Loppasuut: Fiskarsin panimon oluttasting ravintola Basessa 20.9.2017

Harakanpesän olutklubi kokoontui tällä kertaa keskiviikkona ravintola Basen Oktoberfest-teltassa. Liekö viikonpäivän vaihdos ollut syynä, mutta osallistujia oli tällä kertaa selvästi vähemmän kuin edellisellä kerralla huhtikuun Fat Lizard -tastingissa.

Jussi kävi tutustumassa— Fiskarsin panimon oluisiin, joita sai maisteltavakseen viisi kappaletta (25 €). Tastingiin kuului myös maistelulautanen, jossa oli suolakurkkua, hapankaalia, makkaraa ja erilaisia juustoja.

Fiskarsin panimo oli aikaisemmin nimeltään Rekolan panimo. Panimo muutti vuonna 2014 Fiskarsin ruukkialueelle ja nimi vaihdettiin tänä vuonna paremmin sijaintia kuvaavaksi. Myös pullokoko on vaihtunut asiakkaiden toiveesta 0,5 litrasta 0,33 litraan. Oluita esitteli Fiskarsin panimon panimomestari Topi Pakarinen.

Ensimmäinen olut oli Metsän Henki ale (4,5 %). Mausteena on käytetty kuusenkerkkää eli kuusen nuorta versoa. Oluen tuoksu oli ruisleipäinen, pihkainen ja maltainen. Hieman katkerassa maussa oli karamellisuutta ja havua. Kuusenkerkkä maistui lähinnä jälkimaussa. Metsän Henki sopi parhaiten makkaran kanssa.

Toisena oluena maisteltiin hapanolutta nimeltä Katkera Nunna (3,5 %). Oudohko nimi johtuu siitä, että Munkintien ja Paavin Polun jatkoksi haluttiin samankaltainen nimi. Oluen happamassa tuoksussa oli sitrusta ja appelsiinia ja maku jatkoi samalla linjalla. Maussa oli myös hieman karpaloa. Tämä olut oli kaikkein monikäyttöisin, sillä se sopi hapankaalin, suolakurkun ja sihihomejuuston kanssa.

Seuraavaksi oli vuorossa savuportteri Tervahauta (4,5 %). Sen tuoksussa oli savua, kahvia ja tummaa suklaata. Tervaa ei sen sijaan tuoksusta löytynyt. Maku oli tuoksun tapaan paahteinen, savuinen ja kahvinen. Vaikka kyseessä on savuportteri, maku oli kuitenkin yllättävän raikas. Tervaa löytyi vasta jälkimausta. Tervahauta sopi parhaiten juustojen seuraksi.

Neljäs olut oli Kaffe Stout (5,5 %), joka voitti kultaa Concours International de Lyon -kilpailussa 2017. Makeassa tuoksussa oli kahvia ja viikunaa. Maku toi mieleen ruskealla sokerilla makeutetun kahvin, jossa on vähän maitoa. Myös jälkimaku oli makean kahvinen. Maistelulautaselta oikein mikään ei sopinut Kaffe Stoutin kanssa, mutta sen mukana sai palasen tummaa suklaata, joka kävi oluen kanssa todella hyvin. Ruoaksi tälle oluelle suositellaankin tummaa suklaata tai suklaakakkua.

Viimeinen olut oli tripel eli vaalea belgityylinen ale Paavin Polku (9,0%). Sen tuoksussa oli maltaisuutta, hunajaa ja hedelmäisyyttä. Keskikatkera maku myötäili tuoksun aromeja. Alkoholi maistui hieman jälkimaussa. Paavin Polku sopi parhaiten juustojen seuraksi.

Omaksi suosikikseni valikoitui Tervahauta,— Paavin Polku sijoittui kakkoseksi.

Harakanpesän olutklubi kokoontuu tänä vuonna vielä kerran, jolloin esittelyssä ovat Olarin panimon oluet. Päivämäärä selviää myöhemmin ja siitä ilmoitetaan Harakanpesän Facebook-sivuilla. Muistutetaan vielä, että olutklubin tapaamiset ovat kaikille avoimia.

mainos