Olutposti-lehden 01/18 lisäsisällöt

Kuvataidetyöryhmä NAPS - Oluiden äärellä

Oluposti kutsui kulmapäytään kuvataiteilijat Päivi Maunun ja Ilari Kähösen, jotka yhdessä muodostavat työryhmän NAPS. Pöydässä maistettiin neljä olutta, ja taiteilijat puhuivat suunsa puhtaaksi.

TAITEILIJAPARIN NIMI NAPS tulee sanoista Natura & Arte Post Scriptum eli luonnon ja taiteen jälkisanat. Työryhmä tekee muun muassa performansseja ja ympäristötaidetta. Projekteissaan Maunu ja Kähönen ottavat kantaa taiteen elinkaareen ja kyseenalaistavat perinteisen käsityksen, jossa valmistunut teos on muuttumaton objekti eli ympäristöstään irrallaan oleva taideteos kuten öljyvärimaalaus tai pronssiveistos.

Toisin sanoen taide voi olla myös katoavaa ja sen elinkaari riippuvainen vaikkapa sateen, tuulen tai hyönteisten määrästä. Vaikka yksittäinen teos kuten kalliolle tai savannille aseteltu värjätty sokeripalamosaiikki kestäisi paikallaan vain viikkoja tai muutaman päivän, sen koko elinkaari voidaan dokumentoida ja arkistoida.

- Taidehan jää loppujen lopuksi ihmisten mieliin ja elää siellä, sanoo Ilari Kähönen.

Samalla tavalla myös olut jättää jälkensä.

MAISTELTAVAT OLUET olivat järjestyksessä Sculpin (Ballast Point), Imperial Stout (Founders), Green Zebra (Founders) ja Gueuze Lambic Bio 100% (Cantillon).

Näistä kaksi ensimmäistä taiteilijat valitsivat puhtaasti etiketin perusteella ja kahden jälkimmäisen valintoihin vaikutti happamien oluiden trendikkyys ja Cantillonin asema oman tyylilajinsa klassikkona.

Palataan siis pöydän ääreen.

BALLAST POINT Brewing Company on vuonna 1996 Kalifornian San Diegossa kotiolutpohjalta perustettu käsityöpanimo. Voimakkaasti kasvaneella panimoyhtiöllä on tänä päivänä jo viisi toimipistettä, joissa valmistuu yli 50 miljoonaa litraa olutta vuodessa. Myyntimäärällä mitattuna Ballast Point kuuluu Yhdysvaltojen 20 suurimman panimon joukkoon.

Joulukuussa 2015 Ballast Point Brewing Company päätyi alkoholijuomayhtiö Constellation Brandsin omistukseen miljardin dollarin kauppahinnalla. Tästä reilut puoli vuotta myöhemmin panimon perustajaosakkaat olivat jättäneet yhtiön.

Vuosien saatossa Ballst Pointin oluet ovat keränneet kymmenittäin palkintoja eri kilpailussa. Sculpin IPA on yksi palkituimmista ja se on voittanut muun muassa kahdesti kultaa World Beer Cup -kilpailussa vuosina 2010 ja 2014.

- Valitsin tämän oluen puhtaasti etiketin narratiivisen tarinan perusteella, Päivi Maunu sanoo ja kehuu etiketissä olevan kalahirviön herättävän kiinnostusta.

San Diego on Maunulle tuttu matkakohde, mutta Ballast Pointiin taiteilija ei muista matkoillaan törmänneensä. Sculpin IPA osoittautuu odotuksien arvoiseksi.

- Etiketin tarina jatkuu lasissa, oluella on houkutteleva väri ja tuoksu. Tässä on voimakasta sitruksisuutta ja greipin kuorta sekä miellyttäviä katkeroita. Tämä voisi sopia esimerkiksi äyriäisten kanssa, ja sinihomejuuston seurassa se ehkä nostaisi esiin juuston herkempiä vivahteita, Maunu arvioi.

