”Lakeuren kotipanijat” Seinäjoelta raportoi ja esittäytyy

Olutposti kysyi Lakeuden kotipanijoilta mitä kuuluu ja sai välittömästi raporttia Pohjanmaalta;

Lakeuden kotipanijat, tai paikallisemmin lausuttuna ”Lakeuren kotipanijat” on ryhmä pohojalaasta hulluutta, joka tunnetaan jo isoolla kirkoolla ( pääkaupunkiseudulla ) asti! Kotiolutharrastajia ryhmästä löytyy pitkälti toistasataa ja ryhmittymän keskuspaikaksi voisi luonnehtia Seinäjoen. Sillä suurin osa kotipanijoiden ryhmätapaamisista sijoittuu juurikin Seinäjoelle.

Kolme miestä panee oluttaVälillä kuulee tästä ”Ilmiöstä” puhuttavan jopa legendoina. Asia tietysti vähän huvittaa, mutta onhan se hauska kun jossain keskustelussa sivuat olevasi kotipanija pohjanmaalta, kuulee lähes välittömästi että… Aaa sä siis kuulut niihin legendaarisiin kotipanijoihin🤣.

Eipä siinä, varsin aktiivinen porukkahan meillä täällä lakeuksilla on. Tietoa, taitoa, reseptejä, kaikkea mitä oluenpanoon liittyy, jaetaan niin kotipanijoiden someryhmässä Facebookissa kuin ryhmän jäsenten välillä yksityisviestein. Tämän lisäksi pidetään kotioluiden maisteluiltoja mihin tuodaan oluitamme maisteltavaksi. Siellä päästään asian ytimeen, annetaan rakentavaa palautetta oluista, jaetaan vinkkejä, ja autetaan mahollisissa reseptiikan muutoksissa yms. Jokainen saa illalta varmasti jotakin, kukaan ei ole seppä syntyessään sanotaan, tämä pätee myös oluenpanoon. Oppiahan tämä on jatkuvasti ja tiedonjanoinen saa maisteluilloista varmasti kaiken hyödyn irti.

Vuoden alun ensimmäisinä oluttapahtumina Seinäjoella järjestettävä lakeuden panimojuhlat kerää kotipanijat laajemmin yhteen ja mikäs sen hienompaa kun porukalla tutustua tapahtuman hienoihin oluisiin, vaihtaa kuulumisia ja startata kausi käyntiin.

Kuvassa olutkori ja oluthana pöydällä.Maalis maistelut järjestettiin jälleen 8.3. Seinäjoella ja paikanpäälle porukka oli tuonut taas toinen toistaan upeampia oluita. Maistossa oli muun muassa hää dobbelia, neipaa, soureja, belgi blond ale, stouttia, tynnyröity rye wine ym.
Moni olut jopa ylitti odotukset ja oli tyylissään täysin kilpailukykyisellä, tai jopa paremmalla tasolla kuin monet kaupalliset oluet. Se kertoo kotiolutharrastajien vankasta ammattitaidosta, jos näin voisi sanoa, sekä myös siitä että kotipanijat haalii tietoa jatkuvasti ja pysyy ajan hermolla, kokeilee jatkuvasti uutta ja panostaa harrastukseen.

Siitä päästäänkin aasinsiltaan. Voi olla vain omia päätelmiä, mutta tuntuu siltä että monet panimot on huomanneet kotipanijoiden tekevän vähintäänkin hyviä ellei jopa loistavia oluita jotka olis hieno saada isommankin kuluttajakunnan maistettavaksi. Ilokseni olen saanut huomata kuinka panimot on alkanut tekemään kollaboraatio-oluita kotipanijoiden kanssa. Pian voidaan puhua jopa trendistä. Nimim. Itsekin tällaisessa projektissa Mallaskuun panimon kanssa ollut.
Kuvassa pieniä olutlaseja ja olutpullojaTästä hyötyy molemmat. Kotipanija saa tavallaan nimeään esiin ja tuotua panimon kautta oluensa kuluttajien maistettavaksi. Panimo saa omaan jo ehkä hieman saman kaavan toistamiseen jotain uutta reseptiä ja twistiä. Nostan hattua korkealle näille panimoille jotka lähtevät kollaboraatioihin kotiolutharrastajien kanssa, arvostan!

Ihmiset istuvat ja maistelevat oluita

Mies panee olutta keittiössä

 

Marko Ruokola
Member of Lakeuden kotipanijat
Ruokopanimo craft & rate beers #ruokopanimo.
”Marko Ruokola on seinäjokelainen nanopanimo/ kotiolutharrastaja ja olut arvostelija. Oluisiin hurahtanut vaahtonaama kirjoittelee omista projekteistaan, sekä arvioi oluita oman maun mukaan.”

 

PS: Olutpostin toimitus ottaa osittaista vastuuta tämän artikkelissa mainitun ”legendaariset” jutun osilta. Jos mediassa todetaan näin niin tällöin se on totta!;);) Katso alla oleva haastattelu tammikuun Lakeuden Panimojuhlilta

Teksi ja kuvat: Marko Ruokola
Video ja toimituksen lauseet :cyde