Mad Hopper Brewing Company ja ravintola Viisi Penniä – nyt panimo ja ravintola samassa paikassa

Helsingin Töölössä on ollut panimotoimintaa jo 18oo-luvun puolestavälistä, mutta pitkään Töölö on ollut ilman omaa panimoa. Nyt olutvierre virtaa taas kaupunginosassa, koska Viisi Penniä -ravintolan yhteydessä sijaitseva Mad Hopper Brewing Company on saanut valmiiksi ensimmäiset oluensa. Olutposti kävi tutustumassa oluisiin sekä uusitun ravintolan ruokalistaan ja sisustukseen.

Itse panimo on ainutlaatuinen, sillä se sijaitsee kerrostalon kellarissa Mannerheimintiellä, vilkkaan liikenteen keskellä. Työmukavuuteen ja -tehokkuuteen on panimossa panostettu alusta asti, siksi oluenteossa käytettävä mallas ja valmistuksessa jäävä mäski hoidetaan prosessissa koneellisesti, joten niitä ei tarvitse kanniskella ympäriinsä kuten perinteisesti monessa pienpanimoissa tehdään. Oluen kylmäketjusta on huolehdittu myös erillisellä kylmävarastolla, missä valmis olut säilytetään. – Mad Hopper Brewing Companyn vuosituotannon suunnitellaan olevan noin 70 000 litraa ensimmäisenä vuonna. Ensin oluita myydään omassa ravintolassa ja tulevaisuudessa myös ketjumme muissa pisteissä, kertoo Onniravintoloiden toimitusjohtaja Gianjot ”Dollar” Singh. – Keittokokomme on 500 litraa, käymissäiliöitä on taas joustavasti erikokoisia, joten voimme tehdä sekä pienempiä, erikoisempia eriä että isompia tuotteita suuren yleisön makuun.

Oluita terassille ja moneen makuun

Mad Hopper Brewing Companyn oluenvalmistuksesta vastaa amerikkalainen panimomestari Gustavo Vale, jonka mukaan panimon oluet tarjoavat nautintoja sekä alueen asukkaille että olutharrastajille. – Valmiina meillä on raikas ja helposti juotava kölsch-tyylinen olut, josta povaan terassijuomaa, Vale kertoo. – Myöskin kevyt ja vadelmalla maustettu, houkuttelevan vaaleanpunainen Pinch Me -berliner weissemme on sellainen, joka houkuttelee kävijöitä ottamaan toisen tuopin.

Maistoimmekin panimolla oluet panimomestari Valen itsensä tarjoilemana ja ne sopivat terassijuoman lisäksi myös erinomaisesti erilaisten ruokien kera. Molemmat oluet ovat virheettömiä ja tasapainoisen raikkaita.

Valen mukaan panimo pyrkii tekemään sekä kevyitä juotavia oluita että jo tottuneemmalle oluenystävälle mielenkiintoisia, vähän haastavamman makuisia oluita. Tätä maultaan haastavampaa linjaa edustaa vaikka panimon Hop Hunter Single Hop NEIPA -sarja, jossa jokainen olut humaloidaan eri humalalla. Ensimmäinen olut tästä sarjasta on Sultana-humalalla maustettu, utuisen vaalea, ryhdikkään hedelmäinen ja sitrusmainen NEIPA, joka mukailee nyt niin trendikästä NEIPA-makumaailmaa. Mielenkiintoinen olut oli myös Naughty Blast -sour IPA, joka oli maustettu mustikalla ja punaherukalla, jossa marjojen happamuus ja humaloinnin aromaattinen katkeruus yhdistyivät tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.

Nämä oluet viehättävät varmasti niitä, joille oluen kovempi humalointi ja happamuus ovat jo tuttuja.

Panimoravintola Viisi Penniä – uusi sisustus ja uudet maut

Ravintola Viisi Penniä on uusinut panimon rakentamisen kanssa samaan aikaan sekä nimensä, sisutuksensa että ruokalistansa. Nyt Panimoravintola Viisi Penniä -nimellä tunnettu ravintola tarjoilee keittiöpäällikkö Tommi Karhun mukaan modernia pubiruokaa, jossa on vahvoja makuja ja paikallisia raaka-aineita. –  Pyrimme siihen, että annoksista löytyy paljon intensiivisiä aromeja ja mielenkiintoisia pieniä yksityiskohtia. Mietimme ruuat niin, että saamme ne paritettua omien oluidemme kanssa.  Luvassa on sekä oluen seuraan sopivaa naposteluruokaa, jaettavia alkuruokia ja päivitettyjä Viiden Pennin klassikkoja. Olemme kasvattaneet trendikästä kasvisruuan valikoimaa ja tuoneet monia perinteisiä annoksia tähän päivään.

Olutposti pääsi maistamaan ravintola ruokalistalta alkuruokia, jotka olivat juuri sellaisia kuin Karhu luonnehti.  Juuressipsit ja tryffelimajoneesin voi kuvitella olevan nappiyhdistelmä Hop Hunter – NEIPAn kera, kun taas parmesanilla ja kuusella maustettu tartar oli jännittävän moniulotteinen Naugty Blast Sour IPA-oluen kanssa. Herkulliset, friteeratut juustopallot, jotka tehdään Jukolan Juuston Kuusicheddarista sopivat ihan jokaisen oluen kanssa ja tahmaiset karamelliset ribsit taas vaikka kevyen ja marjaisen Pinch Me -berliner weissen kaveriksi.

Panimoravintolan sisustus on päivitetty Visionary Design Partners Helsinki kanssa moderniksi ja mukavaksi, loosheineen ja mukavine tuoleineen. Yläkerran ruokailutilassa on läsnä Helsingin historia vuoden 1952 Helsingin olympialaisjulisteiden muodossa, sijaitseehan Olympiastadion kivenheiton päässä ravintolasta.

Myöskään panimon ja ravintolan tiivistä yhteyttä ei ole sisustuksessa jätetty huomioitta; baaritiskin päälle lepäävät panimon vaakatankit ja ravintolasta on suora näköyhteys panimon keittohuoneeseen, ja näin voi vaikka oluttuopin kera seurailla panimomestari Valen oluenpanoa. – Nyt ravintolamme on valmis ottamaan vastaan asiakkaat, kertoo ravintolapäällikkö Ritu Hurtig. – Projekti on ollut pitkä, kuten ravintolan uudistus aina, mutta maanantaina 24.5. tervetuloa uudistettuun Panimoravintola Viiteen Penniin oluelle!

Mad Hopper Brewing Company – uusi panimo Töölöön