FOUNDERS BREWING COMPANY on niin ikään yksi Yhdysvaltojen palkituimpia panimoita. Michicanissa vuonna 1997 perustetun panimon filosofiana on tehdä perusmakuja rikkovia oluita valitulle joukolle kapinallisia.

Peräti 10,5 prosentin vahvuinen Founders Imperial Stout oli etikettitaiteen perusteella Ilari Kähösen valinta. Etiketin kaksipäinen kotka viittaa tietysti Russian Imperial Stout -oluttyyliin, mutta Kähösen mielikuvissa nyt liikutaan tsaarin aikaisen Helsingin keskustassa.

- Etiketti vie Kauppatorille, jossa edelleen kaksipäinen kotka lentää paraatipaikalla, mies toteaa.

Kähösen mukaan oluen tervaisen musta väri on visuaalisesti upea ja se kuljettaa Espanjan kuninkaan Filip IV:n hoviin 1600-luvun Madridii, aikaan jolloin kuninkaan hovimaalarina toimi Diego Velázques (1599–1660).

- Värimaailmasta tulee mieleen Velázquesin siveltimenjälki. En tiedä, oliko siihen aikaan tämän tyyppisiä oluita olemassa, mutta varmasti tämä olisi löytänyt ystäviä. Hieman lämmettyään olut alkaa hengittää, jolloin sen maku entisestään paranee. Tämä sopii puhtaaseen nautiskeluun ajan kanssa.

TYYLILAJI VAIHTUU totaalisesti, kun siirrymme trendikkäiden hapanoluiden maailmaan. Vesimelonilla maustettu gose Green Zebra herättää sekä ulkoasultaan että maultaan ristiriitaisia tunteita.

- Tölkki on virvoitusjuomamainen ja kuvasta tulee mieleen graffititaide. En oikein osaa tölkin visuaalisuutta mihinkään olueen, Päivi Maunu sanoo.

Ilari kähönen tutkii tölkkiä tarkasti ja jää pohtimaan typografiaa sekä oluen nimeä.

- Hyvin epäolutmainen tölkki, jossa nimikin on väärässä paikassa. Vihreä Seepra ei herätä oikein mitään mielikuvia, ei ainakaan hyviä mielikuvia. Täydellinen vastakohta kahden edellisen kanssa.

Taiteilijat avaavat tölkin ja toteavat lähes ääneen, että maku on hyvin linjassa ulkoasun kanssa. Limonadimaisuus, hailakka ja sekava aromimaailma tai latistunut väri ei nostata positiivisia ajatuksia.

- Jos jotain hyvää pitää kehitellä, niin tämä esitys viimeistään murentaa käsityksen siitä, että olut olisi muka jollain tavalla maskuliininen juoma, Kähönen pohtii.

VIIMEINEN OLUT pelastaa tilanteen. Cantillon Gueuze 100% Lambic Bio on klassikko, eikä turhaan. Maustamaton luomuraaka-aineista valmistettu gueuze käytetään avoastioissa villihiivan voimalla ja kypsytetään suljetuissa tammitynnyreissä. Säilyvyyden parantamiseksi mukaan lisätään reilusti vanhoja, useiden vuosien ikäisiä humalia.

Lopullinen tuote saadaan sekoittamalla eri ikäisiä kypsytyseriä keskenään.

Sekä Maunu että Kähönen kehuvat oluen viinimäisiä aromeja sekä maanläheistä ja omenaista tuoksua, joka tuo mieleen muistumia hiilihapottomista rutikuivista siidereistä. Runsas tammisuus ja sitruksisuus viimeistelee juomasta luonteikkaan ja tasapainoisen mestariteoksen.

Päivi Maunu inspiroituu gueuzen monimuotoisuudesta. Muinaisoluen ajaton viettelys vetää taiteilijan kirjaimellisesti sanattomaksi, mutta vain hetkeksi. Sitten tuntemukset alkavat jäsentyä.

