Loppasuut: Vakka-Suomen Panimo Dingo Valomerkki ja Viimeinen Kalja

Mikä olut?
Dingo Valomerkki ja Viimeinen Kalja (Vakka-Suomen Panimo)
Oluttyyppi: lager

Alkoholia: 4,5 %
Hinta: taisi olla noin 4 € SOPP Helsingin Bottle Shopissa

Minkä kanssa nautittu?
Kasarinostalgian ja Dingon musiikin

Mitä etiketti lupaa?
Valomerkki ja viimeinen kalja. Ei täytä ruusut kohtalon maljaa. Valomerkki ja portsari viittoo tietäsi ulospäin.

Mitä oluttyyppi lupaa?
Lager on yleisnimi pohjahiivaoluille, joiden varastokäyminen tapahtuu viileässä ja joiden käymisaika on melko pitkä. Lagerit ovat yleensä kevyen maltaisia ja miedosti humaloituja.

Kommentit

M: Vuonna 1985 Dingo julkaisi toisen levynsä Kerjäläisten valtakunta, jolla on tälle oluelle nimensä antanut biisi Valomerkki. Pitää myöntää, että ryhmäpaineen takia ryntäsin ostamaan levyä 125 000 tuhannen muun teinitytön (ja -pojan?) tavoin sifonkihuivit heiluen ja rannerenkat kilisten heti, kun se ilmestyi, vaikka hiljaa sisimmässäni pidinkin enemmän Yöstä (ja olin juuri löytänyt tukkahevin, mutta se on eri juttu se).

Mutta mitä sillä on tekemistä kesäkuussa julkaistun oluen kanssa? Eipä oikeastaan mitään. Näin 33 vuotta myöhemmin väitän edelleen itselleni, että en juo olutta, mutta siitä huolimatta— Valomerkki ja Viimeinen Kalja -olut kiinnostaa kuitenkin enemmän kuin Dingon neljäs ja viides comeback, sillä siinä on sentään hitunen rapsakkaa pirteyttä.

J: Uusin yrittäjä rokkioluiden saralla on 1980-luvulla suosionsa huipulla ollut Dingo. Bändi keikkailee ja levyttää edelleen, mutta huippuvuodet ovat jo takanapäin, vaikka nostalgia myy (jos myy). Dingon nimikko-olut on tyyliltään lager, mikä saa epäilemään, että nyt ei kyllä rokki Rion rannoilla soi. Mieto tuoksu on hennon maltainen ja ruohoinen eikä vie tajuntaa pimeään. Maku on puolestaan vahvan maltainen. Kyllähän tätä juo ja katselee vieraisiin pöytiin, mutta ei tällä kunnian kentille pääse eikä pillihousut ratkea raajoista. Sopinee nautittavaksi autiotalossa tai liikennevaloissa.

RateBeer muuten väittää, että kyseessä olisi oikeasti Vakka-Suomen Prykmestar Pils eri nimellä. Maltaisuus kieltämättä viittaa enemmän pilsin kuin lagerin suuntaan. Rokkioluiden kategoriassa tämä on melko laimea esitys. Arvosanaksi annan 0.