio)


Kotiolut työnimellä ”Tuhti Stout”. Olut jatkaa tuhtien stoutien sarjaa, ja tämä on nyt kolmas versio aiemmin valmistamastani Starry Night Stoutista. Näistä stouteista erikoisen tekee se, että ne ovat jenkkityylisesti humaloituja.

Ensimmäinen versio
Toinen versio

Tätä stoutia voisi jo kutsua jonkinlaiseksi Virtapanimon ”talon olueksi”. Ensimmäinen versio onnistui sen verran hyvin, että olen halunnut tehdä saman oluen uudestaan. Erien välillä olen tehnyt reseptiin pieniä viilauksia, jotta oluesta tulisi entistäkin parempaa. Kaikki nämä kolme olutta ovat olleet makuprofiililtaan hyvin samankaltaisia ja erittäin maukkaita oluita.

Stout on ainakin aloitteleville kotiolutharrastajalle hyvä oluttyyli. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että englantilaisten bittereiden ja amerikkalaisten india pale ale -oluiden saaminen balanssiin on paljon haastavampaa. Tummien oluiden panemisessa on sekin hyvä puoli, että tummat maltaat asettavat mäskin ph:n sopivalle tasolle automaattisesti, kun taas vaaleiden oluiden kanssa voi joutua vedensäätöhommiin. Hyvänä puolena mainittakoon sekin, että DMS ei yleensä ole riesana tummien oluiden kanssa. Olen kyllä kuullut juttua, että DMS ei liioin missään oluessa ole enää riesana, sillä mallastamot tekevät nykyään sen verran laadukasta työtä maltaidensa kanssa. Joidenkin todella vaaleiden pilsnermaltaiden kanssa täytyy ilmeisesti vielä DMS huomioida.

Sitten itse reseptiin:

Maltaat mäskätty 67 asteessa 75 min— 

Pale Ale 5 EBC 2250g 52,94%
Munich 18 EBC 1000g 23,53%
Kaurahiutaleita 2 EBC 350g 8,24%
Cara Plus 150 EBC 250g 5,88%
Black Malt 1400 EBC 200g 4,71%
Chocolate Dark 900 EBC 200g 4,71%

Humalat: (70 minuutin keitto)

Target 50g 70min
Cascade 30g 20min
Willamette 40g 0 min

US-05 Safale kuivahiiva

Eräkoko: 11 litraa
Preboil gravity: 1.056
OG: 1.078
FG: 1.022
Alc. 7,8% vol.

Hiilihapot taloussokerilla 45g
Hapot: n. 2,0

Maltaina siis jälleen pale ale, munich, lisäksi vähän karamellimallasta. Stoutin tästä tekee ne tummat maltaat eli tässä tapauksessa black malt sekä chocolate malt. Käytin mäskäyksessä myös kaurahiutaleita.

Oluesta tuli todellakin tuhti, kuten prosentit (7,8%) osoittavat. Maku oli myös tuhti ja hyvä! En ajatellut lopullisen ominaispainon olevan noin korkea (1.022), mutta eipä siitä haittaa ollut. Tämä on paahteinen stout, jossa humalan huomaa tuoksussa pienenä hedelmäisyytenä paahteen alta. Maku alkaa paahteisena, mutta loppupuolella humalan erottaa myös maussa. Seuraavaan olueen voisi kauran määrää lisätä entisestään, jotta suutuntuma olisi vieläkin samettisempi.