Loppasuut: Iso-Kallan oluttasting Zetorissa 2.2.2018

HOK-Elannon Elämyspäivillä— järjestettiin— ravintola Zetorissa— ilmainen kuopiolaisen— Iso-Kallan Panimon oluiden tasting. Loppasuita edusti Jussi. Oluiden kanssa tarjottiin maistelulautanen, jolla oli sinihomejuustoa, Lihaniekan Debreziner-makkaraa, Hanna Partasen kalakukkoa ja suklaakakkua.

Ensimmäinen olut oli Blonde Ale (5,9 %), joka valittiin vuonna— 2017 Suomen parhaaksi vaaleaksi aleksi. Blonde oli belgityylinen olut, jonka aromimaailmaa hallitsivat hiiva, hedelmäisyys ja banaani. Sinihomejuuston kanssa olut sopi kohtuullisen hyvin, mutta ei ollut ihan täydellinen pari. Se oli maukas kotimainen vaihtoehto belgioluista pitävälle henkilölle, esimerkiksi minulle.

Toinen olut oli— Savo Dark Lager (4,5 %). Tuoksussa oli karamellia, tummaa suklaata ja paahteisuutta. Maku toisti tuoksun aromeja, mukana oli myös maltaisuutta ja kahvia. Jälkimaku oli hyvin kahvinen. Kalakukon kanssa olut kävi hyvin, mutta muuten kyseessä oli melko tavanomainen tumma lager.

Seuraava olut oli Savu Kekri (savumärzen; 5,7 %). Tuoksua hallitsi savu, sen taustalla oli myös karamellisuutta, kahvia ja häivähdys luumua. Maku toisti aromeja, siinäkin savu oli pääosassa. Rasvainen makkara neutraloi jostain syystä savuisuutta, jolloin muut aromit pääsivät maussa paremmin esille. Olut sopi hyvin juotavaksi kylmänä talvipäivänä.

Viimeisenä oli vuorossa Turmion Kätilöiden kanssa yhteistyössä kehitetty Pimeyden Morsian (Imperial Stout; 8,0 %), joka on maustettu kahvilla ja kaakaolla. Tuoksussa oli kahvia, vaniljaa, paahteisuutta ja taatelia. Maussa oli näiden aromien lisäksi myös lakritsaa, ja jälkimaku oli lakritsainen. Suklaakakun seurana porter toimi hyvin. Myös sinihomejuustoa kehotettiin kokeilemaan Pimeyden Morsiamen kanssa, mutta siinä vaiheessa juusto oli jo ehditty syödä. Tämä oli mielestäni tastingin paras olut.

Kokonaisuutena tasting oli hyvä ja sille varattu tila oli rauhallinen. Ruoatkin oli valittu hyvin sopimaan oluiden kanssa. Ainoa negatiivinen asia oli se, että oluita maistettiin muovimukeista, mikä latisti aromeja.