Laitilan Wirvoitusjuomatehdas juhlii 30-vuotispäiväänsä

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on perustettu 14.10. 1993, tosin silloin hyvin erilaisella nimellä ja tavoitteella. Nyt yritys juhlii 30-vuotispäiväänsä.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

 

Neljän laitilalaisen kaveruksen 14.10.1993 perustama yritys on kasvanut kolmessa vuosikymmenessä Suomen neljänneksi suurimmaksi panimoksi. Harva tietää, että alkujaan yrityksen ei suinkaan ollut tarkoitus edes valmistaa virvoitusjuomia tai oluttakaan, vaan viedä uusikaupunkilaista kalaa Keski-Euroopan markkinoille. Paria vuotta myöhemmin elintarvikkeiden vientiponnistelut vaihtuivat mehulimonaadien valmistukseen, ja yrityksen nimi Fisutta Oy Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:ksi.

Yrityksen perustajaosakas ja hallituksen puheenjohtaja Totti Salko on nähnyt läheltä Wirvoitusjuomatehtaan koko olemassaoloajan. ”Ei me mitään panimoa oltu perustamassa vaan kalatukkua! Suuret suunnitelmat rysähtivät tosin markkinointireissulla kolariin ranskalaisessa pikkukaupungissa. Paikallisen autokorjaamon yrittäjä tykkäsi kyllä kovasti tuotteista, mutta kauppoihin asti ne eivät koskaan ehtineet.” Siispä liikeideasta luovuttiin ja päädyttiin aloittamaan limonaadin valmistus.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on ollut monessa ensimmäisiä: Tuotantolaitoksen sähköistäminen tuulen ja auringon voimalla jo vuonna 2001, maailman ensimmäisen gluteenittoman täysmallasoluen kehittäminen ja vientisuunnitelmat ympäri maailmaa ovat esimerkkejä siitä, mitä yrityksessä halutaan tavoitella. ”Vähän voi leuhkiakin, sillä olemme olleet monessa kohtaa muuttamassa koko alan markkinaa.” Salko toteaa.

Laitilan ensimmäisiä tuotantotiloja

 

Vuoden 2022 lopulla aloittanut toimitusjohtaja Lauri Sipponen sai jatkaa pitkäaikaisen toimitusjohtaja Rami Aarikan työtä kohti seuraavaa kasvupyrähdystä. ”Moderni ja tehokas tuotantolaitoksemme sekä joukko rautaisia ammattilaisia sen ohjaksissa takaavat, että tulemme jatkossakin olemaan erittäin varteenotettava kumppani myös Suomen rajojen ulkopuolella” Sipponen visioi tulevaa.

Kolmen vuosikymmenen jälkeen Euroopan vientimarkkinat ovat jälleen ajankohtaistuneet Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla. ”Emme vieläkään lähde viemään kalaa Eurooppaan. Sen sijaan juomateollisuudesta löytyy vientiin tuote, minkä merkitystä kotimaassa ei vielä aivan tunnuta ymmärtävän. Nimittäin vesi.” Sipponen kertoo.  ”Vedestä on tullut Euroopassakin niukka luonnonvara. Meillä Suomessa sen sijaan vettä riittää ja infra sen ympärillä on hyvää.”

Tällä hetkellä Laitilan Wirvoitusjuomatehdas vie esimerkiksi Saksaan etenevissä määrin gluteenitonta tölkkiolutta salkuissa, mikä on suomalaisille sangen tuttu, mutta täkäläisille kaivattu erikoisuus. Laitilasta on tulossa ensi keväänä runsas kattaus uutuustuotteita myös kotimaisille kuluttajille.

Lauri Sipponen ja Totti Salko firman väreissä

 

Lähde ja kuvat: Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tiedote

Katso myös:

Perheyrittäjä Petri Heino on Hyvä Tuomas 2022