- Minulle tuli sellainen ajatus, että tämän oluen kohdalla elämys on kiinni kokijasta ilman ennakkoasenteita. Oluessa, samoin kuin kuvataiteessa, määreet ovat koko ajan liikkeessä ja samalla hyvin henkilökohtaisia. Niistä keskustelemiseen tarvitsee kehittää uusia ilmaisuja.

Samaa ajattelee Ilari Kähönen. Vaikka ympäristö asettaa odotuksia, paineitakin toisinaan, viime kädessä jokainen on yksin oman makunsa kanssa. Se on hyvä asia, vaikka joskus ahdistaisikin.

- Ihmisen pitää pystyä omaan aitoon mielipiteeseensä. Oma maku on lopulta ainoa asia, minkä varassa ihminen on – ja Cantillon Gueuze sopii hyvin minun makuuni.

 


Olutpostin lukijoiden vinkit Rooman parhaista olutravintoloista, kaupoista ja panimoista

Kysyimme Open Paladin juttumme jälkeen Facebookissa lukijoidemme omia ravintolasuosituksia Rooman-matkoiltaan. Olutpostin lukijat lähettivät meille seuraavanlaisia vinkkejä:

- Baladinin lisäksi suositeltavia ainakin Luppolo Station, Bir & Fud sekä tietysti legendaarinen Ma Che Siete Venuti A Fa.

- Brewfist ja Birrificio Lambrate jäi mieleen kans ja CRAC vai CRAK?

- Colosseumin vierestä löytyy BrewDog baari

- Yksi unohtui omasta listasta: L'Osteria di Birra del Borgo. Ehdottomasti käymisen arvoinen.

- Pontino panimo tulee heti mieleen....pirun hyviä oluita ja taproom Latinasa

- Hopside osoitteessa Via Francesco Negri 39. Opiskelijahenkinen paikka vähän sivummalla. Rento fiilis ja mielenkiintoisia oluita.
https://www.hopside.it/

- Sain juuri tällaisen linkin, kun olin yhteydessä yhteen italialaiseen. Löytyy panimoita ja baareja Italiassa.: http://www.microbirrifici.org/

- Campo de’ Fiorin eteläkulmaan johtavalla via dei Balestrarilla (no. 9) sijaitsee Johnny’s Off License, olutkauppa.

- Bir & Fud (Via Benedetta no. 23), josta lienee oikeutettua käyttää luonnehdintaa olutpainotteinen gastropub.

Brasserie 4:20 (Via Portuense no. 82).


Olutpostin kumppanuusravintolat Tampereella

 

Oluttutkasta pääset tarkastelemaan Tampereen olutravintoloita


Burgeri ja bisse-bileet

Parhaat hampurilaiset syntyvät laadukkaista raaka-aineista itse tehtynä. Tässä Olutpostin reseptit sekä liha-, kana- sekä vegaanisiin kasvispihveihin, unohtamatta täydellistä hampurilaissämpylää. Ota talteen ja käytä!

Kasvispihvit

 • 2 dl kuivaa soijarouhetta
 • 4 dl lager-olutta
 • 2 tlk kidneypapuja (noin 380/230g)
 • 2 tlk kikherneitä (noin 380/230g)
 • ½ kesäkurpitsa
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 2 tl makeaa paprikajauhetta
 • 2 tl timjamia
 • Hyppysellinen savupaprikajauhetta
 • Suolaa ja mustapippuria

Laita soijarouhe kulhoon ja sekoita olueen. Jätä turpoamaan. Huuhdo pavut ja kikherneet runsaassa vedessä siivilässä ja survo massaksi tehosekoittimella kulhossa. Lisää mukaan pilkotut valkosipulinkynnet. Voi jättää hieman sattumia massaan. Raasta kesäkurpitsa ja sekoita papumassaan. Purista neste pois soijarouheesta ja sekoita soijarouhe papumassaan. Mausta massa. Paista pannulla kypsäksi, noin pari minuuttia kummaltakin puolelta.

