Laitilan Hyvä Tuomas Strong Bitter ja muita uutuuksia

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan uutuuksiin kuuluu Hyvä Tuomas Strong Bitter, Kukko Sadonkorjuuolut sekä Kukko Oatmeal Stout.

Tämän vuoden Hyvä Tuomas -olut on Stong Bitter, jonka on suunnitellut nimityksen viime juoulukuussa saanut Petri Heino yhdessä Laitilan panimomestari Ville Vilenin kanssa. Vuoden 2023 Hyvä Tuomas Petri Heino  on tehnyt liki 40 vuotta työtä olutkulttuurin hyväksi Suomessa, paljolti kulisseissa ja poissa julkisuudesta. Kun alkoholijuomien maahantuontimonopoli Suomessa purkautui, Heino lähti ennakkoluulottomasti tuomaan maahan uusi tuotteita. Muun muassa brittiläisen real alen tulolla Suomeen oli Heinolla tärkeä rooli. Nyt Heino Group on entistä vahvemmin mukana juoma- ja ravintolatoiminnassa Fiskarsin Veitsitehdas -kompleksin jäsenenä, johon kuuluu useampi kotimainen panimo ja maahantuontiyritys. Lisäksi yritys on sijoittanut mm. siidereihin, mietoihin alkoholijuomiin, kombutchaan, tisleisiin ja viineihin. Heino Groupilla on oma juomiin keskittynyt maahantuoja Brukett.

Olutliitto on myöntänyt Hyvä Tuomas -kiertopalkinnon olutkulttuurin hyväksi tehdystä työstä vuodesta 1994 alkaen ja Tuomas-oluita on tehty Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla vuosittain. Oluenpano Laitilalla on lähtenyt siitä, kun panimon silloinen toimitusjohtaja Rami Aarikka valittiin Hyväksi Tuomaaksi vuonna 2007. Aarikka sai idean, miten Hyvä Tuomas tuodaan myös suuren yleisön tietoisuuteen – oluen avulla tietysti. Seuraavan vuoden Hyvälle Tuomaalle, toimittaja Kari Ylänteelle ehdotettiin oman oluen tekoa ja hän innostui asiasta. Ensimmäinen Hyvä Tuomas -olut on ollut Ylänteen ideoima Mild Ale ja siitä lähtien panimossa on Hyvä Tuomas -oluita valmistettu melkein vuosittain.

Tuomas Strong Bitter

Brittityyliin humaloitu maltainen pintahiivaolut

Alc. 5,2 %

Tyyppi Strong Bitter

EBC (väri)19

EBU (katkero) 30

Ainesosat: vesi, ohramal las (Pilsner, Red Active, Caramel 150, Caramel Pale) , humala(Target, Golding)

Laitilan Kukko Sadonkorjuuolut

Voimallinen sadonkorjuuolut

Alc. 5,5 %

Tyyppi Märzen / Oktoberfest bier

EBC (väri)40

EBU (katkero) 28

Aine sosat: vesi, ohramallas (Münich, Pilsner, Caramel 150), humala (Magnum, Hersbrücker)

Kukko Oatmeal Stout

Tumma ja paahteinen pintahiivaolut

Alc.4,5%

TyyppiOatmeal Stout

EBC(väri)69

EBU(katkero)33

Ainesosat: vesi, ohramallas(Pilsner, Black), kaura, humala(Challenger, East Kent Goldings).

Lähteet: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas-tiedote, Olutliitto, kuvat Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ja Anikó Lehtinen

Lue myös:

Perheyrittäjä Petri Heino on Hyvä Tuomas 2022