Loppasuut: Tupsulakkitastingin paluu

Ruosniemen panimo on uudistanut visuaalista ilmettään. Etikettejä ja hanalätkiä perinteisesti koristanut Ruosmarkku-hahmo on väistynyt uusien kasvojen tieltä – lisäksi insinööripanimon valikoimiin on hiipinyt Humanisti, joka herätti talouden humanistissa Marjutissa epäluulon sekaista kiinnostusta, sekä tämän vapun spesiaalina 40-vuotisjuhliaan viettävän Julkun nimikko-olut.

Vappuaaton oluttastingiin valikoituivat Ruosniemeltä Humanisti (bergamotilla maustettu Pale Ale; 5,2 %), viime vapun tupsulakkitastingista tuttu Koodari (American Lager; 5,2 %) ja Julkku (mandariinisoseella maustettu Pale Ale; 5,5 %). Bonusolueksi otettiin vielä paikallisten työn sankareiden Fat Lizardin Marxist Red Ale 2018 Edition (5,4 %).

Tasting suoritettiin sokkona eli talouden koodari ei tiennyt, mihin järjestykseen talouden humanisti oli oluet laittanut.

Ensimmäisen oluen tuoksussa oli trooppista hedelmää, mangoa ja ananasta. Maussa oli samoja aromeja ja niiden lisäksi myös hieman greippistä katkeruutta. Bergamottia ei aromeista tunnistanut.

Humanisti oli Jussin mielestä vertailun toiseksi paras olut – ja onhan humanisteista aina helppo tykätä. Marjut oli hieman pettynyt: vaikka bergamotilla maustettu Earl Grey -tee on humanistin sankarin Jean-Luc Picardin luottojuomaa ja Marjutinkin mieleen, bergamotti ei auttanut tarpeeksi eikä olut päässyt Marjutin listalla kovinkaan korkealle. (Onneksi tämä ei sentään ollut IPA:a!)

Toisen oluen tuoksussa oli myös hedelmäisyyttä, mutta se kallistui enemmän sitrusmaiseen suuntaan. Yllättävän miedossa maussa oli tuoksun aromien lisäksi maltaisuutta.— Julkku pääsi vertailussa kolmossijalle. Olut oli helppoa juotavaa ja sopi hyvin yhteen samannimisen huumorijulkaisun kanssa.

Kolmannen oluen yrttinen ja sitruksinen tuoksu toi jostain syystä mieleen Witbierin. Katkerahko maku jatkoi yrttisellä linjalla jälkimaun ollessa hieman mausteinen. Vertailussa Koodari jäi viimeiselle sijalle. Ehkä sijoitus olisi ollut eri, jos vertailussa olisi ollut pelkkiä lageroluita. Nyt olut jäi vähän pliisuksi Ale-oluiden rinnalla.

Viimeisen oluen hedelmäisessä tuoksussa oli greippiä ja karamellisuutta. Maku toisti enimmäkseen tuoksun aromeja, mutta mukana oli myös hieman appelsiininkuorta. Olut oli värinsä takia helppo päätellä Marxist Red Aleksi. Setin musta… punainen hevonen oli myös Jussin ykkössuosikki karamellisuutensa ansiosta.

Tunnistaminen meni melkein oikein: viimeinen olut oli punertavan värinsä ansiosta helppo päätellä— Marxist Red Aleksi ja— Koodarin saattoi arvata lageriksi vaaleasta väristä.— Loppuja Jussi veikkasi sujuvasti ristiin eli ensimmäistä olutta Julkuksi— ja toista— Humanistiksi.