Mallaskosken kevään uutuudet

100-vuotisjuhliaan kuluvana vuonna viettävä Mallaskosken Panimo tuo markkinoille kolme uutuusolutta.

Mallaskoski 100 Juhlaolut Perinteinen Lager, 5,0 %, on väriltään kauniin kullankeltainen ja maultaan pehmeän maltainen. Lageroluen erikoisuus piilee sen upeassa tarinassa. Olut on suunniteltu yhteistyössä alkuperäisen Mallaskosken Tehtaiden viimeisen panimomestarin, Juhani Walleniuksen kanssa. Wallenius on panimon 1921 perustaneen Johan Walleniuksen pojanpoika.

”Meille oli tärkeää, että Juhlaoluessa nousee esille panimon pitkä historia. Vanhoja perinteitä ja raaka-aineita kunnioittavalla oluella liitämme konkreettisesti yhteen panimon menneisyyden ja nykyisyyden”, Mallaskosken panimomestari Jyri Ojaluoma kertoo.

Oluen resepti pohjautuu 1950-luvun oluenvalmistukseen. Humalalajikkeet on valittu tuon ajan valmistustapaa noudattaen. Mallaspohjassa on käytetty pohjanmaalaista Pehkolan artesaanimallasta. Juhani Wallenius on myös toiminut vuosien varrella nykyisen panimomestari Ojaluoman mentorina.

”Juhani Walleniukselta saimme ensikäden tietoa, minkälaista lageroluen valmistus on ollut 1950-luvulla. Tätä arvokasta perinnetietoa olemme hyödyntäneet Juhlaoluen valmistuksessa”, Ojaluoma jatkaa.

Oluttölkin kylkeä koristaa Mallaskosken panimon juhlavuoden logo, jonka on luonut graafinen suunnittelija Aleksi Ahjopalo.

Juhlaoluesta saapuu kevään aikana Momentin Restaurants -ravintoloiden myyntiin suodattamaton erikoisversio. Mallaskoski 100 Juhlaolut Suodattamaton Perinteinen Lager on saatavissa koronarajoitusten lievennysten jälkeen.

Maltaat: Pils, Pehkolan Vienna

Humalat: Saaz ja Magnum

EBU: 24

Mallaskoski 100 Juhlaolut Perinteinen Lager on saatavilla K-ryhmän ja S-ryhmän päivittäistavarakaupoista ja Alkosta huhtikuun alusta lähtien.

oluita

Mallaskoski Hazy IPA 5,5 % on mahtava kontrasti Mallaskoski 100 Juhlaoluelle,  sillä se tuo Mallaskosken panimon olutosaamisen kertaheitolla sadan vuoden takaa nykypäivään, ollen osoitus modernista 2020-luvun oluenvalmistuksesta parhaimmillaan.
Tämä upean voimakkaasti samea olut on suutuntumaltaan paksu. Oluttyypille tyypillinen mehumaisuus ja matalat katkeroarvot takaavat erittäin hyvän juotavuuden, ja maussa korostuu voimakkaan sitrusmaiset, greippiset ja trooppisen hedelmäiset aromit.

Tuote on saatavilla Huhtikuun alusta K-ryhmän kaupoista, sekä Alkon tilausvalikoimasta.

Maltaat: Pale Ale, Wheat, Oat, Dextrine Malt.
Humalat: Mosaic, Amarillo, Cascade.
EBU: 25

Mallaskoski Ikaros Islay Barrel Aged Imperial Rye Stout 12,5 % (75 cl) tuo uutuuden panimon tynnyrikypsytettyjen oluiden sarjaan. Ikaros on yhdeksän kuukauden ajan savuisissa Islayn saaren single malt -viskin tynnyreissä kypsynyt Imperial Rye Stout. Täyteläinen, maltainen, rukiinen ja paahteinen stout saa viskitynnyristä mukaansa upeasti vahvan savuista ja tervaista aromia. Tätä herkkua on valmistettu erittäin rajallinen erä ja se on tilattavissa 18.3 alkaen Alkon tilausvalikoimasta.

”Mallaskosken panimorakennuksen vieressä sijaitsee vesitornin yhteyteen rakennettu vesivarasto, jonka on arvioitu olevan 1920- tai 1930–luvulta. Varmaa rakennusvuotta emme tiedä, koska vesivaraston piirustuksia ei löydy mistään, edes kaupungin huomasta. Vesisäiliö sijaitsi vesitornin vieressä, koska siellä vesi puhdistui ja kirkastui, ennen pumppaamista itse vesitorniin. Vesivarasto oli pitkään palolaitoksen romuvarastona. Kun tarvitsimme lisätilaa panimolle, minulle tuli mieleen, että vesivarastoa voisi käyttää oluiden tynnyrikypsytykseen. Tila on pyöreä, aika tasalämpöinen, talvella siellä on kylmimmillään pari astetta ja kesällä korkeintaan 15-astetta, joten se soveltuu hyvin oluiden tynnyrikypsytykseen. Kunnostimme vesivaraston panimon käyttöön puolitoista vuotta sitten ja vaikka se oli todella iso urakka, vaiva on kaiken arvoista. Nyt vesivarastossa kypsyy noin 30:ssä erilaisessa tynnyrissä oluitamme ja tilaa on vielä ainakin 60 tynnyrille. Tilassa on niin konjakki- , viski- rommi- kuin punaviinitynnyreitä ja usea oluemme lepää vesivaraston tynnyreissä ennen matkalla oluenystävien laseihin. Monille tutut Cerberos ja Kronos ovat vesivarastomme tynnyrikypsytettyjä oluita ja on sieltä tulossa uutuuksia kesän tapahtumiin, kuten juuri nimetyt Poseidon ja Pegasos”, kertoo tynnyrikypsytyksestä panimomestari Ojaluoma.

Lähde ja kuvat: Mallaskoski/Momentin