Loppasuut: Ravintola Teatterin tasting-torstai 7.9.2017: akvaviitti & olut

Ravintola Teatterin— tasting-torstaiden syyskausi alkoi akvaviitti & olut -tastingilla, jossa esiteltiin pohjoismaisia akvaviittejä sekä niiden seuraksi sopivia oluita. Iltaa isännöivät Arcus Finland ja Servaali.

Akvaviitti on pohjoismainen maustettu viina, joka valmistetaan yleensä perunasta tai viljasta kuten vodka. Sen nimi tulee latinan sanoista— aqua vitae, elämän vesi. Etymologia on siis sama kuin viskillä, jonka nimi tulee gaelinkielisestä elämän vettä tarkoittavasta sanaparista— uisce beatha. Akvaviitin päämauste on perinteisesti ollut kumina, mutta nykyisin EU:n päätöksellä se voi olla myös tilli. Muita mausteita voi käyttää valmistuksessa niin kuin haluaa, ja usein käytettyjä mausteita ovat korianteri, fenkoli, inkivääri ja anis.

Aalborg Jubilæums Akvavit— ja Erdinger Weissbier

Ensimmäinen akvaviitti oli tanskalainen— Aalborg Jubilæums Akvavit— (25,98 €), joka on maustettu tillillä ja korianterilla ja jota on kypsytetty hetki amerikkalaisessa tammitynnyrissä. Akvaviitin aromeissa oli kuminaa, tilliä ja kaardemummaa.

Olueksi oli valittu— Erdinger Weissbier, joka oli sitruksinen, banaaninen ja vehnäinen. Tuoksussa oli myös vähän korianteria. Yhdistelmä oli raikas. Yhdessä maistettuina akvaviitti korosti oluen makeutta ja vähensi sen banaanisuutta.

Tämä oli Marjutin suosikkiyhdistelmä raikkautensa takia.

Snälleröds Brännmästarens Akvavit ja Tripel Karmeliet

Toinen akvaviitti oli kuminalla, aniksella ja fenkolilla maustettu Snälleröds Brännmästarens Akvavit. Mausteista tuli selkeimmin esiin fenkoli, kokonaisuus oli lakritsainen.

Olutpariksi oli valittu— Tripel Karmeliet, joka oli makean banaaninen, maltainen ja hieman kinuskinen. Olut ei pystynyt peittämään akvaviitin lakritsaisuutta ja tässäkin yhdistelmässä oluen makeus korostui. Olut puolestaan toi akvaviitin jälkimakuun rosmariinia.

Koska nyt on rapuaika, pohdimme akvaviitteja myös niiden kannalta. Jussin mielestä— Snälleröds sopisi parhaiten rapujen seuraksi.

Ägräs Akvavit ja Mallaskoski High Hopes

Kolmas akvaviitti oli suomalainen— Ägräs Akvavit— (45,92 €). Sen valmistusaineena on käytetty perunaa ja akvaviitti on maustettu mm. väinönputkella. Muista illan akvaviiteista poiketen se oli makea, jopa nallekarkkimainen, yrttinen ja ginimäinen. Jälkimaussa oli tilliä.

Olueksi oli valittu— Mallaskosken High Hopes -kauraolut. Olut oli greippinen, kuivahedelmäinen, hieman karamellinen ja kaurainen. Yhdessä makumaailma oli pehmeä, yrttinen ja kaurainen. Olut ei sopinut aivan täydellisesti akvaviitin kanssa, sillä akvaviitti sai sen maistumaan laimealta.

Marjutin mielestä Ägräs sopisi rapujen kanssa, sillä sen makeus voisi kompata hyvin rapujen suolaisuutta. Yhdistelmistä tämä oli – pienistä puutteistaan huolimatta – Jussin suosikki.

Linie Aquavit ja Weihenstephaner Pils

Viimeinen akvaviitti oli norjalainen Linie Aquavit— (27,99 €). Akvaviitti on norjalaisten kansallisjuoma ja heillä on suuri määrä eri tarkoituksiin kehitettyjä akvaviitteja. Linie Aquavit on— saanut nimensä siitä, että se matkustaa kahdesti päiväntasaajan yli laivan kyydissä. Linie viettää 4,5 kuukautta merellä sherrytynnyrissä ja 16 kuukautta tammitynnyrissä. Akvaviitti olikin sherrymäinen, vaniljainen ja hedelmäinen. Aromeissa oli myös lakritsaa ja kuminaa. Linie voisi sopia joulupöytään.

Olutparina oli— Weihenstephaner Pils. Olut oli maltainen ja hieman keksinen. Yhdessä makumaailma oli yrttinen ja oluen maltaisuus pärjäsi akvaviitille.

Akvaviitti paljastui yllättävän monipuoliseksi juomaksi, mutta ei sitä siltikään nauttisi norjalaiseen tyyliin jokaisen ruoan kanssa.

mainos