Hampurilaisbriossit

 • 2,5 dl punaista maitoa
 • 25 grammaa tuorehiivaa tai 11 grammaa kuivahiivaa
 • 2 rkl sokeria
 • 1 tl suolaa
 • 2 kpl kanamunaa
 • 100 g sulatettua voita
 • 6-7 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:

 • 1 kpl kanamuna
 • 1 tl hunajaa

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri, suola ja kanamunat. Vaivaa jauhot taikinaan lisäten niitä pikkuhiljaa. Vaivaa lopuksi voi taikinaa. Kohota lämpimässä paikassa tunnin verran. Tee taikinasta sämpylät ja kohota liinan alla vielä puoli tuntia. Laita uuni 200 asteeseen. Sekoita voiteluainekset ja voitele sämpylät. Paista sämpylöitä uunin keskitasossa noin 15 minuuttia, kunnes niiden pinta on kullanvaalea.

Hampurilaispihvit

 • 600 g hyvää jauhelihaa
 • Mustapippuria ja suolaa
 • Öljyä paistamiseen

Laita kulhoon liha, mausta ja sekoita massa tasaiseksi. Tee massasta kostein käsin neljä pihviä. Grillaa tai paista pihvit, niin että ne jäävät sisältä hieman punertaviksi.

Kanapihvit

4 kanafilettä

Marinadi:

 • 2 rkl sweet chilikastiketta
 • ½ dl lager-olutta
 • 1 limen mehu

Sekoita marinadi ja anna kanafileiden maustua ainakin puoli tuntia. Pyyhi ylimääräinen marinadi pois ja paista pannulla kypsäksi. (Voit myös paistaa pannulla pinnat ja laittaa uuniin kypsymään, noin 200 astetta ja noin 10 minuuttia.)


Olutkaupunki Espoo

Minkälainen olutkaupunki Espoo on?
Olutposti kyseli espoolaisilta oluttoimijoilta, mitä mieltä he ovat Espoosta olutkaupunkina.

Kasvava ja potentiaalinen. Tuntuu, että täälläkin on pikku hiljaa alkanut
pienpanimo-oluet kiinnostamaan asiakkaita.

– Eveliina Koivu / Pien

Espoo on aktiivinen ja nouseva olutkaupunki, jossa paikallisuus on valttia.
Paikallisuuden ansiosta pienpanimo-oluiden pariin on löytänyt tiensä laaja
kuluttajakunta, ja varsinkin sellaiset ihmiset, jotka eivät niitä välttämättä
muuten joisi.

– Hanna Montonen / Olarin Panimo

Täällä ihmisiä kiinnostaa nimenomaan paikallinen olut. Niitä kysytään paljon.
– Sabita / Ravintola Fat Lizard

Ei ole yhtään mun juttu nää erikoisoluet, mutta kyllähän tässä työssä kuulee
asiakkailta paljon tarinoita, kuten nyt vaikkapa oluesta. Gallow’s Bird on
varsinkin sellanen, että sieltä kyytiin tulevat asiakkaat vaikuttavat olevan
innoissaan Espoon olutkulttuurista.

– Niko / taksikuski

Espoolaiset olutosoitteet:

Pien Espoo:
Iso Omena
Piispansilta 11
02230 Espoo https://www.pien.fi/espoo

Captain Corvus:
Iso Omena
Piispansilta 11
02230 Espoo http://www.captaincorvus.fi

Olarin Panimo:
Metallimiehenkuja 8 A
02150 Espoo https://www.facebook.com/olarinpanimo/

Ravintola Fat Lizard:
Tietotie 1
02150 Espoo http://ravintolafatlizard.fi

The Gallows Bird:
Merituulentie 30
02200 Espoo http://www.gallowsbird.fi


Scroll Up