mainos

Mallaskosken panimo juhlii ensi vuonna pyöreitä – kuohuvaa olutta jo sata vuotta

Suomen vanhimpiin pienpanimoihin kuuluva, seinäjokelainen Mallaskosken panimo on ensi vuonna satavuotias. Panimon juuret juontavat aina kuohuvalle 1920-luvulle asti.

Mallaskosken Panimo toimii Seinäjoella, samassa paikassa missä panimomestari Johan Walleniuksen perustama vanha Mallaskosken Tehtaat -panimo toimi jo 1920-luvun lopussa. Aikaisemmin Kristiinankaupungin Toivo-panimossa työskennelyt ja siellä oppinsa saanut Wallenius aloitti ensin virvoitusjuomien valmistuksella kieltolain aikaan Seinäjoen keskustassa Jerikontiellä ja rakennutti panimon Mallaskosken nykyiselle paikalle vuonna 1928.

Tehtaan nimeen, Mallaskosken Tehtaat, liittyy mielenkiintoinen yksityiskohta: Nimi rekisteröitiin monikossa Mallaskosken Tehtaat, sillä tarkoituksena oli tulevaisuudessa laajentaa muuhunkin elintarviketuotantoon kuin vain oluenpanoon, kuten lasipurkissa olevien kurkkujen ja punajuurien myyntiin.  Tätä ei kuitenkaan ikinä tapahtunut, vaan panimo keskittyi oluen ja virvoitusjuomien tekoon, panimon Kuohu-oluen ollessa jopa jossain vaiheessa vientituote. Mallaskosken Tehtaiden toiminta loppui vuonna 1965 ja rakennukset jäivät tyhjilleen ja lopuksi ne purettiin kokonaan pois.

Vaikka panimoperinne katkesi välillä, se herätettiin henkiin 1990-luvun loppupuolella ja siitä lähtien on taas olutta pantu Seinäjoella. – Panimon perustaminen lähti perinteisesti sunnuntai-aamuisesta terassipöydästä, kertoo panimomestari Jyri Ojaluoma. – Mietimme, miksi ei synnyinpaikkakunnallani Seinäjoella ole panimoa. Ja siinä keskustelun tiimelyksessä tuli sitten luvattua, että jos sellainen perustetaan, niin minä lähden sinne oluentekijäksi.

Mallaskosken panimomestari Jyri Ojaluoma

 

Ojaluoma asui silloin Helsingissä eikä kokemusta oluentekemisestä ollut muutamaa kotiolutkokemusta enempää. – Aika kylmiltään sitä lähti panimoa perustamaan, mutta onneksi apua ja tietoa löytyi, muistelee Ojaluoma.  – Sain oppi-isäkseni alkuperäisen panimon perustajan pojanpojan, Juhani Walleniuksen, joka on itsekin panimomestari. Walleniukselta olen saanut arvokasta tietoa oluentekemisestä ja Mallaskosken omasta talon hiivasta, joka meillä on edelleen käytössä. Onneksemme nimittäin alkuperäinen Mallaskosken Tehtaiden hiiva löytyi Helsingin Yliopiston biotekniikan laitokselta, näin meillä on luontainen jatkuma alkuperäiseen panimoon.

Panimon toiminta on vuosikymmenen aikana muuttunut vastaamaan oluenystävien makua. – Mallaskosken perusta oli perustamisaikana ja on edelleen lagereissa, mutta nykyään teemme myös laajasti erilaisia oluita, kuten IPA-oluita,  hapanoluita ja tuhteja imperial stoutteja, kertoo Jyri Ojaluoma. Yksi Mallaskosken erikoisimmista oluista lieneekin Helsingin yliopiston assyrologian professori Simo Parpolan kanssa yhteistyössä henkiinherätetty, noin 2500 eKr. ajalta oleva Enkidu-sumeriolut, jonka resepti pohjaa Ninkasi-jumalalle tehtyyn hymniin. Toinen erikoisuus on Jeriko Wild Ale, jonka hiiva on kerätty lambic-tyyliin ilmasta. Ojaluoma vei oluen vierrettä ämpäreissä panimon jokirantaan ja yön yli ne keräsivät ilmasta villihiivoja, jolla olut sitten käytettiin. Olut on edelleen tuotannossa ja sen nimi tulee Walleniuksen ensimmäisestä toimipaikan sijainnista, Jerikontieltä.

Mallaskosken Panimon historiaan on mahtunut paljon erilaisia käänteitä. Alussa tehtiin vain kahta erilaista olutta, tummaa ja vaaleaa Kuohua, mutta on yrityksen tuotannossa ollut siidereitä, lonkeroa ja energiajuomiakin.  Panimon omistuspohja on muuttunut moneen kertaan ja nyt Mallaskosken panimo on osa kotimaista Momentin Group -konsernia, johon kuuluu myös ravintoloita sekä juomien maahantuonti- ja vähittäismyyntiyrityksiä Suomessa ja Baltian maissa. Panimoa on laajennettu kolmisen vuotta sitten ja vuonna 2019 vuosituotanto oli noin 450 000 litraa. Samoissa tiloissa toimii myös panimoravintola ja kesäterassi.

Mallaskosken Panimo on vakiintunut osaksi seinäjokelaista ja suomalaista olutkultuuria ja ensi vuonna vuorossa ovatkin panimon 100-vuotisjuhlat.  Juhlavuoden aloittaa Lakeuden Panimojuhlat tammikuun alussa, jossa lanseerataan ensimmäinen juhlavuosi-olut, Tiltu Oatmeal Stout, joka on nimettu panimolla alkuvuosina töitä tehneen Tiltu-hevosen mukaan. Tuleepa ensi vuonna Mallaskoskelta myös yhdessä panimomestari Juhani Walleniuksen kanssa suunniteltu 100-vuotisjuhlaolut keväällä. – Pyrimme nostamaan tarinoita ja ilmiötä panimon historian eri vuosikymmeniltä sekä oluissa että muutenkin viestinnässä, kertoo Ojaluoma. – Olen itsekin päässyt penkomaan panimon historiaa, ja sieltä paljastuu kaikenlaisia herkullisia yksityiskohtia, mistä viestimme ensi vuonna.

Mallaskosken panimon tulevaisuuteen Ojaluoma suhtautuu luottavaisesti. – Oluemme ovat löytäneet kuluttajien luo. Meillä on teossa useita mielenkiintoisia oluita, ja oma tynnyrikypsytysvarastokin. Pienpanimo-oluet kiinnostavat suomalaisia hyvinkin laajasti, ja olemme löytäneet oman sijamme suomalaisessa panimomaailmassa. Olen työiältäni Mallaskosken pitkäaikaisin panimomestari, ollen täällä olutta panemassa jo 22 vuotta. Itse toivon, että Seinäjoella pannaan olutta keskeytyksettä ainakin seuraavat sata vuotta.

Lähteet: Mallaskosken panimon tiedote, Jyri Ojaluoman haastattelu ja Olutpostin artikkeli 1/2020.

Kuvat: Anikó Lehtinen

Olut ja ruoka -menu seinäjokelaisittain – Mallaskosken panimo ja Alman ravintola

Mallaskosken panimo – kuohuvaa historiaa ja maistuvia oluita